Premierul Marcel Ciolacu a vorbit miercuri seara despre turneul african al preşedintelui Klaus Iohannis (care s-a lăsat cu un safari turistic, alături de soţie), dar şi despre propriile sale ambiţii prezidenţiale în 2024.
Ciolacu a fost întrebat la Antena3 despre faptul că „unii” îi reproşează, în calitatea sa de premier, suplimentarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale pentru călătoriile externe, pe care „mulţi nu le găsesc ca fiind cu sens”.
„În primul rând, eu nu cred că o călătorie externă a preşedintelui este una fără sens. Părerea mea e că trebuia să continuăm, totuşi, lucrurile bune rămase de la comunism, că lucrurile rele le ştim cu toţii. Noi ar fi trebuit să fim jucători în acel spaţiu unde eram respectaţi. În Africa aveam un fond extraordinar, trebuia până acum fructificat. E un pic cam târziu după 30 de ani, din neglijenţă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Chestionat despre interesele României reprezentate de preşedinte în Africa, premierul a spus: "Nu ştiu, că nu s-a sfătuit cu mine preşedintele sau nu şi-a făcut agenda, pentru că, constituţional, preşedintele României are aceste prerogative pe politică externă".
"Ce ştiu - n-am nicio reţinere s-o spun - am o comunicare cu preşedintele după fiecare deplasare externă", a completat Ciolacu.
O candidatură la Cotroceni?
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat şi dacă a luat decizia în privinţa unei candidaturi la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
"Nu, nu am luat această decizie. Momentan avem alegerile europarlamentare. Cred cu convingere că este cazul ca România să aibă un candidat şi un preşedinte social-democrat, după 20 de ani de preşedinte de dreapta", a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă va candida, el a spus: "Nu neapărat (...), sunt şi alţi oameni în România care sunt oameni autentici de stânga".
Premierul l-a menţionat pe preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, precizând, însă, că nu a avut cu acesta o discuţie despre candidatura la prezidenţiale.
"Am stat de vorbă cu preşedintele Academiei, e o încântare. Nu am avut această discuţie, dar e o încântare să vorbeşti cu el. Un om de stânga complet, un om care gândeşte de stânga. După crizele economice care au atins întreaga lume, nu numai România, după această criză majoră de securitate, temele principale - vedeţi că încet, încet venim la bază - sunt social-democrate. Românii - şi nu numai românii, întreaga Europă şi întreaga lume au nevoie de o conducere de stânga, să se reaşeze lucrurile", a mai declarat Ciolacu.