Cîțu spune ce a aflat până acum din ancheta eșecului pregătirii valului 4 și cere să pice capete la Ministerul Sănătății

Cîțu spune ce a aflat până acum din ancheta eșecului pregătirii valului 4 și cere să pice capete la Ministerul Sănătății

Premierul demis Florin Cîțu a prezentat vineri, la începutul unei videoconferințe la care participă șeful DSU, Raed Arafat, reprezentanții Ministerului Sănătății, și directorul Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, două înformații care au ajuns la el din ancheta comandată pentru a afla de ce au fost luate instituțiile prin surprindere de valul 4 al pandemiei.

Cîțu vrea ca vinovații să fie cunoscuți public și puși să plătească, ”chiar cu funcția”.

”Aș vrea pentru Ministerul Sănătății - pentru că suntem în ancheta pentru valul 4, cum a fost pregătit -, informații pe care le am acum și aș vrea să prezentați public situația, se pare că a fost o licitație care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Deci din aprilie și până acum o săptămână această licitație tot a fost tergiversată, deci dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament.

ADVERTISING

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și a tergiversat această achiziție pentru acest medicament, atâtea luni de zile, din aprilie până acum o săptămână când a fost finalizată. E foarte important ca aceste informații să fie prezentate public, să știm cine este responsabil pentru acest lucru”, a cerut Cîțu.

El a cerut Departamentului pentru Situații de Urgență să aibă în permanență cunoscută situația din spitale, pentru a avea tot ce au nevoie. În acest context, a făcut o nouă ”dezvăluire” din ancheta din Ministerul Sănătății, spunând că au fost cereri pentru ventilatoare și că, deși existau pe stoc, nu au fost livrate.

”În același timp, pentru DSU, trebuie să țineți legătura în fiecare zi cu managerii spitalelor, este foarte important să știm stocul de medicamente, cine ce are nevoie, ca să putem să ne mobilizăm. Nu vreau să am situații ca aceasta, să stăm din aprilie până acum cu licitații și acum să stă să căutăm peste tot acest medicament. (...)

ADVERTISING

Tot din ancheta pentru pregătirea valului 4 mai am o informație care iarăși trebuie prezentată public și resposabilii trebuie să plătească pentru acest lucru. Au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august. Ministerul Sănătății avea un stoc de 40 de ventilatoare primite prin donații la sfârșitul lunii decembrie 2020 din partea Germaniei.

Totuși, Ministerul Sănătății nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecțioase care tratează pacienți Covid-19 de 18 luni de zile. Deci au fost solicitări, aveam ventilatoare, și cineva din Ministerul Sănătății nu a răspuns. Aș vrea să știu exact ce s-a întâmplat și cine nu a răspuns, și cine nu a răspuns ar trebui să răspundă. Chiar cu funcția”, a mai spus Cîțu.

ADVERTISING

Comunicare mai bună pentru sistarea internărilor și a operațiilor

Premierul, demis marți de Parlament prin moțiune de cenzură, vrea și o comunicare mai bună în spațiul public pe tema deciziei de a fi sistate internările și operațiile care nu sunt considerate urgențe.

”Pentru rerezentanții Ministerului Sănătății, trebuie să comunicăm situația în care spitalele sunt cu sistarea internărilor și intervențiilor care nu sunt urgente. Și aici trebuie să comunicăm mai bine public ce se întâmplă, pentru că noi nu vorbim să sităm neapărat internări sau proceduri unde viața pacientului e în pericol, este vorba de sistarea internărilor al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu. Deci mai multă comunicare, trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie”, a mai cerut Cîțu.

Această ultimă solicitare vine în condițiile în care pacienții cronici au acuzat că autoritățile le pun viețile în pericol și le încalcă dreptul la tratament și sănătate. Totodată, PSD a depus astăzi oficial în Parlament cererea convocării Birourilor reunite, pentru a fi dezbătută în regim de urgență problema limitării accesului la servicii medicale a pacienților cu boli cronice și pentru eventuala adoptare în regim de urgență de catre Parlament a legilor necesare pentru controlul pandemiei.

Social democrații vor să fie chemați în Parlament ministrul Sănătății Cseke Atilla, șeful DSU dr. Raed Arafat, reprezentanții organizațiilor de pacienți, ai Consiliului Național pentru Siguranța Pacienților și ai Colegiului Medicilor din România, precum și președinții celor două comisii de specialitate din Senat - prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, respectiv din Camera Deputaților, dr. Nelu Tătaru.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇