Dacă sunt ingerințe străine în sensul candidaturii lui Călin Georgescu, e limpede că acele ingerințe nu sunt spre binele României. Și trebuie să ne întrebăm de ce unii au interesul ca România să fie izolată și discreditată.
Pentru că România, cu Călin Georgescu la Cotroceni, ar fi complet izolată, spune la podcastul Punctul pe știri (Rock FM) Theodor Paleologu.
- Bloomberg: SUA presează România să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu
- MAE: Statele Unite nu au inițiat discuții oficiale cu România privind candidatura lui Călin Georgescu
- FT scrie că declarațiile dure ale lui JD Vance la adresa României îl încurajează pe candidatul pro-Putin
Trump nu va reuși să distrugă în vreun fel democrația americană. În schimb, el poate să facă foarte multe pagube în exterior, pentru că în alte țări democrațiile nu sunt la fel de puternice, adaugă acesta.
"Eu nu cred că în America va dispărea democrația. Constituția americană este suficient de puternică, instituțiile sunt suficient de puternice. Atașamentul americanilor față de democrație este foarte puternic și atunci nu cred că Trump va reuși să distrugă în vreun fel democrația americană.
În schimb, el poate să facă foarte multe pagube în exterior, pentru că în alte țări democrațiile nu sunt la fel de puternice. Și aici JD Vance avea dreptate să spună că democrația din România este fragilă. Are dreptate, dar pe de altă parte, este de un foarte mare cinism să batjocorească în felul ăsta o țară, totuși, prietenă. Da, avem o democrație fragilă. Dar asta nu-i un motiv să ne scuipe în cap vicepreședintele Statelor Unite.
/.../ De Rusia n-a pomenit deloc. Și culmea, e Zelenski dictator în schimb, de Putin nu mai spune nimic, pentru că a fost ales. Este o bătaie de joc absolut inimaginabilă și o imensă dobitocie. Eu cred că trebuie folosite aceste cuvinte. Știu că unii sunt deranjați de faptul că vorbesc de prostie. Ei bine, e vorba de prostie. Să spui așa ceva este consternant, e prostie.
Acum, sigur că există o iluzie pe care omenirea o are dintotdeauna, și anume iluzia că cei care ne conduc sunt inteligenți sau că au ceva în cap. Noi știm în România foarte bine că putem fi guvernați de niște imbecili, am fost guvernați de imbecili decenii la rând.
Eu am crescut pe vremea lui Ceaușescu și eram conduși de prostul satului. Deci noi avem o viziune ceva mai lucidă, dar în cazul lui Trump n-o să spun neapărat că-i prost, că nu asta e problema. Cred că mintea îi este întunecată de emoții, de furie, de dorința de răzbunare, pentru că s-a simțit umilit și acum vrea să plătească polițele înapoi și este pus pe trântă cu toată lumea.
În plus de asta, este factorul patologiei puterii, faptul că e înconjurat de partizani fanatici sau de ipocriți care îl laudă orice ar spune. E un fenomen de fanatism, de fanatizare ideologică și de extremă polarizare care se hrănește din radicalismul advers", a spus Theodor Paleologu.
De ce e atacat acum liberalismul
Ideea că democrația modernă poate funcționa fără elementul liberal este o iluzie. Democrația modernă, diferită de cea antică, are nevoie de elementul liberal, de elementul liberalismului politic, explică Paleologu.
"Fără așa ceva poate deriva în tiranie. Asta este preocuparea Părinților Fondatori ai Statelor Unite – ei sunt preocupați, obsedați de-a dreptul, de pericolul tiraniei majorității. Or, acești bezmetici din zilele noastre, de fapt, asta promovează, tirania majorității care se încarnează într-un lider autoritar. Pentru că demagogia duce la tiranie și populismul la dictatură.
Dar nu e o noutate. Știm asta din textele lui Platon, care considera că democrația duce la tiranie. Pentru că în mod inevitabil vor apărea demagogi, adică politicieni populiști, cum am spune noi în zilele noastre, care distrug democrația. În Atena nu s-a întâmplat asta, dar s-ar părea că se întâmplă în zilele noastre. Exact ce descrie Platon se întâmplă sub ochii noștri. Și anume tot felul de demagogi folosesc frustrările, nemulțumirile unor largi pături de populație pentru a instaura regimuri autoritare.
/..../ Teoria mea este că democrația liberală este un model de succes, dar are un călcâi al lui Ahile, liberalismul în componenta sa economică. Liberalismul economic este un motor al bunăstării în democrațiile moderne, dar în același timp este călcâiul lui Ahile. De ce? Pentru că sistemul capitalist trece prin crize ciclice.
Or, crizele ciclice pot să ducă la o criză a întregii șandramale. Una dintre crizele ciclice ale capitalismului a dus la instaurarea regimurilor fasciste în perioada interbelică. Alteori, crizele capitalismului nu au dus la nicio schimbare dramatică de regim, cele mai multe crize ciclice ale capitalismului nu au dus la o prăbușire a democrației liberale. Însă asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla în viitor."
Trăim și o epocă de radicalizări în oglindă, în care diferite curente flutură un steag, însă într-o manieră atât de radicală, încât distorsionează complet ideologia de la care se revendică.
Trumpismul nu este conservatorism, este o caricatură, este o pseudomorfoză a conservatorismului, explică acesta.
"Sunt și chestiuni care țin de logica unui sistem electoral, dar care sunt regulile jocului care încurajează o anumită radicalizare, așa cum la noi, de pildă, se întâmplă altceva. Noi avem un sistem electoral proporțional cu liste închise. Asta duce în mod inevitabil la promovarea lașității în partide, pentru că deputații se gândesc la șeful de partid.
Singurul lucru important este ca șefii de partid să agreeze candidații și atunci vor fi puși pe listă numai și numai lacheii și lichelele, și lașii. Lașitatea devine criteriu de selecție în politica românească și asta se vede în toate partidele, inclusiv în partidele noi, nu doar în alea vechi, îmbătrânite în rele.
Asta duce în cazul nostru la o acumulare de furie față de clasa politică. Și ce se întâmplă acum este că o parte dintre români vor să arunce totul la gunoi și vor, de fapt, dictatură. Vor ceaușism, visează la Codreanu, la Antonescu, la Vlad Țepeș, la tot felul de formule de astea ultra-violente și ați văzut că circulă liste cu trădători. S-a mai întâmplat asta în anii '20-30".
De la "jidovismul" legionar la listele cu sorosişti
În perioada interbelică, legionarii îi acuzau pe unii și pe alții că sunt jidoviți și explica Codreanu că a fi jidovit e mai rău decât a fi jidan, pentru că evreul poate să nu facă parte neapărat dintr-o conspirație, dar jidovitul e cel care se vinde conspirației.
Gândirea lui Codreanu este una conspiraționistă și foarte primitivă. Deci jidovitul este dușmanul. Or, jidovit poate fi declarat oricine. De pildă, prima ispravă a lui Codreanu pentru care a fost arestat la începutul anilor '20 este faimoasa listă cu trădători, amintește Theodor Paleologu.
"Nu este zi de la Dumnezeu în care să nu primesc amenințări, insulte și asemenea stigmatizări cu totul mincinoase. Pentru că Georgescu, Simion, Șoșoacă și toată această echipă instigă în permanență la violență, vorbind de trădători, trădători este termenul care revine cel mai mult în retorica acestor oameni care instigă la violență. Și la un moment dat se va întâmpla ceva. De la violența verbală, la un moment dat se va trece la violența fizică".
Presiunile pentru Georgescu
Termenul de suveranist e cea mai mare păcăleală, cea mai mare minciună cu putință: "Oamenii ăștia nu sunt suveraniști, ci sunt suzeraniști. Ei sunt oamenii unui suzeran. Suzeranul e Putin. Și, mai nou, Trump. Seamănă puțin cu situația de după Tratatul de la Kuciuc-Kainargi, când Țările Române au continuat să facă parte din Imperiul Otoman, dar erau în același timp sub protectoratul Imperiului Țarist.
Mi se pare culmea să decidă Putin și Trump cine este președinte în România și dacă are voie sau nu Georgescu să candideze în alegeri. Simplul fapt că Statele Unite își doresc ca Georgescu să candideze trebuie să ne spună că nu are ce căuta în alegeri un om care este susținut din afară atât de sfidător, după cum este inadmisibil ca Statele Unite să-și manifeste interesul față de soarta unor proxeneți, este absolut inadmisibil", spune Paleologu.
"Avem faliții noștri, avem extremiștii noștri. Numai că sunt cei mai demenți din Europa. Nu există în toată Europa cineva comparabil cu Călin Georgescu. Adică e și de râs dacă ne uităm din afară. El și nevastă-sa delirează într-o veselie și nici nu știi care e mai nebun, el sau ea.
Să știți că eu am întotdeauna o mică ezitare în a folosi termenul de extremă dreaptă. De ce? Pentru că e un termen care se aplică unor curente mult prea diferite între ele. Or, ce avem noi în România este mai degrabă extremă obscenitate, extremă nebunie, extremă ticăloșie, extremă prostie și nu în ultimul rând extremă trădare.
Sunt unii oameni care, pur și simplu, n-au discernământ, nu-și dau seama că personajul ăsta este efectiv de balamuc. Unii, pur și simplu, au o atitudine foarte cinică. Da, e o manieră de a ne transmite înjurătura clasică românească.
Știți bancul de dinainte de '89 cu dacul care se trezește în București printre demolări și întreabă pe cineva unde se află și ăla îi spune Demolava. Și cine vă conduce pe voi? Decrețius Demențius. Si cărui zeu vă închinați? Zdamăstis. Mulți s-au închinat zeului Zdamăstis când l-au votat pe Georgescu. Adică sunt oameni care își dau seama că tipul e nebun, dar vor să arunce tot în aer, ceea ce este iresponsabil, pentru că asta poate să ducă la un mare dezastru.
Dacă sunt ingerințe străine în sensul candidaturii lui Călin Georgescu, e limpede că acele ingerințe nu sunt spre binele României. Și trebuie să ne întrebăm de ce unii au interesul ca România să fie izolată și discreditată. Pentru că România, cu Călin Georgescu la Cotroceni, ar fi complet izolată".
În ceea ce-i privește pe frații Tate, ei sunt reprezentanți ai trumpismului, consideră acesta.
"Da, ei sunt niște simboluri ale trumpismului. De ce spun asta? Pentru că feminismul, varianta asta extremă din ultimele zeci de ani - eu sunt fundamental feminist - suscită acest tip de reacție în celălalt sens. Și vedem acum un fel de afirmare mitocănească a masculinității masculine - masculinismul mârlănesc.
Oricum, cu cât e ceva mai stupid, cu atâta suscită mai multă admirație. Deci pe mine nu mă miră că frații Tate au o foarte mare audiență, pentru că spun niște dobitocii de-ngheață apele și atunci găsesc foarte mulți proști care să-i admire, la fel cum Georgescu găsește foarte mulți proști care să-l admire - un prost găsește întotdeauna pe un altul mai prost, care să-l admire.
Și lucrul ăsta se verifică în permanență. Și vedem acest lucru, de asemenea, în zilele noastre. Deci mi se pare absolut scandalos modul în care administrația Trump își manifestă interesul față de niște proxeneți".
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech