Deputații AUR sancționați s-au revoltat după ce le-au fost tăiate salariile și dreptul la cuvânt: „Apendicele lui Grindeanu a ordonat, avocata interlopilor a executat”

Deputații AUR sancționați s-au revoltat după ce le-au fost tăiate salariile și dreptul la cuvânt: „Apendicele lui Grindeanu a ordonat, avocata interlopilor a executat”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Daniel Suciu a informat, luni, plenul cu privire la decizia de sancţionare a cinci deputaţi AUR şi a unuia neafiliat cu diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pe o perioadă de cel mult şase luni şi cu reducerea timp de trei luni a duratei luărilor de cuvânt la cel mult 10 secunde pe intervenţie, însă parlamentarii în cauză au protestat, pe motiv că această hotărâre este ilegală.

„Biroul permanent, în şedinţa din 17 mai, având în vedere raportul Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi din data de 16 mai, a hotărât ca domnilor deputaţi Sorin Titus Muncaciu, Ilie Alin Coleşa, Ringo Dămureanu, Ciprian Titi Stoica, Lilian Scripnic, membrii ai grupului parlamentar AUR, precum şi domnului deputat Dumitru Coarnă, neafiliat, să li se aplice sancţiunile prevăzute de articolul 246 alineatul 1 litera g şi h din regulament, respectiv sancţiunea diminuării indemnizaţiei cu până la 50% pe o perioadă de maxim şase luni, pentru nerespectarea prevederilor articolului 129 alineatul 2 sau ale articolului 245 indice 1 din regulament, precum şi sancţiunea reducerii duratei luate de cuvânt la cel mult 10 secunde pe intervenţie, pe o perioadă de maxim trei luni, în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor, începând cu data de 17 mai, pentru săvârşirea abaterii prevăzute la articolul 158 alineatul 6 teza a doua din regulament”, a anunţat Suciu.

ADVERTISING

În replică, deputaţii sancţionaţi au criticat, în limita a 10 secunde fiecare, decizia.

Sorin Muncaciu a afirmat că „Legea 96 nu prevede derogare, aşa că aceste sancţiuni sunt ilegale", deoarece nu au fost votate de plen.

Ringo Dămureanu a susţinut, la rândul său, că sancţiunile au fost date fără audierea celor implicaţi.

„Aşa cum ne-aţi sancţionat fără să ne audiaţi, încălcându-ne total dreptul la apărare, aşa aplicaţi aceste sancţiuni fără să ne daţi dreptul să contestăm înainte", a transmis Dămureanu.

Alin Coleşa a calificat şi el drept „abuzivă" sancţiunea: „O asemenea sancţiune abuzivă luată de către un Parlament anti-naţional şi anti-libertate este onoare pentru mine şi mă mândresc cu ea şi mă bucur".

ADVERTISING

Potrivit lui Titi Stoica, „apendicele lui Grindeanu a ordonat, avocata interlopilor a executat, grup infracţional organizat".

Dumitru Coarnă a susţinut că sancţiunea arată că legile criticate sunt „criminale". „Sancţiunea indică faptul că am avut dreptate. Plx 143, 144, 145 şi 147 sunt legi criminale", a spus Coarnă.

Antonio Andrusceac, liderul deputaţilor AUR, a propus ca toţi parlamentarii să lucreze până la sfârşitul mandatului pe salariul minim pe economie.

„Aceste sancţiuni nu au fost votate în plen, deci nu aţi fi putut lua măsura adoptării acestor restricţionări ale cuvântului, pe de o parte, pe de altă parte, vreau să văd cum veţi pune în practică sancţiunea de 50% din indemnizaţie pe şase luni. Eu vă fac o altă propunere: dacă tot aveţi nevoie de bani la bugetul de stat şi ştim bine că aveţi nevoie, haideţi să propunem ca până la sfârşitul mandatului să lucrăm toţi parlamentarii din România pe salariul minim pe economie. Ce ziceţi de asta?", a afirmat Andrusceac.

ADVERTISING

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a informat că Titi Stoica a contestat sancţiunea şi, ca urmare, nu trebuie aplicată până la soluţionare. „Este o nedreptate pe care o faceţi, nu ne puteţi pune pumnul în gură, până nu se soluţionează contestaţia", a completat Simion.

„Până la votul secret din plenul din 6 iunie, deciziile Comisiei juridice sunt în vigoare. Colegii sancţionaţi care vor lua cuvântul vor avea 10 secunde. Regulamentar nu aveţi dreptate", a replicat Suciu.

Comisia juridică a decis, săptămâna trecută, sancţionarea celor şase deputaţi, în urma unei sesizări depuse de deputatul PSD Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, pe motiv că aceştia au perturbat lucrările plenului din 10 mai şi ale şedinţei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din 9 mai.

În 10 mai, mai mulţi deputaţi de la AUR s-au aşezat în faţa tribunei în şedinţa de plen, protestând faţă de proiectele aflate pe ordinea de zi, printre care cel privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie.

Deputatul Ciprian Titi Stoica a contestat sancţiunea, iar Biroul permanent a decis, luni, ca plenul Camerei Deputaţilor să aibă, pe 6 iunie, o şedinţă secretă în care se va supune la vot această contestaţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇