Criza politică din România, un joc cu miză „big time”!

Criza politică din România, un joc cu miză „big time”!

Criza politică din România ține capetele de afiș în presă. Avem o criză economică, una sanitară, o criză politică și una existențială. Cuvântul care poate caracteriza cel mai bine România este „criză”.

Indiferent de formula politică ce preia guvernarea, țara este aruncată în haos, iar toată atenția este îndreptată către scandaluri politice.

Între timp, sistemul sanitar arde, școlile sunt încă în Evul Mediu, cu toaletele în curte, autostrăzile sunt construite doar în visele noastre și cetățenii privesc indignați și resemnați circul. De pâine nu mai spun, că nu știm la ce preț va ajunge având în vedere scumpirile anunțate.

Ce pare amuzant e că nimeni nu vrea să înțeleagă că în acest scandal nici PNL și nici USR PLUS nu au luat deciziile corecte.

Florin Cîțu avea toate motivele, 50 de miliarde de motive, mai exact, să treacă programul Anghel Saligny în contextul alegerilor interne din PNL, dar USR PLUS nu are nici cel mai mic interes față de acest program de investiții, având în vedere că nu au decât 30 de primării.

Prin urmare, au mizat pe desființarea SIIJ și au condiționat aprobarea programului Anghel Saligny de acest lucru. Motiv pentru care proiectul de ordonanță pentru programul de investiții s-a pierdut câteva zile prin sertarele ministerelor. Acum că Stelian Ion a picat în bătaia puștii... ghinion. Dar remanierea acestuia a fost picătura care a umplut paharul.

Criza politică din România. Mai știe cineva numărul crizelor pe care le trăim?

În toată povestea asta ipocrizia duduie mai tare decât economia și toate demonstrațiile de forță, din partea tuturor partidelor, sunt de fapt pentru susținerea propriilor interese, nicidecum pentru vreo guvernare măreață care să dezvolte sau să salveze România.

ADVERTISING

La acest moment, PNL nu este deloc un cal breaz. Din păcate, nici din Cotroceni și nici de la Palatul Victoria nu avem intenții clare pentru a rezolva conflictul cu USR-PLUS.

Actuala coaliție de guvernare a fost dinamitată mai rău decât oricare alta. PSD-ALDE au reușit să funcționeze foarte bine împreună și să coabiteze, pentru că s-au așezat la aceeași masă. Au discutat, au negociat și au făcut în așa fel încât ambele partide să obțină ce și-au propus.

Da, ne-au scos în stradă iarna, pentru OUG 13. Dar decizia pentru acea ordonanță a fost luată la comun. Ca să fiu mai clară, subliniez faptul că acele două partide au găsit o formulă de negociere convenabilă pentru toată lumea. Lumea lor, evident, dar au fost mai abili politic.

Cât despre actuala coaliție de guvernare, așa cum am mai spus și într-un alt articol, nu știu de ce am avut impresia că va fi lapte și miere în această coaliție, având în vedere că PNL și USR-PLUS au fost la cuțite 4 ani și foarte rar au găsit momente în care să lucreze împreună.

USR-PLUS sunt novici, fără experiență politică și cu un scor extrem de slab la alegerile parlamentare din 2020. Vor face orice pentru a crește politic și pentru a atrage câți mai mulți votanți. Pe de altă parte, PNL este lăsat pe mâna unui om la fel de nou ca USR-PLUS și care nu are niciun fel de responsabilitate pentru cuvântul dat, pentru funcția pe care o ocupă și, mai ales, pentru voturile oamenilor.

Din păcate, zilele acestea ne-am convins că actualul premier nu este un om politic și ar face orice pentru urmărirea agendei personale, iar aceasta cu siguranță conține mai multe obiective și nu numai șefia PNL. Este Florin Cîțu principalul vinovat pentru criza politică din România?

ADVERTISING

Dincolo de congresul din 25 septembrie, Florin Cîțu are planuri mai mari și, după cum se vede, este dispus să dinamiteze întreaga coaliție de guvernare pentru acest lucru. Cu susținerea de la Cotroceni, evident. Pentru că nici acolo nu mai există interese reale, din păcate, având în vedere „expirarea” mandatului în 2024.

Prin urmare, experiența Sibiu – acolo unde sunt oameni care au renunțat la funcții în primărie pentru că nu găseau deschidere la actualul primar – se va replica la nivel național. Va fi lăsat în urmă un om care ia decizii unilaterale, fără consultare cu partenerii de guvernare și fără să aibă vreun interes față de nevoile cetățenilor.

Ceea ce deja se întâmplă de fapt, decizia de a trece programul Anghel Saligny a fost luată fără consultări și negocieri reale, unilateral și doar pentru a urmări interesul propriu.

Criza politică din România afectează implementarea acestui program.

Iar în cazul ăsta USR-PLUS sunt prea politici și nu se vor mai lăsa duși de nas atât de ușor.

De data aceasta, criza politică din România nu se va stinge atât de ușor. La remanierea lui Vlad Voiculescu au fost naivi, acceptând un nou acord la nivelul coaliției, acord pe care Florin Cîțu l-a ignorat.

Sigur, în privința remanierii lui Vlad Voiculescu a fost, de fapt, un acord tacit din mai multe părți, având în vedere că la acel moment USR-PLUS au fost cei care nu au jucat în echipă și au trecut peste declarațiile publice ale premierului, prin ordonanța semnată de Moldovan.

Așa că USR-PLUS a acceptat situația și a mers mai departe bazându-se pe cuvântul dat de Florin Cîțu. Doar că ecuația s-a schimbat complet când Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion cu acordul de la Cotroceni, fără nicio altă discuție, cu doar un sms trimis președintelui PNL, Ludovic Orban, în timp ce mergea spre pupitrul de unde a anunțat remanierea.

ADVERTISING

Având în vedere faptul că premierul nu a respectat promisiunile făcute coaliției, USR-PLUS a decis să joace până la capăt jocul, doar pentru a nu mai ceda

Au luat decizii cel puțin discutabile, dacă nu chiar proaste, au legitimat AUR și aleg să facă scandal și să arate PNL cu degetul. Parțial, au dreptate. Pentru că nu sunt băgați în seamă așa cum își doresc și pentru că acest lucru contează foarte mult pentru ei.

Au un scor extrem de mic, urmează și în rândurile lor alegeri interne și trebuie să demonstreze cu orice preț că sunt puternici și că au un cuvânt de spus. Așa că tot ce contează acum e că în acest scandal USR-PLUS are dreptate doar pentru că PNL, partidul care ar fi trebuit să fie mai matur politic, a eșuat în a menține coaliția funcțională, prin mâna premierului „big time”.

Ceea ce se întâmplă acum în coaliție pare că se va întâmpla și în PNL, depinzând de rezultatul alegerilor interne din 25 septembrie. Florin Cîțu a demonstrat că nu poate ține în frâie coaliția și vizează președinția PNL cu aceeași echipă care în 2016 a băgat partidul într-o comă politică din care doar Ludovic Orban a reușit să-l scoată.

Drept dovadă avem scorul electoral al PNL de la alegerile din 2020 și sondajele recente care au arătat că partidul a scăzut drastic în doar câteva luni. Iar acum cetățenii sunt îndemnați să creadă că echipa din 2016 este „suflul nou” din PNL.

Situația nu stă bine nici cu USR-PLUS. Oamenii care cer acum voturile membrilor sunt cei care nu au fost capabili să câștige încrederea cetățenilor și au luat doar 15%, când ar fi trebuit ca împreună să adune măcar 20%, dacă nu chiar mai mult.

S-au bâlbâit pe toate părțile în stabilirea unei strategii în actualul scandal și într-un final au ales cea mai proastă variantă, asocierea cu AUR.

Au servit pe tavă contra-argumentul perfect pentru toate momentele când vor mai aduce în discuție vechia alianță USL. Câtă încredere am putea avea în „oamenii noi” ai USR-PLUS, care fie ne spun că nu e mandatul lor să salveze România, fie atunci când vor să o salveze, se bâlbâie și o adâncesc și mai tare în noroi?

Atât USR-PLUS, cât și PNL pierd masiv în criza politică din România, dar adevărații perdanți sunt cetățenii de rând.

Din păcate, alegerile interne din cele două partide primează, iar guvernarea a trecut în plan secund.

Cei care vor acum conducerea acestor partide sunt aceiași care au pierdut alegerile în 2016 (PNL) și care au obținut un scor extrem de slab în 2020 (USR-PLUS) și noi ar trebui să fim extrem de naivi să credem că PNL sau USR-PLUS vor avea vreo șansă de izbândă cu astfel de oameni la conducere.

Aplanarea conflictului și soluționarea actualei crize nu par să se întâmple prea devreme

Iohannis consideră că nu există niciun fel de problemă la nivelul coaliției. Desigur, pentru el lucrurile sunt deja așezate. Ludovic Orban mizează pe moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS împreună cu AUR, urmărind și el același interes ca Florin Cîțu, câștigarea alegerilor interne din PNL.

USR-PLUS se menține orgolios și nu va mai colabora în niciun fel cu Florin Cîțu, AUR se bucură de atenția primită, iar PSD se comportă ca o nevastă nemulțumită și geloasă, dar perfect conștientă că-și are soțul la mână.

Neagă toate zvonurile de aliere cu PNL, se amuză pe seama USR-PLUS care se mândrește cu propria moțiune și bagă bățul prin gard cu fiecare declarație publică.

PSD este partidul care are cel mai mult de câștigat din criza politică din România

Florin Cîțu declara săptămâna trecută că soluția se află în interiorul coaliției, dar s-a dus la Vila Lac și a discutat doar cu membri PNL.

Într-una dintre seri, spunea că e dispus să reia coaliția cu USR-PLUS, dar în același timp a anunțat că demite toți secretarii de stat și i-a acuzat că ar putea lansa o campanie antivaccinare alături de AUR.

Comportamentul și declarațiile lui Florin Cîțu nu arată tocmai un om care să-și dorească cu adevărat încetarea acestui scandal.

În altă ordine de idei, zvonurile privind o posibilă guvernare PNL cu sprijinul PSD sunt chiar interesante

În plină pandemie, Florin Cîțu a refuzat să fie prim-ministru argumentând că nu va accepta să guverneze cu voturile PSD. Dacă în urma demisiilor miniștrilor, USR-PLUS nu numește alții, configurația politică a coaliției se schimbă, iar Florin Cîțu va fi nevoit să meargă în Parlament și să ceară votul pentru a forma un guvern minoritar.

Ținând cont de supărarea USR-PLUS și posibilitatea de a ieși definitiv de la guvernare, putem să ne dăm seama că nu s-ar grăbi să voteze noul guvern minoritar al lui Florin Cîțu. Acesta ar fi nevoit să treacă noul guvern cu voturile PSD.

Pur și simplu, așa ies socotelile la prima vedere. Prin urmare, mă aștept la demisia lui Florin Cîțu, pe același argument ca în martie 2020, că nu poate fi împăcat cu gândul că ar putea guverna cu voturile PSD.

Dacă nu vedem demisia într-o astfel de situație, nu cred că mai avem prea multe de spus în privința intențiilor lui Florin Cîțu. Acum, dacă încercăm și un exercițiu de logică, s-ar putea să ne dea cu virgulă.

Dacă majoritatea parlamentarilor PNL care îl susțin pe Florin Cîțu se înțeleg într-o formă sau alta cu membrii PSD pentru amânarea votului pentru moțiunea de cenzură, atunci Florin Cîțu guvernează cu acordul tacit al PSD.

Cum se potrivește acest lucru cu următoarea declarație „Decizia mea de ieri a fost una de a refuza categoric orice compromis cu PSD, ALDE şi Pro România. Când am văzut că Guvernul pe care l-am propus trece doar cu voturile PSD şi ALDE, am refuzat categoric acest compromis. Am multe compromisuri în politică, dar nu pot trece peste această linie. Gândul că m-ar fi votat Olguţa Vasilescu, Ciolacu, Iordache, Şerban Nicolae, Tăriceanu m-a făcut să iau această decizie. Eu mă lupt cu aceşti oameni de trei ani de zile. Când e vorba de PSD, ALDE, nu luăm prizonieri”?

Pe de altă parte, Florin Cîțu susține că are încredere în membrii PNL, iar dezbaterea moțiunii nu ar influența votul acestora. Acest om, care are încredere în membrii PNL, a atacat moțiunea la CCR și acceptă înțelegerile tacite dintre PNL și PSD pentru împingerea dezbaterii după congresul din 25 septembrie.

Dacă vorbim și despre alegerile din PNL și cum afectează acestea coaliția de guvernare, cred că e lesne de înțeles că este nevoie de un om pe care cetăţenii să se poată baza.

PNL este partidul cel mai mare din această coaliție și are nevoie de o conducere stabilă care să ofere garanții partenerilor și care să poată ține frâiele unei struțo-cămile guvernamentale.

USR-PLUS și PNL sunt două partide cu agende complet diferite și este imperios necesar să avem oameni care să știe să negocieze politic. Asta dacă ne dorim cu adevărat liniște și dezvoltare în următorii 3 ani. Aceeași poveste se aplică și în cazul USR-PLUS. Și acolo e necesară o conducere care să crească acest partid și care să găsească soluțiile optime pentru a coabita cu PNL la guvernare.

Pentru PNL, Ludovic Orban este mult mai apreciat la firul ierbii

Deși majoritatea filialelor și a membrilor parlamentari s-au așezat în spatele lui Florin Cîțu, acesta nu este tocmai apreciat la firul ierbii nici în PNL, nici în spațiul public.

În ultimele zilele valul de critici la adresa lui Florin Cîțu a crescut considerabil, iar din păcate se dovedește din ce în ce mai mult că susținerea acestuia este bazată exclusiv pe interese de partid.

Din susținătorii lui Florin Cîțu, 10% sunt pe bune, 10% au interese comune cu acesta, alți 10% de fapt nu-l plac pe Orban și ar vota pe oricine altcineva, iar restul se duc după fenta funcției de prim-ministru, care are pixul cu care semnează bugetul național.

În spațiul public, Florin Cîțu nu a fost văzut bine niciodată

Cu mult timp înainte de a deveni ministru. Nu știe să comunice, nu e carismatic, e arogant și nu se apropie în nici un fel de cetățeanul de rând. De exemplu, abia dacă a trecut prin filiale în campania internă din PNL și sunt chiar curioasă cât de mult a discutat cu membrii simpli atunci când a fost în teren.

Între timp, nu cred că e membru al acestui partid pe care Ludovic Orban să nu-l știe, să-l recunoască efectiv. Ceea ce reprezintă un atu. Ludovic Orban este susținut pe emoție și abia apoi pe interese politice. E o mare diferență.

Este foarte important ca liderul unui partid mare să fie apreciat de publicul larg. Vedeți exemplul Dragnea, care a îndepărtat, totuși, o parte din votanții PSD.

Pentru USR-PLUS, din păcate nu știu dacă există alte variante cu șanse reale de câștig și ne putem baza doar pe Dacian Cioloș sau Dan Barna

Din păcate, nici unul dintre cei doi nu a demonstrat că poate gestiona guvernarea sau coaliția, cu atât mai puțin nu ar putea asigura un procent mai mare de alegători în 2024.

Sunt cât se poate de erodați politic, spațiul public nu-i mai agreează în aceeași măsură ca acum câțiva ani, dar nu cred că membrii USR-PLUS au capacitatea de a scoate în față un om cu aceeași notorietate ca Dan Barna sau Dacian Cioloș. Și din nou mă îndrept către PNL, unde va fi nevoie de un om care să știe cum să discute cu USR-PLUS.

În acest partid s-au adunat în ultimii ani oameni bine pregătiți, bine intenționați și gata de muncă. Dar pentru a putea evolua USR-PLUS are nevoie de o conducere la fel de bine pregătită și bine intenționată. Sunt încă instabili, ideologia politică e în continuare un unicorn și nu au nicio coerență în gândirea politică.

Merg la risc, stabilesc strategii neclare și iau decizii pripite, fără să gândească pe termen lung. Motiv pentru care au și pierdut mulți simpatizanți și au reușit să rămână cu susținători sectanți care cred că partidul salvator va schimba lumea. Din păcate, apucăturile mesianice și susținerea oarbă a unui politician nu reprezintă soluția „salvatoare” pentru România.

La final, nu mai suntem deloc surprinși că țara e copleșită de criza politică din România, iar rezolvarea nu pare să apară prea curând. Cel mai probabil, moțiunea de cenzură va fi votată după 25 septembrie, iar șansele ca Florin Cîțu să rămână premier sunt relativ mari.

PSD nu are niciun interes să guverneze, actuala situație fiind pentru ei instrumentul perfect prin care îi pot avea la mână atât pe parlamentarii PNL, cât și pe cei USR-PLUS.

AUR tocmai a mai câștigat câteva procente, în timp ce speranțele noastre ca acest partid să dispară până în 2024 au scăzut, Florin Cîțu menține linia sfidării și ignoră orice cerință a USR-PLUS, iar aceștia din urmă insistă pe plecarea lui de la Guvern. Se poate ca acesta să mai rămână premier o vreme și să avem o rezolvare a acestui conflict abia peste câteva luni.

Alegerile interne din PNL ar putea aduce o oarecare rază de lumină, dar deocamdată se pare că cei 5.000 de membri delegați au de luat o decizie cam grea, iar șansele celor doi candidați par a fi destul de iluzorii.

Prin rezultatele alegerilor din 25 septembrie, PNL va transmite un mesaj foarte important: nu le pasă cine e prim-ministru atâta timp cât bugetul este alocat conform propriilor interese și, prin urmare, nu le pasă nici de faptul că țara e în haos. Sau vor arăta că dincolo de persoana care ține pixul le pasă cu adevărat de guvernare, de funcționarea coaliției și de cetățenii acestei țări.

Așadar, PNL, încotro? De la USR PLUS așteptăm același răspuns. Despre România nu mai întrebăm încotro, ne-am obișnuit deja cu circul. O lume politică plină de clovni.

Autor: Cristina Stîngu, project-e.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇