Armata a cumpărat licențe Windows de la o firmă despre care CSAT spune că amenință securitatea națională

Armata a cumpărat licențe Windows de la o firmă despre care CSAT spune că amenință securitatea națională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata Română a cumpărat licențe Microsoft de la o firmă despre care CSAT spune că dacă ar fi autorizată pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, ar reprezenta amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale.

Este vorba despre firma Telelink Business Services, cu care Comandamentul Apărării Cibernetice, condus de generalul maior Gheorghe Iordache, a semnat un contract de aproape 1,7 milioane de euro, scrie DeFapt.ro.

Cu două luni înainte de a câștiga licitația organizată de Comandamentul Apărării Cibernetice CApC, pe 4 octombrie 2023, Guvernul României a emis o decizie prin care a respins solicitarea firmei Telelink pentru autorizarea privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G.

ADVERTISING

„Se respinge solicitarea pentru obținerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Telelink Business Services SRL (…) ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale”, se arată în decizia Guvernului.

ADVERTISING

Contactat de către DeFapt.ro, administratorul firmei, Florin Iovu, nu a vrut să dea detalii despre licitația câștigată la CApC. Întrebat de ce firma pe care o reprezintă este considerată o amenințare la adresa securității naționale, Florin Iovu a răspuns sec: „Habar nu am”.

Mai mult, Comandamentul a semnat și un contract de 1,3 milioane euro pentru achiziția de licențe Windows Server Standard cu compania ASSECO SEE, implicată în scandalul achizițiilor IT de la DNA.

Conducerea firmei este asigurată de un Consiliu de Administrație format din șapte persoane. Pe funcția de președinte se află Adrian Năstase (nu este vorba despre fostul premier - n.red.).

ADVERTISING

Acesta a fost partener de afaceri al lui Mihai Tănăsescu, fostul ministru PSD al Finanțelor. Numele lui Mihai Tănăsescu a apărut în ancheta DNA legată de afacerea de corupție Microsoft, dosar în care a fost cercetat pentru luare de mită și spălare de bani. Ulterior, dosarul a fost clasat.

Mai mult, în dosarul de corupție Microsoft a fost vehiculat și numele firmei Asseco, care, conform rechizitoriului, urma să câștige licitații pentru a vinde licențe la Enel Servicii Comune SA și Electrica SA Totul, în schimbul unui comision achitat, prin intermediari, unei persoane care avea relații la ambele societăți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇