Premierul Florin Cîțu a făcut vineri prima declarație de presă, la șase ore de la tragedia de la Constanța, unde cel puțin 7 oameni au murit după ce un incendiu a izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase.
Cîțu a anunțat că a cerut demiterea managerului spitalului și că personal a semnat demisia șefului Agenției Naționale al Managementului Calității în Sănătate, care e în subordinea Guvernului. Totodată, premierul spune că o anchetă la Ministerul Sănătății e aproape gata și așteaptă ca cei care vor fi găsiți vinivați pentru modul în care a fost pregătit valul 4 al pandemiei să fie demiși.
”Am cerut demisia managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS, care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare și era în atribuțiile sale. Mai ales că la acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit în acest moment.
Eu îl demit pentru că este în subordinea Guvernului și pot să fac acest lucru. Aștept aceeași intransigență de la Ministerul Sănătății. Vom avea rezultatele anchetei de la Ministerul Sănătății în aceste zile și cei responsabili că nu au pregătit valul 4 vor fi demiși indiferent de funcția pe care o dețin sau pe care au deținut-o”, a anunțat Cîțu.
Cîțu a dat vina pe greaua moștenire și a cerut Ministerului Sănătății, condus interimar de Cseke Attila, să ia măsuri ca asemenea tragedii să nu se mai repete.
”Este de neacceptat să se întâmple aceste lucruri, o astfel de tragedie în spitalele din România şi este o realitate pe care, în acest an, încercăm să o modificăm după o serie de ani în care nu s-a făcut aproape nimic pentru sistemul de sănătate din România. În ceea ce priveşte cazul incendiului, nu mă voi pronunţa în acest moment, aşteptăm informaţiile şi vom vedea exact ce s-a întâmplat.
Aşa cum am cerut Ministerului Sănătăţii, în urmă cu câteva luni, să pregătească valul 4, am cerut acea anchetă pentru a putea vedea cum a fost pregătit valul 4, în acest moment este important ca Ministerul Sănătăţii să se uite exact care sunt soluţiile pe termen scurt, imediat, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple", a declarat Florin Cîţu, vineri, la Palatul Victoria.
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.
Inițial, atât cei de la ISU, cât și managerul spitalului și ministrul Sănătății au anunțat că 9 persoane au murit. Ulterior, prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Teliceanu Viorel Gabriel, a spus că sunt 7 persoane decedate. Această cifră a fost confirmată după patru ore de la producerea tragediei și de ministrul de Interne, Lucian Bode, iar apoi și de șeful DSU, Raed Arafat.
Nu doar în privința deceselor au fost date controversate, ci și în ceea ce privește numărul pacienților aflați în spital în momentul producerii incendiului. Inițial, autoritățile au spus că erau 113 pacienţi, 10 fiind în Secţia ATI. Bode spune însă că erau 125, dintre care 10 la terapie intensivă, lucru confirmat și de Raed Arafat.
Cauzele incendiului nu sunt momentan cunoscute. Tot ce se știe până acum este că Spitalul de boli infecțioase din Constanța nu avea autorizație de securitate la incendiu, deși avea această obligație încă din 2007, și nici senzori de incendiu. Pompierii s-au luptat aproape o oră cu flăcările. Imaginile cu pacienți evacuați pe fereastră sau pe targă, în timp ce unii erau resuscitați pe iarba din curtea spitalului au șocat România.
Din partea politicienilor, dacă președintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrozit de tragedie și a opiniat, în timp ce se afla în drum spre Germania să-și ridice un premiu onorific, că statul a eșuat în a-și proteja cetățenii.
Urmărește live, pe SpotMedia.ro, cele mai noi informații despre tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța - AICI
Citește mai multe pe acest subiect: