România merită în Schengen, iar aderarea țării noastre va face spaţiul mai sigur, afirmă premierul Nicolae Ciucă, cu o zi înainte de Consiliul JAI.
El a subliniat că în acest moment ne susțin toate statele membre, inclusiv Suedia și Olanda, cu excepția Austriei, deși, spune el, nu există o justificare reală.
”La acest moment ne susțin toate statele membre, inclusiv Suedia și Olanda, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei. Datele FRONTEX confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să prezinte temeri.
Înțelegem că migrația este un subiect sensibil. Dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Problema migrației nu este justificată de Austria. România merită să fie membră Schengen. Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur”, a declarat Ciucă.
Premierul a mai afirmat că România este hotărâtă să meargă până la capăt și are argumente foarte solide pentru a adera la Schengen.
”Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv să cerem un vot mâine în JAI. Vom cere o decizie pentru România. Starea de incertitudine nu mai poate continua. Îndeplinim toate condițiile, România merită să fie membră Schengen.
Am oferit toate explicațiile, inclusiv Austriei, privind modul în care gestionăm migrația ilegală. Experții care au venit recent în România au confirmat că îndeplinim toate condițiile necesare pentru aderare. Asigurăm un management bun al frontierelor, suntem activi în cooperarea polițienească internațională.
Așadar, mâine, la Consiliul JAI, mergem la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a conchis Nicolae Ciucă.
Ciucă l-a trimis pe Predoiu la JAI
După ce ministrul de Interne nu a obţinut nimic cu vizita de luni din Austria, a venit rândul ministrului de Justiţie să îşi încerce norocul şi să convingă Austria să ne primească în Schengen.
Cătălin Predoiu a plecat deja la Bruxelles, unde joi va participa la Consiliul JAI și la lucrările Consiliului de Afaceri Generale.
În cadrul Consiliului JAI, ministrul va prezenta poziţia României cu privire la instrumentele juridice şi politicile europene în domeniul Justiţiei aflate pe agenda Consiliului, în conformitate cu mandatul aprobat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat Ministerul Justiţiei.
Predoiu rămâne în capitala UE până pe 14 decembrie.
Adio, Schengen?
Cancelarul Karl Nehammer a anunțat, marți, că Austria se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, susținând că este nevoie de mai mult timp pentru a se asigura că frontierele sunt securizate.
„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.
Declarațiile sale au venit la scurt timp după cele făcute de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului român a anunțat că subiectul aderării intră pe agenda discuțiilor Consiliului JAI de joi, până la acest moment nefiind sigur nici măcar acest lucru.
Iohannis a spus însă că până atunci se poartă în continuare discuții și negocieri intense, însă declarațiile lui Nehammer arată că Austria nu are de gând să-și schimbe poziția, în ciuda faptului că mai mulți oficiali români au fost zilele acestea la Viena, pentru a convinge că aderarea noastră nu ar slăbi Schengen.
România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la Schengen, susţin surse guvernamentale. "Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european şi vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face", precizează sursele menţionate de agenţiile de ştiri.
Vă recomandăm analiza Ioanei Ene Dogioiu Jocul Austriei și misecuvinismul lui Iohannis. 8 ani de împliniri mărețe