Comparație Germania-România: Regulile care limitează corupția în sistemul medical (Video)

Comparație Germania-România: Regulile care limitează corupția în sistemul medical (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mă întrebam cum de în Germania nu-și angajează niște piluțe. De ce? Pentru că el trebuie să profite de munca lor. Bolnavii trebuie să meargă bine, pentru că altfel se duce și el de râpă. Din clinică trebuie să iasă lucrări științifice de valoare, care poartă ștampila clinicii lui.

Sunt motivele pentru care în sistemul medical din Germania, corupția nu rentează. Sistemul pune bariere, astfel încât câștigi mai mult din reputație decât din nepotisme, explică, în interviul pentru spotmedia.ro, medicul Cătălin Vasilescu, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și șeful Disciplinei Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni.

ADVERTISING

„Eu am lucrat ceva mai mult în Germania. Eram tânăr, am făcut doctoratul acolo. Am stat mai mult, cunosc mai bine sistemul german. Să știți că nici ei nu se omoară cu generozitatea, dar sistemul e bine organizat, adică nu le permite.

Șeful de clinică în Germania este Dumnezeu, profesorul, șef de clinică, angajează pe cine vrea, îi dă salariul de încadrare, îl ține cât vrea, fără să justifice dacă are calificarea legală. Îi dă salariu de încadrare și îl ține cât vrea el și când nu mai vrea spune la revedere, vă urăm succes, nu mai am nevoie de dumneata. Deci nu trebuie să justifice chestia asta și mă întrebam, cum de nu-și aduc ăștia nepoții, cum decid, că eu văd oameni capabili angajați.

ADVERTISING

Contractul pe un an, asta-i arma lui. Contractul pe un an, prin aprilie se semnau contractele. Nu putea să-l dea afară în timpul anului, pentru că intră sindicatele, reclamațiile, avocații. Deci contractul pe an este o armă teribilă de control într-o instituție universitară medicală.

Mă întrebam cum de nu-și angajează niște piluțe. De ce? Pentru că el trebuie să profite de munca lor. Bolnavii trebuie să meargă bine, pentru că altfel se duce și el de râpă. Din clinică trebuie să iasă lucrări științifice de valoare, care poartă ștampila clinicii lui. Asta este reputația lui, nu-și permite el, dacă are un copil care este neserios, mai bine îi dă o pensie, o rentă de-atâtea mii de euro pe lună, să se ducă să facă ce vrea, decât să-I strice organizarea clinicii".

La ei, incapabilii nu ajung la vârf

„Poți fi medic foarte bun. Partea proastă este că poți să fii medic foarte bun și chirurg bun, tehnician bun și să fii și incult. Sunt unii care sunt aproape analfabeți. Dar problema e alta. Problema nu e chirurgul care își face treaba în limitele competenței lui și are rutină. Are domeniu limitat și face bine ce face. Problema e că îl faci profesor și atunci te interesează ce iese din mâna lui.

ADVERTISING

Adică eu nu cred că numărul de oameni incapabil profesional e mai mic în Germania decât în România, spre exemplu. Eu cred că e o distribuție statistică uniformă. Dar la ei incapabilii nu ajung la vârf.

 Îi cerne sistemul", spune dr. Cătălin Vasilescu.

Îi cerne sistemul politic sau societatea?

„Și una și alta. Cine face sistemul, dacă nu societatea? Am văzut un excepțional profesor. Era echivalentul conferențiarului. Și urma să devină profesor și acolo și era o probă operatorie, se opera o chirurgie dificilă, chirurgia unor cancere avansate, de pancreas. El era un excelent chirurg, excelent cercetător. Comisia era formată din niște domni profesori cu părul alb. Postul era în Elveția și vine la Ulm, așa era protocolul. În ziua aceea ne-a adunat el și ne-a spus: ați auzit toți că va veni o comisie, vă rog să vă desfășurați activitatea în mod normal.

Și ghinion. A avut doi pacienți în ziua aceea, amândoi au fost neoperabil, au avut o anumită situație patologică care a făcut ca operația să nu se poată desfășura. S-a deschis și s-a închis la doi bolnavi în aceeași zi. Omul trebuia să arate ce bun e el în chirurgie și ce credeți că s-a întâmplat? A luat examenul, pentru că acei oameni din comisie, niște oameni cu scaun la cap, au înțeles bine cazurile și au văzut că au fost surprize intraoperatorii, nu că au fost incomplet investigați, ci că așa s-a întâmplat și așa se întâmplă în medicină. Și în al doilea rând, pentru că îl știau bine pe el cum este. În aceste condiții, s-a făcut ceea ce trebuia".

Interviul integral cu medicul Cătălin Vasilescu, text și video, poate fi citit pe spotmedia.ro

Chirurgia e rezultatul unui eșec. Numărul de oameni incapabil profesional nu e mai mic în Germania, dar la ei incapabilii nu ajung la vârf. Îi cerne sistemul Interviu video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇