Cioloş şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte USR, după ce nu i s-a acceptat programul de reforme

Cioloş şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte USR, după ce nu i s-a acceptat programul de reforme

Într-o ședință tensionată de peste patru ore, liderii USR au dezbătut proiectul de reforme propus de președintele Dacian Cioloș

În cele din urmă, Biroul Național a respins proiectul propus de Cioloș, astfel că acesta a anunțat că demisionează din funcția de președinte, potrivit surselor SpotMedia. Cătălin Drulă va prelua conducerea partidului, ne-au mai spus sursele noastre, Cioloș urându-i deja succes în noua funcție.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

"Tocmai s-a încheiat o şedinţă scurtă de Birou Naţional. Dacian Cioloş va face declaraţii la ora 18:00, va detalia această decizie a dânsului. Cătălin Drulă preia interimar - vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi de la congres. E un moment complicat, dificil pentru partid şi îmi pare rău că s-a ajuns aici atât de repede după congresul de anul trecut şi alegerea preşedintelui. Am încredere în înţelepciunea colegilor mei. E important în momentele acestea să rămânem uniţi. Partidul are încă multe de spus", a precizat el, pentru Antena3.

ADVERTISING

Moşteanu a mai declarat că nu se cunoaşte deocamdată data următorului congres, pentru alegerea noului preşedinte.

Cum a pierdut Cioloş

În Biroul Național, dominat de tabăra Dan Barna-Cătălin Drulă, au fost 14 voturi împotriva proiectului lui Cioloș și 11 pentru.

Cioloș a anunțat o conferință de presă pentru ora 18:00, când va face anunțul oficial. El va rămâne, oricum, membru al USR.

"Dacian Cioloş rămâne în partid. A făcut foarte multe pentru politica din România, pentru politica europeană şi va face multe în continuare, cu siguranţă. (…) Dacian Cioloş ne-a confirmat acest lucru, că va depune eforturi pentru a ţine partidul unit şi am încredere în acest lucru. (…) Dacian Cioloş şi-a depus mandatul de preşedinte. Chiar a spus că rămâne în partid şi că face apel către colegi să rămânem uniţi", a spus Moşteanu.

ADVERTISING

Dacian Cioloș a câștigat președinția USR în octombrie anul trecut, în primul congres al formațiunii, după fuziune. A fost un vot online, marcat de mai multe scandaluri, tabăra Dan Barna fiind acuzată de mai multe tenative de fraudare a rezultatului.

În urma congresului, Dan Barna a devenit vicepreședinte, alături de Cătălin Drulă și alți 5 lideri cu aceeași funcție. Astfel, chiar dacă Cioloș a câștigat președinția partidului, majoritatea conducerii USR e formată de cei care au optat pentru Dan Barna.

ADVERTISING

Ruptura pe program

Scandalul în USR a ajuns și în spațiul public joi, după ce Cioloș şi-a prezentat programul de preşedinte pentru următorii 2 ani. Documentul cuprinde măsuri pe care cei din tabăra Barna au spus fie că sunt deja implementate, fie le consideră de neacceptat.

În cea de-a doua categorie intră propunerile lui Cioloș ca guvernul din umbră sau o serie de alte decizii să fie formulate de către experţi din afara partidului.

Cioloș a declarat și public că evident că va cântări dacă mai are rost să rămână la conducerea USR în cazul în care viziunea sa e blocată.

Surse din partid citate de News.ro au susținut că Dacian Cioloş ar fi ameninţat joi seară și că, în cazul în care Biroul Politic al USR nu îi aprobă planul de reformă, va reface PLUS şi va avea grupuri parlamentare separate la Cameră şi la Senat.

Ulterior, liderul USR a negat pentru SpotMedia.ro informațiile din urmă, spunând că cine așteaptă demisia lui încearcă să construiască ipoteze false.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇