Drept de vot de la vârsta de 16 ani? Proiect depus în Parlament de 3 studenți

Drept de vot de la vârsta de 16 ani? Proiect depus în Parlament de 3 studenți

Trei studenţi au depus, miercuri, în Parlament, cu ajutorul deputatului Alexandru Kocsis, un proiect de lege care prevede dreptul de vot de la vârsta de 16 ani.

”La 16 ani poti să te angajezi, deci plăteşti taxe, în anumite contexte. Poţi să fii arestat şi declarat responsabil pentru propria faptă, deci eşti apt cognitiv să acţionezi conform propriilor convingeri.

Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este şi ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetăţean e capabil să fie raţional”, scriu studenţii pe Facebook.

ADVERTISING

Iniţiatorii proiectului sunt studenţii Vlad Măntoiu, membru al Asociaţiei Studenţilor în Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti, Andreea Ioana Bobu şi Alexandru-Yuuki Anhara, alături de deputatul Alexandru Kocsis.

Ei anunţă că au depus proiectul de lege ”care să permită ceea ce e firesc să se intâmple, să votezi la 16 ani, la alegerile europarlamentare şi locale.

”Încă nu există nicio garanţie că el va fi adoptat. De fapt, susţinerea politică e una destul de mică. Foarte puţini parlamentari, indiferent de formaţiunea politică, au semnat proiectul. Este necesar ca studenţii, elevii şi toată comunitatea de tineret să se pronunţe şi să arate susţinerea.

ADVERTISING

Până la urmă, asta înseamnă democraţie şi pentru o societate sănătoasă, politicul trebuie să reflecte nevoile reale ale cetăţenilor”, spun studenţii iniţiatori.

La 16 ani poti să te angajezi, deci plătești taxe, în anumite contexte. Poți să fii arestat și declarat responsabil...

Publicată de Alexandru-Yuuki Anahara pe Marţi, 12 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇