Ciucu, despre tichetele de 1.000 de lei promise de Clotilde Armand: Nu au bază legală, nu votăm orice prostie! Să își revizuiască atitudinea!

Ciucu, despre tichetele de 1.000 de lei promise de Clotilde Armand: Nu au bază legală, nu votăm orice prostie! Să își revizuiască atitudinea!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și edilul Sectorul 6, Ciprian Ciucu, au fost întrebaţi joi ce părere au despre promisiunea pe care a făcut-o, în urmă cu 3 zile, edilul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR).

Aceasta a spus că, din banii pe care i-a economisit diminuând frecvența operațiunilor de curățenie pe care le face Romprest, vrea să dea fiecărui cetățean din Sectorul 1 care a împlinit 18 ani, indiferent de venit, un tichet de 1.000 de lei.

Aceste tichete ar urma să poată fi folosite de populație pentru plata unor măsuri de eficientizare energetică a locuințelor și pentru plata facturilor la energie.

În context, Nicușor Dan a avut o atitudine rezervată. A spus că în mandatul său la PMB nu încurajează acordarea de vouchere. Dar că lasă bucureștenii să decidă cât de oportună e promisiunea lui Clotilde Armand.

„Este o decizie pe care o vor judeca cetățenii. (...)

ADVERTISING

În mandatul meu aceste vouchere (adică acelea pe care le dădea PMB în timpul administrației Firea -n.red.) – mai puțin ajutoarele pentru persoane cu dizabilități, adulți și copii - au fost eliminate.

Ca gest (al lui Clotilde Armand de a promite vouchere -n.red.)? Las bucureștenii să aprecieze. Pe cei din Sectorul 1, dacă se va implementa”, a declarat Nicușor Dan (în video, după minutul 30.00):

În direct din zona Cet Vest unde Compania Municipală Energetica Servicii a reabilitat un tronson important de conductă de rețea primară care permite furnizarea energiei termice direct către cartierele Militari și Drumul Taberei.

Publicată de Nicușor Dan pe Miercuri, 12 octombrie 2022

Ciucu: „Nu are bază legală. Nu votăm orice prostie!”

Întrebat dacă ar da şi el astfel de tichete, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu – care este și președintele PNL București – a avut o poziție mult mai clară.

„Evident că nu. Asta s-a întâmplat și înainte, la Primăria Capitalei. O primărie nu trebuie să fie o agenție de plăți sociale.

O primărie trebuie să vină cu proiecte de infrastructură. Și să livreze populației servicii publice de calitate – de la curățenie, până la transport public (dacă are acele competențe) școli, grădinițe.... Acolo trebuie să meargă banii.

ADVERTISING

(Cu privire la tichetele de 1.000 de lei - n.red) nu văd cum. Nu văd care e baza legală. Pentru că asta a fost așa, o idee aruncată în spațiul public. Dar vă zic: nu are bază legală.

Evident, nu votăm orice prostie. Nu știu ce are de câștigat doamna primar cu această măsură, pentru că se adresează altui electorat. Nu propriului electorat.

Imaginați-vă ce înseamnă să ai 17.000 de oameni care vin să deconteze facturi de uși, ferestre și centrale termice. Capacitatea administrativă a unei primării va fi pusă la încercare.

Din punctul meu de vedere, primarul trebuie să vină cu proiecte și să își câștige Consiliul Local, inclusiv să facă compromisuri. Nu ești doar acolo un administrator.

Un primar este un politician. Nu contează cu cine își face majoritatea în Consiliul Local. Este datoria lui ca primar să își facă majoritate. Prima datorie pe care o are față de cetățeni.

ADVERTISING

Asta înseamnă nu să le facă dosare penale consilierilor locali, după care să le ceară votul. Trebuie să-i aducă la masă, să negocieze.

Eu vă spun. La Sectorul 6, 5 dintre cele 9 instituții din subordinea Consiliului Local sunt în coordonarea viceprimarilor care sunt de la alt partid politic (USR – n.red.). Au competențe full acolo. Cu drept de semnătură.

M-am ținut la linie de negocierea politică. Mi-am respectat Consiliul Local și nu iau nicio decizie și nu pun nimic pe ordinea de zi – la fel cum face și domnul primar general – fără să am acordul coaliției de guvernare de la Sectorul 6.

Pentru că e datoria primarului să creeze majorități, să nu își antagonizeze pe toată lumea, să deschidă fronturi în toată direcțiile. Pentru că acel mandat va fi doar despre fronturi deschise în toate direcțiile.

Am și eu luptele mele. Vreau să iau înapoi piețele (din Sectorul 6 – n.red.) care au fost date pe 30 de ani. Numai că îmi aleg foarte, foarte atent luptele”, a precizat Ciprian Ciucu.

„Am stat până la 1.00 noaptea de Zoom să-i împac. Sectorul 1 e un caz pierdut!”

„Am stat până la 1.00 noaptea pe Zoom cu PNL Sector 1 și cu USR ca să-i împac, să-i aduc la un numitor comun. Din păcate, îmi dau seama că e un caz pierdut.

Sectorul 1, din păcate, cu o atitudine extrem de conflictuală (a primarului Clotilde Armand - n.red.), permanent întreținută în toate direcțiile, pentru mine este un caz pierdut. Și o zic cu mâhnire, pentru că sunt în coaliție cu USR la Sectorul 6 și funcționează. Ca și la Consiliul General.

Fiecare doarme cum își așterne. N-o să-i pese nimănui că nu știu cine nu ți-a votat proiectele. Datoria ta este să îți treci proiectele. Este prima lecție pe care am învățat-o de la primari cu experiență (Ilie Bolojan – n.red.).

Nu tot timpul scandal, tot timpul atacuri, în toate direcțiile. Hai să facem așa. Haideți să luăm toate proiectele blocate de PNL. Și să le comparăm cu cele care au fost votate. Și să vedem care au avut sume mai mari.

Haideți să vedem până la cât se ridică valoarea acelor proiecte care n-au fost votate de PNL. Acoperă execuția bugetară aflată la acest moment undeva sub 5%? Și se termină anul... Nu e vorba despre rea voință (din partea PNL - n.red.). E vorba despre un mod permanent conflictual.

Și o spun cu mâhnire, pentru că am fost cu doamna primar în campanie electorală. Dar tot ce a făcut a fost să se certe cu toată lumea, în toate direcțiile. Nu așa poți să îți duci un mandat.

Acuma se transformă în victimă competentă, pentru că PNL nu-i votează proiectele. Eu i-am spus și domnului Burduja (președintele PNL Sector 1 - n.red.). PNL București are doar rol de coordonare, nu poate impune decizii filialelor. Dar i-am spus: votați-i proiectele și ieșiți în public și explicați ce nu merge.

Nu știu dacă mai pot face ceva. Personal, am făcut timp de 3 luni de zile un efort susținut împreună cu Vlad Voiculescu, președintele USR București, pentru a salva situația de la Sectorul 1.

Orice discutam, orice negociere, a doua zi după ce luam decizia nu se întâmpla”, a spus Ciprian Ciucu.

„Să își revizuiască atitudinea! Să își facă majoritate. Să împartă puterea!”

„Ceea ce trebuie să facă doamna primar – dacă nu e prea târziu – este să își revizuiască complet atitudinea. Să își aleagă unul dintre cele 2 partide. Dacă cu PNL nu se mai poate, să aleagă PSD. Să își facă o majoritate. Înțeleg toți ceilalți primari că ai nevoie de majoritate.

După ce ți-ai negociat o majoritate, trebuie să împarți puterea. V-am spus: am 5 instituții la viceprimari care nu sunt de la mine din partid. Trebuie să le dai celor care au fost cu tine în campanie șansa să îşi facă mandatele.

Nu să întreții tensiunea cu jigniri repetate. Nu văd nimic altceva. Nu am văzut nicio aplecare și bunăvoință. Doar o politică a forței.

Eu am fost consilier general, doamna Firea nu îmi punea totdeauna proiectele pe ordinea de zi. E frustrant să muncești și să nu îţi vezi proiectele nici măcar pe ordinea de zi. De ce nu sunt pe ordinea de zi?"


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇