Ce spune Vlad Voiculescu despre privatizarea sistemului de sănătate din România și criza COVID-19

Ce spune Vlad Voiculescu despre privatizarea sistemului de sănătate din România și criza COVID-19

Ministrul propus la Sănătate, Vlad Voiculescu, a afirmat că nu se pune problema privatizării sistemului de sănătate din România şi nici a închiderii unor spitale.

Vlad Voiculescu a fost întrebat, la audierile din cadrul comisiei de specialitate, unde a primit aviz favorabil, despre privatizarea sistemului public de sănătate și despre criza COVID-19.

"Nu se pune problema privatizări unor spitale, nu se pune problema în acest moment a închiderii unor spitale, nu se pune problema privatizării sistemului de sănătate din România. Putem să considerăm acest subiect închis”, a afirmat Voiculescu.  

El consideră că în ultimii 30 de ani României i-a lipsat capacitatea de implementare a unor programe şi strategii.  

"Avem programe şi strategii. Ce a lipsit în ultimii 30 de ani este capacitatea de implementare. Asta este una dintre diferenţele pe care în mandatul meu aş dori să o fac, să construim instituţii puternice, echipe puternice care să poată să bugeteze investiţii şi să le implementeze.

ADVERTISING

De bugetat au fost bugetate de multă vreme, am avut strategii pe care, din păcate, nu le-am urmat decât parţial şi suntem puncte pe care le putem aşeza pe harta României în care infrastructura sanitară a fost construită aşa cum se cuvine. Avem o oportunitate extraordinară, avem posibilitatea de a finanţa multe investiţii de infrastructură spitalicească şi nu numai din fonduri europene”, a explicat Vlad Voiculescu.  

Este nevoie de măsuri pentru asigurarea accesului românilor la medicamente

De asemenea, el crede că este nevoie de măsuri pentru asigurarea accesului românilor la medicamente.  

"Vorbim de accesul la medicamente, la medicamente esenţiale, în 2016 în scurtul meu mandat la Ministerul Sănătăţii am introdus în legislaţie lista medicamentelor esenţiale a OMS. Această listă a fost eliminată în 2017 fără nicio justificare şi o parte a listei acestor medicamente a dispărut de pe piaţă în ultmii ani şi acum românii se confruntă cu lipsa unor medicamente de pe acea listă, precum sunt Eutyrox, Siofor şi altele. Avem nevoie de câteva măsuri simple pentru asigurarea accesului românilor la medicamente”, a menţionat Vlad Voiculescu.  

ADVERTISING

Managementul unităţilor medicale nu trebuie să fie unul politizat  

El a mai transmis că nu crede că managementul unităţilor medicale trebuie să fie unul politizat.  

"Nu cred că managementul de spital trebuie să fie unul politizat. Cred că oamenii ar trebui să aleagă dacă vor să fie manageri de spital sau dacă vor să fie politicieni”, a declarat Vlad Voiculescu. 

ADVERTISING

Vlad Voiculescu, despre criza COVID-19: Nicio măsură nu poate fi exclusă, este vorba de sănătatea populaţiei

În timpul audierilor, Voiculescu a spus că "este critic" să fie îmbunătăţită comunicarea publică în privinţa pandemiei COVID-19 şi ca românii să respecte regulile deja transmise de autorităţi, menţionând că nicio măsură nu poate fi exclusă atunci când este vorba de sănătatea populaţiei.

Vlad Voiculescu a fost întrebat, miercuri, la audierea de la comisie, care este planul pe termen scurt în cazul crizei Covid-19. 

"Avem o mulţime de lucruri de făcut, avem, pe de o parte, o perioadă în următoarele săptămâni în care este critic ca comunicarea publică să fie îmbunătăţită, este critic ca românii să respecte regulile deja transmise de autorităţi”, a explicat Voiculescu.  

El a precizat că, atunci când este vorba de sănătatea populaţiei, nicio măsură nu poate fi exclusă.  "

Acum câteva zile am spus, răspunzând întrebării, care sunt măsurile pe care cred că autorităţile ar trebui să le ia în privinţa creşterii numărului de cazuri şi a faptului că spitalele fac cu greu faţă numărului de pacienţi şi gravităţii acestor cazuri de pacienţi infectaţi cu Sars-Cov-2, am spus atunci şi îmi menţin această părere că nicio măsură nu poate fi exclusă.

Nicio măsură nu poate fi exclusă, este vorba de sănătatea populaţiei, este vorba de sănătatea oamenilor şi în general când este vorba de lucruri atât de importante şi care nu pot fi recuperate, cred că nicio măsură a statului nu poate fi exclusă, cred că acest lucru ar fi o greşeală.

Măsurile pe termen scurt sunt cele pe care autorităţile care îşi încheie mandatul astăzi le-au prezentat. Ce voi face în perioada imediat următoare este să solicit de la toate instituţiile abilitate datele şi să mă consult cu specialiştii despre paşii imediat următori”, a explicat ministrul propus pentru Sănătate.

El a primit aviz favorabil din partea comisiei.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇