De ce nu a cheltuit România sub 2% pentru Apărare, când s-a angajat la 2,5%? Iohannis zice că n-am avut noroc la cumpărături

De ce nu a cheltuit România sub 2% pentru Apărare, când s-a angajat la 2,5%? Iohannis zice că n-am avut noroc la cumpărături
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când am avut bani nu am avut pe ce să-i cheltuim și când am vrut să cheltuim, nu am avut bani lichizi – acestea sunt principalele motive invocate de președintele Klaus Iohannis pentru eșecul înregistrat de România în a folosi 2,5% din PIB pentru Apărare, așa cum ne-am angajat la NATO.

Conform unei analize NATO prezentate de TVR, pe 21 martie a.c., România a alocat 2,5% din PIB pe Apărare în 2023, dar a reuşit să cheltuiască doar 1,6%.

Aflat la Vilnius, președintele Iohannis a fost întrebat cum se explică această situație.

ADVERTISING

Primul motiv, lucrurile pe care am vrut să le cumpărăm nu le-am găsit.

„Explicaţia nu este foarte complicată şi subliniez că nu este bine să avem abordări contabile, ci să vedem imaginea un pic mai mare. Sunt puţine motive principale pentru care alocarea a fost una şi cheltuiala a fost alta, fiindcă alocarea iniţială a respectat angajamentul politic.

Banii nu s-au putut cheltui aşa cum a fost prevăzut din câteva motive, unele ţinând de noi, altele nu. Un motiv care nu ţine de noi ar fi că pur şi simplu lucrurile pe care am vrut să le cumpărăm nu s-au găsit. Este o problemă globală în zona de înzestrare militară cererea este incomparabil mai mare decât oferta şi anumite lucruri pe care ni le-am dorit nu am putut în timpul acesta scurt să le obţinem”, a explicat Klaus Iohannis, citat de News.ro.

ADVERTISING

Al doilea motiv, când am vrut să cheltuim, nu am avut bani.

„Al doilea factor au fost dificultăţile bugetare create şi de inflaţie şi de multe alte probleme pe care le-am avut şi atunci disponibilitatea, deci banii lichizi nu au existat atunci când cei care se ocupă de înzestrare ar fi vrut să îi cheltuie şi, în acest fel, multe cheltuieli s-au realizat de fapt, dar nu s-au realizat în anul calendaristic până la 31 decembrie”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că unele cheltuieli s-au făcut „în contul anului 2023”, dar nu în sens contabil.

ADVERTISING

„Multe s-au făcut la începutul lunii ianuarie şi februarie. De aceea spun că nu trebuie să facem chiar un calcul contabil. Aceste cheltuieli s-au făcut în contul anului 2023 atunci când au fost angajate.

Şi, în fine, trebuie să recunoaştem că un factor care a deranjat nu doar înzestrarea şi cheltuielile pe Apărare, ci la modul general i-a deranjat şi pe români a fost inflaţia mare pe care am avut-o în anul trecut”.

Președintele și-a terminat demonstrația spunând că banii cheltuiți, atâția cât au fost, au făcut România mai sigură.

„Deci cam acestea sunt explicaţiile şi cred că e bine de ştiut că noi am cheltuit foarte mulţi bani pentru Apărare, nu ca să cheltuim bani, ci ca să facem România mai sigură”, a conchis şeful statului.

Klaus Iohannis nu a pomenit și de reducerea fondurilor alocate Apărării. Potrivit unui document prezentat de Claudiu Nasui, „ca să alimenteze faimosul Fond de Rezervă, Guvernul Ciolacu a tăiat masiv de la înzestrarea armatei. Din 10,7 miliarde de lei de cheltuieli tăiate pentru a alimenta Fondul de Rezervă, Guvernul Ciolacu a tăiat 7,2 miliarde de la înzestrare”. Bani care s-au dus discreționar către salarii și pensii, inclusiv speciale, ajutoare etc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇