Chișinăul valorifică momentul unic generat de războiul din Ucraina

Chișinăul valorifică momentul unic generat de războiul din Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Exponenții regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot ieși din Republica Moldova fără acordul prealabil al autorităților constituționale de la Chișinău.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist pro-rus, s-a pomenit izolată și dependentă economic de Chișinău.

În ultimele cinci luni, prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu a trecut nicio ființă umană sau marfă. Contrabanda s-a oprit, iar Chișinăul controlează, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, întregul flux de mărfuri și persoane care intră și ies în și din regiunea controlată de facto de separatiști.

ADVERTISING

Ultima interdicție vizează circulația liderilor transnistreni, care, până acum, utilizau Aeroportul Internațional Chișinău pentru zboruri în afara Moldovei.

Jurnaliștii moldoveni i-au filmat de mai multe ori în timp ce ieșeau sau intrau în aeroport prin zona VIP, iar uneori, în perioada fostelor guvernări, polițiștii moldoveni le cărau chiar și valizele, fapt confirmat de imaginile de pe camerele de supraveghere, care au fost făcute publice.

Interdicția nu se aplică în cazul deplasărilor private

Începând cu 1 august, autoritățile moldovene au pus în aplicare, pentru exponenții regimului separatist, mecanismul de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv prin Aeroportul Internațional Chișinău.

ADVERTISING

„Prin acest mecanism se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și legalitate”, susține ofițerul de presă al Biroului Politici pentru reintegrare de la Chișinău, Mariana Sarî.

Ea a precizat că limitările vizează doar „persoanele cu poziții de răspundere din așa-zisele structuri din regiunea transnistreană” și doar dacă acestea efectuează călătorii peste hotarele țării în „interes de serviciu”. Interdicția nu se aplică în cazul deplasărilor private.

Chișinăul a introdus aceste noi reglementări după ultima vizită la Moscova, la sfârșitul lunii iulie, a pretinsului „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

ADVERTISING

În timpul acelei vizite, el a denigrat Republica Moldova utilizând falsuri și manipulări.

Replica a venit de la Moscova prin reintroducerea embargoului

Răspunsul imediat la restricțiile introduse de Chișinău în raport cu exponenții regimului separatist de la Tiraspol a venit de la Moscova.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor”, a interzis din nou importul de fructe și legume moldovenești cu excepția celor ce provin din regiunea transnistreană.

„Rosselhoznadzor” și-a motivat decizia prin faptul că produsele vegetale din Republica Moldova ar fi încălcat „în mod repetat standardele de calitate”.

În legătură cu aceasta, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a asigurat că Moldova produce fructe și legume competitive, care sunt exportate pe piața Uniunii Europene – o piață mult mai exigentă decât cea din Est.

Pe de altă parte, procurorii moldoveni au inițiat un dosar penal împotriva pretinsului procuror general al Transnistriei, Anatolii Gurețki.

Acesta este acuzat de „privațiunea ilegală de libertate și uzurparea de calități oficiale”. Potrivit presei de la Chișinău, Gurețki ar fi inițiatorul din umbră al unei pretinse „legi” din regiunea separatistă, aprobată recent, care prevede pedepse cu închisoarea în cazul în care cetățenii moldoveni din Transnistria se vor adresa instanțelor de judecată constituționale sau altor instituții de drept pentru a le face dreptate, în raport cu cele autoproclamate de la Tiraspol.

„Procurorul general” al Transnistriei, cercetat penal de procurorii moldoveni

Oficial, însă, Gurețki este cercetat în cauza lui Ghenadie Ciorba, care în 2020 a fost reținut ilegal de către structurile de forță ale regimului și s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an.

A fost eliberat pe 10 august 2021 datorită presiunii publice. După eliberare, Ciorba a început să își caute dreptate și l-a învinuit direct pe pretinsul procuror general.

Gurețki este unul dintre puținii exponenți ai regimului ilegal de la Tiraspol urmărit penal de autoritățile constituționale. Asta deși, potrivit juriștilor, orice reprezentant al regimului separatist de la Tiraspol ar trebui să fie cercetat de către autoritățile constituționale pentru uzurparea puterii de stat pe o parte a teritoriului național al Republicii Moldova.

În luna iunie 2022, deputatul PAS Oazu Nantoi a depus a sesizare la Curtea Constituțională în care îi cere să spună dacă separatiștii de la Tiraspol sunt culpabili de uzurparea puterii. Potrivit Constituției Republicii Moldova, „nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Vitalie Călugăreanu (Chișinău)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇