Cazurile de Covid cresc alarmant, dar deputatul Varujan Vosganian susține că virusul e mai vlăguit, iar asimptomaticii nu dau boala

Cazurile de Covid cresc alarmant, dar deputatul Varujan Vosganian susține că  virusul e mai vlăguit, iar asimptomaticii nu dau boala

Coronavirusul ”este mai vlăguit” și ”asimptomaticii nu dau boala”, susține deputatul ALDE Varujan Vosganian.

Într-o emisiune la Digi24, purtătorul de cuvânt al ALDE a făcut mai multe afirmații șocante.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Între altele, el a spus că populația nu este de vină pentru creșterea numărului de infectări.

„În primul rând, cred că ar trebui, totuși, epidemiologii să ne explice ce se întâmplă. E simplu să dai vina pe populație. Dar eu nu cred că românii se comportă cu totul altfel decât se comportă italienii, francezii, spaniolii, mai ales că în țările alea au fost și mișcări de protest. Nu cred că plajele românești arată altfel decât plajele din Grecia, unde avem sub 30 de cazuri pe zi și un singur deces în ultima săptămână.

Mie mi se pare că e o soluție confortabilă să dai vina pe români. Eu cred că românii au fost destul de disciplinați în starea de urgență și-n starea de alertă. (…) Cred că focarele din spitale și din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite și poate că ăsta este unul din argumente”, a declarat deputatul ALDE.

”Virusul nu are o capacitate atât de puternică de răspândire”

Totuși, el a spus că există și români care nu păstrează distanța recomandată și nici nu poartă mască de protecție. Dar totuși ”virusul nu are o capacitate atât de puternică de răspândire”, mai susține Vosganian.

„În plus, unii au sentimentul, privind în jur și nevăzând efectele virusului și aerul care are zimți, că totul e o fantasmagorie la televizor. Nu este. Sunt cazuri reale, sunt oameni care suferă din asta, dar, după opinia mea, este disproporționată descrierea virusului.

Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectați sunt asimptomatici. Observați că la 555 de cazuri, avem aproape același număr la ATI, a crescut numai cu șase persoane, deci e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testați sunt mai mulți și apar mai multe teste pozitive”, a explicat acesta.

555 de cazuri noi de coronavirus în 24 de ore, un record negativ pentru România

Ce spune despre asimptomatici

Apoi, Varujan Vosganian a spus că a văzut studii la OMS care arată că ”asimptomaticii nu dau boala”.

”Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun este că aș vrea să știu și eu: până la urmă, asimptomaticii dau sau nu boala? Pentru că toate studiile pe care le-am văzut de la OMS spun că asimptomaticii nu dau boala. Și atunci, să ni se spună: din 555 câți sunt în mod normal cu simptomele bolii și cu capacitate de răspândire a virusului și câți nu? Pentru că altminteri, inducem o stare de panică și creăm o traumă socială pentru o boală care, până la urmă, are impact asupra unui număr extrem de redus din societatea românească”, a mai afirmat parlamentarul.

Deputatului ALDE i s-a atras atenția că Organizația Mondială a Sănătății spune clar că virusul poate fi transmis de persoane care nu prezintă simptomele bolii.

Atunci, am să vă întreb: cei câteva mii de testați pozitiv din ultimele săptămâni cui au transmis boala? Înseamnă că ar trebui să avem mii și mii de cazuri noi. E limpede că nu există o contaminare din aceea accelerată. (…) Până când virusul nu are o evoluție asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare”, a conchis el.