Ciucă anunță că liberalii au cedat un minister UDMR, dar nu Mediul. UPDATE Reacția maghiarilor: Nu vrem să fim cârpa nimănui

Ciucă anunță că liberalii au cedat un minister UDMR, dar nu Mediul. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția maghiarilor: Nu vrem să fim cârpa nimănui

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că liberalii au cedat UDMR un minister (al Energiei), iar acum şi PSD urmează să cedeze un portofoliu (probabil Sănătatea). Însă maghiarii ţin să păstreze măcar un minister pe care l-au condus, anume Mediul (după ce au renunţat cu greu la Dezvoltare, pentru a fi „flexibili”).

De altfel, asta a şi fost oferta discutată la prânz (Mediu şi Energie), însă apoi liberalii s-au răzgândit.

"Dacă doresc, pot să ia Sănătatea"

„Am discutat care sunt variantele. A rămas stabilit ca PNL să ofere un minister către UDMR. Cel de-al doilea este oferit de PSD”, a anunţat liderul PNL.

ADVERTISING

Fostul premier a subliniat că liberalii nu sunt dispuşi să renunţe la Ministerul Mediului (care revenea până acum UDMR). El spune că cedarea Mediului nici nu a fost o variantă discutată.

Chestionat dacă PNL ar putea renunţa la Ministerul Mediului, liderul liberalilor a spus scurt: „Nu este vorba de a renunţa”. „Noi am oferit Ministerul Energiei. Dacă doresc, pot să ia Sănătatea (care este la PSD)”, a completat Ciucă.

"Noi vom vota două formule: o formulă cu UDMR în care PNL cedează Ministerul Energiei şi o formulă fără UDMR, în care avem cele două partide în coaliţie", a mai declarat Ciucă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Răspunsul UDMR: Suntem împinși în afara guvernării

Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, a precizat că Uniunea a acceptat oferta făcută azi, la ora 14:30, şi anume să preia două ministere: Energia şi Mediul (portofoliu pe care îl au şi acum).

"Am decis să devenim mai flexibili. Să nu creăm această imagine că vrem să fugim de povara guvernării. (...) Dacă putem păstra un minister pe care l-am condus până acum", a spus deputatul.

Însă ulterior liberalii s-au sucit şi au spus că nu "cedează" Mediul.

"Pe de altă parte, am auzit pe surse că şi PSD a fost de acord ca Ministerul Sănătăţii, am auzit şi de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Economiei să meargă la liberali, ca liberalii să fie de acord cu cedarea Mediului către UDMR. Am detaliat toate aceste lucruri pentru că a fost o zi foarte plină cu contradicţii”, a precizat Csoma Botond.

ADVERTISING

În aceste condiţii, UDMR nu poate rămâne la guvernare, pentru că maghiarii vor să păstreze măcar unul dintre ministerele pe care le-au avut în Guvernul Ciucă.

„Evident dacă nici această ofertă nu mai e valabilă, nu putem spune că acceptăm şi nu acceptăm altceva decât această ofertă. Se pare că degeaba am devenit flexibili, pentru că situaţia s-a schimbat. (...) Nu noi ieșim de la guvernare, suntem împinși în afara guvernării", a adăugat Csoma Botond.

"Sunt negocieri şi negociem. Dar nu se poate dictat. Nu vrem să fim cârpa nimănui”, a completat Csoma Botond.

Iohannis ştia deja că Ciolacu face guvern fără UDMR

Ieri Kelemen Hunor spunea că nu va renunţa nici în ruptul capului la Ministerul Dezvoltării, dar azi se pare că despre acest portofoliu nici nu se pune problema să revină Uniunii.

Cert este că mai devreme azi Klaus Iohannis a părut că dă un indiciu că UDMR nu se va mai regăsi în Guvern: „Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție”, a spus preşedintele atunci când a anunţat numele premierului desemnat.

Anterior, la consultările cu delegația UDMR, Iohannis a fost distant, nu a dat mâna cu ei și discuțiile s-au încheiat în doar 15 minute, din cele 30 alocate.

Ciolacu, noul premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Este al patrulea premier PSD desemnat de Iohannis pe parcursul celor două mandate ale sale.

”Cred că nu este nicio surpriză, îl desemnez pentru poziția de premier pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un nou guvern”, a declarat Iohannis.

Puțin mai animate decât declarațiile de final au fost consultările, chiar dacă au fost organizate doar din obligație constituțională. Altfel, după cum a spus chiar Iohannis la începutul lor, doar au avut rol să consemneze „situaţia pe care am planificat-o de acum un an şi jumătate”.

Iată Filmul consultărilor cu final „planificat”. Un Iohannis la ceas aniversar, un UDMR exilat, o bășcălie marca AUR și un fost premier devenit protestatar (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇