CCR tranșează după congresul PNL moțiunea de cenzură care l-ar putea da jos pe Cîțu

CCR tranșează după congresul PNL moțiunea de cenzură care l-ar putea da jos pe Cîțu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a decis, joi, că va dezbate abia pe 28 septembrie, la ora 10:00, sesizarea Guvernului referitoare la moţiunea de cenzură, potrivit unor surse citate de presă.

Adică, tranșarea scandalului pe moțiune va avea loc după congresul PNL din 25 septembrie, unde șefia partidului este disputată de Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Sesizarea la CCR a fost făcută de Guvern, semnată de premierul Cîțu, cu privire la un posibil conflict juridic între Parlament şi Guvern generat în urma nerespectării procedurilor în cazul moţiunii de cenzură depuse de foștii parteneri de la USR PLUS, cu sprijinul celor de la AUR.

ADVERTISING

După ce parlamentarii din tabăra Cîțu au boicotat ședințele în care ar fi trebuit stabilit calendarul moțiunii, Ludovic Orban a hotărât deblocarea demersurilor, informând Guvernul cu privire la moțiunea depusă împotriva sa.

Astfel, în sesizarea la CCR, Guvernul reclamă în primul rând acțiunile lui Orban. Florin Cîțu chiar a declarat că dacă CCR îi va da dreptate va cere demisia actualului său contracandidat de la șefia Camerei Deputaților. De altfel, Ludovic Orban a catalogat demersul drept ”penibil și ridicol”.

”Care e conflictul? Nu e niciun conflict decât că Guvernul e cel afectat de moțiunea de cenzură. Argumentul ăsta, că se amână moțiunea până după soluționare, e un argument ridicol, penibil. (...)

ADVERTISING

Votul nu trebuie dat în funcție de congres, ci în funcție de termenele din Constituție și regulament - moțiunea se dezbate după 3 zile de la citire. Au vrut unii să amâne la calendele grecești și CCR nu a permis procrastinarea. Există decizie clară a CCR. (...)

Nu e niciun conflict, ăsta e punctul meu de vedere”, spunea chiar miercuri Ludovic Orban.

Prezent joi în studioul Digi24 când informația a fost aflată, fostul ministru al Justiției Stelian Ion a spus că CCR tinde mai degrabă să ia decizii politice decât juridice.

”Noi trebuie să facem o reformă a CCR. Numirile eminamente politice în ultimul timp s-a văzut că au condus la niște decizii mai mult politice decât juridice. Este o chestiune de domeniul evidenței. (...) Eu cred că e un semnal negativ la adresa democrației”, a comentat Stelian Ion.

ADVERTISING

Amintim că miercuri președintele Senatului Anca Dragu a depus propria-i sesizare la CCR, privind ceea ce ea a numit ”adevăratul conflict între Guvern și Parlament”.

Ea reclamă că șeful Executivului ar avea doar 5 zile să propună înlocuitori pentru miniștrii USR PLUS care au demisionat și spune că prin aceste demisii și având în vedere că USR PLUS a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, Cîțu e obligat să ceară votul de încredere Parlamentului, pentru că s-a modificat structura politică a Executivului.

De cealaltă parte, liberalii spun că termenul limită nu e de 5 zile, ci de 45, adică limita în care conducerea poate fi asigurată interimar. În plus, liberalii se așteaptă ca, după ce lucrurile se liniștesc după congrese, USR PLUS să revină la guvernare. Cîțu chiar a râs de demersul Ancăi Dragu, întrebându-se de ce vrea să scoată USR PLUS din coaliție.

Citește mai multe despre criza politică:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇