De ce nu se negociază pentru ostaticii luați de Hamas. Trebuie să pătrundem adânc în Gaza! Interviu video cu ambasadorul Israelului

De ce nu se negociază pentru ostaticii luați de Hamas. Trebuie să pătrundem adânc în Gaza! <span style="color:#990000;">Interviu video</span> cu ambasadorul Israelului

Nu avem de ales. Așa cum nu am avut de ales să intrăm în Jenin, acum câteva luni. Trebuie să intrăm în Fâșia Gaza dacă vrem să neutralizăm amenințarea, afirmă ambasadorul Israelului la București Reuven Azar, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

Ambasadorul Israelului, cum va lovi Israelul, ce șanse au ostaticii și ce urmează

Sunt imagini pe care nu le-am mai văzut niciodată în istoria țării noastre și sunt imagini care amintesc ce a făcut ISIS sau chiar mai rău.

Foto: Arhivă Facebook/Reuven Azar
Foto: Arhivă Facebook/Reuven Azar

Domnule ambasador, să începem cu ultimele informații de pe teren. Care este situația acum?

Finalizăm preluarea controlului în interiorul statului Israel. După cum știți, această invazie barbară a peste 1.000 de teroriști pe teritoriul israelian a avut loc în aproximativ 22 de localități din Israel. Au atacat o mare petrecere care avea loc în apropierea graniței, cu participarea a aproximativ 3.000 de oameni, care au fost masacrați de teroriști și a durat destul de mult până când forțele de securitate au reușit să meargă din casă în casă, în fiecare dintre aceste sate, să verifice situația și să elibereze locul de teroriști.

Deci, în sfârșit, după puțin mai mult de 48 de ore, situația din Israel este acum sub control.

În plus, Armata a reușit să închidă complet granița dintre Israel și Fâșia Gaza, astfel încât nu mai există penetrări, invazii.

După cum știți, invaziile au avut loc nu numai pe uscat, ci și pe calea aerului și pe mare.

În acest moment, am recrutat 300.000 dintre soldații noștri rezerviști, acești soldați se pregătesc acum, primesc echipamentul de care au nevoie, fac antrenamentul de care au nevoie, iar comandanții fac planificarea necesară pentru a îndeplini următoarea etapă a acestei operațiuni de apărare a Israelului, care va include o operațiune masivă de eliminare a amenințării Hamas.

ADVERTISING

Ce v-a șocat cel mai mult în acest atac?

Sunt multe lucruri care m-au șocat complet, dar cred că să văd imaginile cu bătrâni, cu mame târâte cu bebelușii lor din case și duse în Fâșia Gaza, să văd oameni fugind de la petrecere și fiind împușcați, am auzit povești groaznice despre oameni care încercau să se ascundă, de exemplu, în pubele mari și teroriști care aruncă grenade acolo.

Acestea sunt imagini pe care nu le-am mai văzut niciodată în istoria țării noastre și sunt imagini care amintesc ce a făcut ISIS sau chiar mai rău.

Asta arată că acești teroriști sunt cu adevărat barbari, că Hamas este o organizație care este teroristă, este criminală, este o organizație care vrea să înlăture existența statului Israel și e gata să facă orice.

Și acum, cei care au reușit să intre înapoi în Fâșia Gaza se ascund în spatele civililor, pentru a încerca să ne împiedice să luăm măsuri.

Ce știți despre starea acestor ostatici, a captivilor?

Nu foarte multe. În acest moment, nu avem prea multe informații în afară de niște imagini groaznice pe care le-am văzut cu toții în mass-media, despre oamenii care sunt târâți în Fâșia Gaza, niște copii în cuști, ținuți ca niște animale.

Sunt poze cu adevărat șocante și va trebui să ținem cont în timp ce derulăm operațiunea, avem desemnate echipe speciale care urmează să adune informații cu privire la locația ostaticilor, pentru a încerca să coordoneze operațiunile de salvare.

Există vreun sacrificiu acceptabil, poate Israelul să renunțe la acești captivi pentru a proteja întreaga țară? Este o întrebare grea.

Da, desigur, este o întrebare grea. Iar sentimentul pe care îl avem de la Guvern este că nu vom accepta să fim șantajați de teroriști. Israelul va face tot ce are de făcut. Nu negociem cu teroriștii.

ADVERTISING

Spre deosebire de unele zvonuri care au fost difuzate de Qatar, care încearcă să transmită unele mesaje de la Hamas, acest lucru nu se va întâmpla. Nu vom negocia cu Hamas și cu siguranță nu prin Qatar. Sunt complici ai Hamas. Ei sunt susținători ai Hamas. Și nu vom lucra cu susținătorii Hamas.

Toată lumea se așteaptă acum la un atac în toată regula asupra Gazei. Există măsuri pentru a evita uciderea ostaticilor și a civililor din Gaza?

Israelul face tot posibilul pentru a proteja civilii. Am fost foarte atenți când țintim infrastructura militară, pentru a ne asigura că civilii au șansa de a se evacua înainte ca atacul cu bombă să aibă loc.

Și am inventat o procedură care, de fapt, este destul de inovatoare și nicio altă armată nu o folosește înaintea noastră, a ciocăni pe acoperiș. Avionul trimite un exploziv foarte mic, pentru a da un semnal oamenilor.

Apoi, sunt apeluri telefonice pentru ca civilii să aibă șansa de a evacua locul, pentru a nu fi răniți. Desigur, acest lucru este foarte sensibil, pentru că odată ce o facem, și teroriștii scapă. Dar aceasta este una dintre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a evita daunele colaterale.

Desigur, ca în orice război, vor exista daune colaterale și orice țintă militară este o țintă legitimă. Dar încercăm să facem ceea ce putem pentru a evita victime civile.

Premierul Netanyahu a spus că răspunsul Israelului va fi fără precedent. Ce înseamnă asta concret?

Dacă ați urmărit dinamica de când Israelul s-a retras în 2005, Israelul a făcut tot ce este posibil pentru a nu intra din nou în Gaza, deoarece am avut convingerea puternică că, dacă vrem să promovăm autoguvernarea palestiniană, trebuie să încercăm să gestionăm situația, să nu intrăm în Gaza și să nu ne asumăm responsabilitatea pentru populația din Gaza.

ADVERTISING

Din păcate, aici s-a schimbat paradigma, ca urmare a evenimentelor. Și nu avem de ales. Așa cum nu am avut de ales să intrăm în Jenin, acum câteva luni. Trebuie să intrăm în Fâșia Gaza dacă vrem să neutralizăm amenințarea și scopul care a fost definit de Guvern este neutralizarea capacității Hamas sau a oricărei alte organizații teroriste de a continua să reprezinte o amenințare militară.

Deci, pentru ca Forțele de Apărare a Israelului să realizeze acest obiectiv, nu există nicio îndoială că va trebui să pătrundem adânc în Fâșia Gaza.

Este Israelul pregătit pentru o escaladare care implică alte forțe ostile precum Hezbollah sau poate alte țări din regiune care și-au arătat deja sprijinul pentru Hamas?

Nu este un secret pentru nimeni că atât Iranul, cât și Hezbollah susțin masiv Hamas și Jihadul Islamic Palestinian. Și acesta este unul dintre motivele pentru care Hamas a putut avea capacitatea de a răni Israelul în acest fel.

Am avertizat guvernul libanez și am trimis avertismente către Hezbollah că nu vom tolera niciun atac asupra Israelului din nord și că Israelul va riposta. Și probabil ați văzut, de asemenea, sprijinul pe care Israel îl primește din partea Statelor Unite și prezența navală a Statelor Unite în zonă, care sunt sigur că va întări Israelul în strategia de descurajare a altor inamici care se gândesc să se implice în această confruntare.

Este aceasta o operațiune sau este un război? Pentru că, dacă este război, este unul asimetric între un stat și o organizație teroristă, nu între două state.

Este un război. Știți, această diferențiere pe care ați făcut-o a încetat să mai fie foarte relevantă pentru că astăzi, spre deosebire de trecut, cu câteva decenii în urmă, avem organizații teroriste în Orientul Mijlociu, care întrunesc condițiile de a fi un stat. Spre deosebire de situația din trecut în care organizațiile teroriste erau clandestine și nu aveau un control efectiv, aici Hamas acționează ca un stat.

Și, prin urmare, ceea ce avem aici este un război cu drepturi depline. Desigur, în orice război, ai un set de operațiuni pe care trebuie să le realizezi pentru a-ți îndeplini misiunea.

Dar nu există nicio îndoială, cel puțin din perspectiva noastră, este un război cu drepturi depline.

S-a făcut comparația cu războiul Yom Kippur. Este la fel?

Ei bine, are unele asemănări, dar cred că este foarte diferit în multe moduri. În primul rând , trebuie să admitem că Israelul a fost, din ziua nașterii sale, cea mai atacată țară din lume. Deci, când vine vorba de încercări de a răni statul Israel, nu a existat niciun stat pe arena internațională care să fi fost atacat mai mult decât Israelul.

De armatele convenționale, de organizații teroriste, de pe mare, din aer, de pe uscat, prin atacuri cibernetice, prin război economic, în orice fel îți poți imagina. Deci Israelul reușește de obicei să facă față acestor amenințări.

Dar se întâmplă, cel puțin o dată la 50 de ani, să nu reușim. Și aceasta este ceea ce avem în comun cu războiul de Yom Kippur, că nu am reușit să prevenim acest atac împotriva noastră și va trebui să învățăm lecțiile din asta.

Cine a eșuat mai exact?

Va trebui să ne întrebăm asta când războiul se va termina. Dar nu există nicio îndoială că, în ciuda investiției masive pe care am făcut-o în apărare, am fost surprinși. Și acesta este un eșec. Deci cine trebuie să dea socoteală? Vom face o investigație și vom încerca să învățăm lecțiile din aceste greșeli.

Dar o diferență între această surpriză și ceea ce s-a întâmplat în războiul de Yom Kippur e că de data aceasta civilii au fost cei care au fost loviți înainte, și numai civili, bebeluși, femei, bătrâni, chiar este un dezastru în acest sens. E șocant. E barbar. Este dincolo de orice poate fi numit un război convențional. Este complet neconvențional.

Și acest lucru, desigur, obligă Israelul să se comporte în consecință în ceea ce privește severitatea măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a înlătura această amenințare.

Ați spus că Israelul nu va negocia cu Hamas. Dar cu Autoritatea Palestiniană ? Există discuții între Israel și palestinieni?

Am fost întotdeauna în dialog cu autoritățile palestiniene, uneori formal, alteori informal. Din păcate, Autoritatea Palestiniană în acest moment nu joacă un rol în controlarea Hamas. Și, prin urmare, este mai puțin relevantă.

Sper că, dacă reușim să neutralizăm amenințarea Hamas, vom putea să ne reangajăm în dialog cu Autoritatea Palestiniană, într-un mod favorabil, pentru a încerca să planificăm un viitor mai bun. Dar este foarte clar că, dacă nu eliminăm amenințarea teroristă, nu există nicio șansă de pace.

Singura șansă de pace în regiunea noastră este dacă extremiștii sunt învinși. Aici a existat o încercare clară a Hamas de a obține sprijinul Hezbollah în Iran pentru a destabiliza regiunea, de a destabiliza Cisiordania, de a pune piedici păcii cu țări arabe.

Ei vor să deraieze acest proces și, de aceea, au lansat acest atac. Deci, dacă nu îi vom învinge, ei vor reuși.

Care este starea de spirit a soldaților din Israel?

Moralul în Israel este foarte puternic.

Oamenii se simt răniți personal, la nivel personal, nu doar pentru că familiile noastre, multe dintre familiile noastre au fost lovite, au fost ucise sau rănite sau răpite, rămânând în adăposturi, ci din cauza gradului de solidaritate pe care îl avem în societatea noastră.

Și pentru orice imagini pe care le vedem la televizor și pentru fiecare poveste pe care o auzim, ne simțim personal răniți. Și, prin urmare, oamenii sunt foarte dornici să participe la efortul de a câștiga acest război, de a-l depăși, de a ajuta soldații să lupte pentru țară.

Deci motivația este foarte mare în acest moment.

Vă rog să-mi spuneți de ce este importantă semantica în acest caz? Pentru că, ați văzut, unii se referă la Hamas ca luptători pentru libertate sau militanți. Care sunt termenii potriviți, semantica potrivită acum?

Dacă s-au uitat la pozele pe care le-am văzut și eu, fără a-și schimba terminologia, cred că au o problemă, o problemă morală, o problemă de judecată.

Pentru că este foarte clar când te uiți la modul de operare sau la teroriști că nu sunt luptători pentru libertate și nu sunt militanți, sunt doar teroriști. Pentru că numai teroriștii pot face lucrurile pe care le-au făcut ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇