De ce rezultatele alegerilor din SUA sunt bune pentru Biden

De ce rezultatele alegerilor din SUA sunt bune pentru Biden
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este un rezultat mixt, care pare mai bun decât anticipau democrații și este chiar cea mai bună performanță la alegerile mid-term pentru un partid aflat la putere. De regulă, președintele și partidul său se descurcă mult mai prost la alegerile de la jumătatea mandatului.

La doi ani după alegerile prezidențiale, acest lucru este neobișnuit, așa că trebuie să-i acordăm președintelui Biden meritul de a fi performat destul de bine, fără să fi avut o prestație publică extraordinară. El a fost criticat foarte mult, dar probabil că merită apreciere pentru felul său de a lucra fără foarte mult zgomot și de aduce totuși rezultate, spune, într-un interviu acordat Spotmedia.ro, Kim Ghattas, care face parte din think‑tank‑ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington, DC, precum și din conducerea Universității Americane din Beirut și a organizației Arab Reporters for Investigative Journalism.

ADVERTISING

"Trebuie să admitem și că republicanii au făcut niște greșeli teribile, cum a fost sprijinul fără limite pentru decizia Curții Supreme care a inversat regulile constituționale în ceea ce privește dreptul la avort. Aceasta a fost o problemă mare în aceste alegeri, deoarece simpatizanții democrați au fost realmente îngrijorați de ce altceva s-ar mai putea întâmpla dacă republicanii obțin victoria în Congres și Senat.

Ținând cont de rezultatele de acum, 2024 va fi un an interesant. Nu cred că ar trebui să ignorăm ce pot face democrații și președintele Biden. Nu știu însă dacă va candida, din discuțiile mele în SUA cu oamenii de acolo, democrați și republicani, există sentimentul că președintele Biden va fi prea bătrân atunci.

ADVERTISING

Dar, pe de altă parte, nu pare a fi altcineva în Partidul Democrat care să poată câștiga împotriva lui Trump, dacă Trump decide să candideze. Va fi dificil", spune Ghattas, analizând la cald rezultatul votului din SUA.

Kim Ghattas a lucrat timp de 20 de ani pentru BBC și Financial Times, fiind distinsă cu Emmy Awards în 2006 pentru un reportaj despre conflictul israeliano–palestinian. În 2008 s‑a mutat la Washington, DC, în calitate de corespondent BBC pe lângă Departamentul de Stat al SUA. În prezent scrie pentru The Atlantic, publicând articole și în Foreign Policy și The Washington Post. Este autoarea cărții The Secretary: A Journey with Hillary Clinton from Beirut to the Heart of American Power (2013), bestseller New York Times. Domeniile sale de interes sunt complexa situație a Orientului Mijlociu și politica internațională a SUA.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇