Cătălin Drulă despre trauma PNL, coada pentru a sparge ușa ministrului și planurile USR: Vom câștiga alegerile - Interviu video

Cătălin Drulă despre trauma PNL, coada pentru a sparge ușa ministrului și planurile USR: Vom câștiga alegerile - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mă îndoiesc că dl Ciolacu își va asuma guvernarea României. PNL și PSD vor încerca înainte de alegerile din 2024 să arunce nota de plată fiecare pe celălalt. Această guvernare, în care actorul principal este dl Ciolacu, pune gaz pe focul inflației, afirmă președintele USR, Cătălin Drulă.

Într-un interviu acordat spotmedia.ro, dl Drulă a arătat că USR își propune să câștige alegerile următoare. Iată principalele declarații:

  • Vom veni cu un pachet întreg pentru alegerile din 2024, de la președintele României, premier, echipe de guvernare locală.
  • Soluțiile de luptă cu inflația sunt echilibrarea finanțelor țării prin reducerea de cheltuieli și o stimulare a business-ului. Declarăm război inflației.
  • Anul acesta ar trebui să fie inaugurați 100 de km de autostradă, anul viitor 150 km, niște proiecte mari. Pentru PNL, Transporturile au rămas o traumă.
  • Colegii de guvernare, mai ales peneliști, făceau coadă să „spargă” ușa ministrului pentru numiri de oameni.
  • Dacă rămâne în forma aceasta, vom ataca legea pensiilor speciale la CCR .
  • Avem dialog chiar și cu oameni care sunt în PNL și care sunt nemulțumiți de direcția actuală. Înțeleg că s-a declanșat un fel de prigoană.
  • Nu am avut un dialog nici prealabil, nici ulterior cu dl Ștefănuță.
  • Vom face tot ce ține de noi să nu lăsăm Capitala pe mâna Gabrielei Firea din nou.
  • Nicușor Dan este opțiunea corectă, dacă este alt candidat, vom discuta la momentul respectiv.
  • Recent i-am cerut domnului Nicușor Dan să nu mai avem câini pe stradă.
Catalin Drula: Ceea ce noi ne propunem să câștigăm alegerile următoare.

Cum se vede din Opoziție, se schimbă sau nu premierul României și 4 miniștri plus SGG-ul?

Punctul meu de vedere este unul legat de România, de scumpiri, de creșterile ratelor bancare, de starea economiei, de o guvernare care este din ce în ce mai coruptă, decât de ce fac aceste partide.

ADVERTISING

Vedem de la plagiate constatate chiar de autorități în domeniu, până la miniștri care anunță soluția unor dosare care nu a fost pronunțată încă, semne de îngrijorare atât pentru nivelul de trai, cât și pentru starea democrației românești.

Cum se va desfășura această luptă pe ciolan între domnii Ciolacu și Iohannis este într-un fel secundar.

Eu am spus un lucru de anul trecut, că mă îndoiesc că dl Ciolacu își va asuma guvernarea României. Știu că aceste partide fug de consecințele guvernării și norii negri se adună la orizont pentru economia românească, pentru nivelul de trai al românilor.

Aceste două partide vor încerca înainte de alegerile din 2024 să arunce nota de plată fiecare pe celălalt. Eu am un vinovat clar pentru ce se întâmplă cu economia românească și cu inflația, și anume această guvernare a domnilor Ciolacu și Iohannis.

Preocuparea esențială este că lucrurile merg din ce în ce mai prost cu statul român și ca în jurul USR să se formeze o alternativă care să dea speranța că se poate guverna și corect.

Rotativa ar urma să vină și cu o serie de propuneri de program de guvernare anunțate de dl Ciolacu, precum introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, de reducere a taxării pe muncă, de creștere a salariului minim la 4.000 de lei. Cum vedeți aceste planuri?

Măsurile pentru pentru a opri scumpirile trebuia să le gândească în aceste 14 luni de când sunt la guvernare. PSD are Ministerul Finanțelor. Inflația apare ca urmare a politicilor statului român.

România are un deficit bugetar, coafat, de 81 mld de lei, un imens deficit de cont curent de 27 de mld de euro și pentru a finanța acest deficit, numai în luna ianuarie, Ministerul Finanțelor (MF) s-a împrumutat cu  52 de mld de lei. Toate lucrurile astea alimentează inflația. Guvernul echilibrează bugetul prin inflație, această taxă mascată.

ADVERTISING

Antreprenorii români ne spun că le scad comenzile, că încetinesc vânzările, că lucrează pe stoc.

PSD vine cu ce știe el mai bine - creșteri de taxe și de impozite, cu care să pună mai multă greutate pe antreprenorul român.

Și cu scăderea taxării pe muncă, zice domnul Ciolacu.

Scăderea taxării pe o parte inițială din venituri, aplicată tuturor, este o măsură propusă de USR și care, aplicată așa cum trebuie, poate fi o măsură anti-inflaționistă.

Dar ea trebuie să vină împreună cu o scădere de cheltuieli ale statului. Am văzut la Ministerul Transporturilor (detalii la min 08:27).

PSD și PNL nu-și mai propun nici măcar declarativ să eficientizeze aparatul de stat, pentru că au ajuns să livreze exclusiv pentru zona clientelară. Este un întreg mecanism care se hrănește din aceste scumpiri.

Și care ar fi soluția dvs de luptă cu inflația?

În primul rând, echilibrarea finanțelor țării prin reducerea de cheltuieli. România plătește 12 mld de lei anual pe pensiile speciale, doar ca să dăm un exemplu. Sunt domenii întregi unde se pot face eficientizări. Vă dau exemplu concret ce am făcut la Metrorex și CFR Marfă (detalii la min. 10).

Apoi, ne dorim o încurajare și o stimulare a business-ului în România, să fie mai ușor să faci antreprenoriat (detalii la min. 11)

Într-un interviu pe care mi l-a acordat în urmă cu câteva săptămâni purtătorul de cuvânt al BNR, dl Suciu, spunea că inflația din România este majoritar provocată de chestiunea energiei. În plus, avem și inflație importată mai ales prin alimente. Cu aceste două chestiuni cum v-ați lupta?

România are o inflație, dacă vorbim de alimente, mai mare decât media UE, suntem între primele 3 țări.

ADVERTISING

Și mai este ceva: cât timp va persista această inflație? Din păcate, din evaluările pe care le are USR, va dura mai mult și va fi mai greu. Pentru noi, când ajungem la guvernare, asta este o prioritate. Aș spune într-un fel că declarăm război inflației.

Cum? Mi-ați vorbit de reducerea cheltuielilor și stimularea afacerilor. Mai aveți și alte soluții?

Echilibrarea bugetelor este o componentă esențială. Politica fiscală a statului român. A te opri din împrumuturi, a merge poate chiar către un o zonă de echilibrare a bugetului este un semnal profund în economie care duce la stabilizarea prețurilor.

Da, însă în mare parte ne împrumutăm ca să plătim dobânzi la împrumuturi anterioare.

Cum spuneam la început, cifrele sunt mascate. Poate explica cineva din Ministerul Finanțelor cum cheltuielile cu dobânzile pe 2023 sunt la același nivel, 28 mld de lei, ca în 2022?

Ce face această guvernare, în care actorul principal este dl Ciolacu, este să pună gaz pe focul inflației.

Pe Ministerul Transporturilor (MT) pare că se dă cea mai mare bătălie la rotativă. Doar pentru că se vor tăia multe panglici în perioada următoare?

Sunt două componente. În 2023 și 2024, din munca făcută cu 2, 3, 4 ani în urmă, o să fie un vârf de inaugurări de proiecte mari de infrastructură.  2022 a fost un an sărac, un singur sector de 13 km autostradă deschis.

Anul acesta ar trebui să fie 100 de km, anul viitor 150 km, niște proiecte mari. E un stoc de pe mai mulți ani, ca în 2012. Când a ajuns domnul Ponta la guvernare, a găsit un stoc de 150 de kilometri de proiecte gata de a fi tăiate panglicile. Există o memorie, probabil, și a acestor partide legate de astfel de momente.

Cealaltă componentă este legată de enormul buget pe care îl are MT, undeva la 19-20 mld de lei, este o luptă pe ele. Partidele își mufează oamenii. E foarte multă corupție, avem scandaluri și în mandatul dlui Grindeanu (detalii la min 19:30), sunt foarte multe centre de putere, sunt instituții care merg și în zona locală, pot fi mulțumiți și baronii locali.

Partidele văd aceste instituții ca pe o pradă. Am trăit fenomenul. Colegii de guvernare, mai ales peneliști, făceau coadă să „spargă” ușa ministrului pentru astfel de numiri de oameni.

A existat și o minoritate cu care am discutat despre proiecte, dar foarte rar.

Este o formă de a tranzacționa putere prin numiri de oameni cărora li se face o favoare sau care ei, la rândul lor, trebuie să facă o favoare. Pentru PNL acest minister a rămas o traumă.

L-a condus domnul Bode înaintea mea, după plecarea PSD, a Guvernului Dăncilă, apoi au avut senzația că au pierdut, că le-a luat Drulă Ministerul Transporturilor. L-au avut două luni înapoi, după care trauma s-a reînnoit.

Acum este pocinog mare, conform protocolului ar trebui să-l ia, dar și PSD s-a obișnuit acolo. Dar în PNL nu prea mai există la nivel de voință autonomă, dnii Bode, Ciucă, Iohannis și-au legat indisolubil cariera și viitorul politic de PSD. În secunda în care n-ar mai fi PSD, n-ar mai fi nici ei. Or, pentru asta sunt dispuși să cedeze.

Ați vorbit de pensiile speciale. Există un proiect în privința lor care a ajuns în Parlament, l-at criticat, deci în forma actuală nu îl veți vota.

Ne-am enervat foarte tare când am văzut acest proiect, pentru că, de fapt, nu desființează nicio pensie specială.

Îl veți ataca la Curtea Constituțională?

Absolut, dacă rămâne în această formă. Ei încearcă prin acest proiect să păcălească CE, să spună că un jalon e îndeplinit. N-ar trebui ca CE să accepte așa ceva.

Dacă acest jalon este ratat, se blochează tot PNRR, a spus și dl Boloș.

Sunt foarte mândru de acest plan de reformă făcut de USR. (despre PNRR la min – 25:40)

Spuneți ceea ce este evident – guvernarea e slabă, situația e proastă, oamenii sunt nemulțumiți, au început și proteste de stradă. Și totuși USR nu capitalizează. Sondajele vă arată pe la 9-11%. De ce?

În primul rând, nu e vorba despre despre capitalizare. Este vorba de a face ceea ce trebuie ca la alegerile din 2024 să ne atingem obiectivele.

Măsurarea normală într-o democrație se face la alegeri, în 2024 și asta este ceea ce pregătim. Este un anumit control pe media, lucru cu care noi ne luptăm pentru a duce corect către cetățeni ceea ce vrem, să facem acele soluții corecte pentru România și să trecem de acest bruiaj.

Intenția PSD și a PNL este de a spune nu votați USR că sunt ca noi. Ori asta nu e adevărat. Există o diferență fundamentală între tipul de guvernare pe care o propune USR și cum sunt structurate și funcționează aceste partide.

Asta nu înseamnă că toți din USR sunt perfecți și că toți de la PSD și de la PNL sunt de vopsit în negru. Nu e o poveste despre înger și demon, dar este o diferență structurală care duce la o luptă puternică împotriva USR, pentru că e o amenințare.

Într-un regim în care statul de drept este în regres, în care piața media este distorsionată de bani de la partide, un lucru factual documentat, menționat chiar și în rapoarte străine, și în care o parte mare se finanțează de la partide, terenul va fi inevitabil în pantă. Eu nu sunt aici să mă plâng, ci să alerg mai tare.

În măsurătorile noastre, lucrurile stau ceva mai sus decât am vorbit. Dar pe mine nu mă interesează sondajele. Importantă este linia de finiș 2024. Ceea ce noi ne propunem e să câștigăm alegerile următoare.

Nu aș sta cu ochii pe sondaje, aș sta cu ochii pe această guvernare, care face rău României, și pe ce facem noi pentru a construi anul 2024 cum vrem să avem candidați peste tot, cum vrem să strângem în jurul USR o alternativă la PSD. Eu PSD numesc și PNL-ul acum.

Vom veni cu un pachet întreg pentru alegerile din 2024, de la președintele României, premier, echipe de guvernare locală.

Când veniți cu pachetul acesta?

Nu vreau să dezvălui strategia noastră politică până în ultimul detaliu. Dar există o logică și un timp politic pentru fiecare pas. O vom face la momentul potrivit. Peste un an vom fi deja în campanie pentru europarlamentare.

Doriți să candidați la prezidențiale?

Un președinte de partid este în mod logic un potențial candidat la prezidențiale. Ce-mi doresc este să găsim formula optimă pentru societatea românească, pachetul președinte-premier pe care îl propune USR să ducă la rezultat electoral maxim. Și, evident, există și o componentă de omul potrivit la locul potrivit.

Nu e un secret că, până la un punct, în cariera mea am reușit să performez în funcții executive.

Deci vă vedeți mai degrabă premier?

Nu neapărat asta spun. Ca profil sunt mai degrabă apropiat de zona executivă, dar în mod sigur, împreună cu colegii mei, o să gândim lucrurile astfel încât să fie optimă propunerea noastră către România.

Spuneți că vreți să coagulați în jurul USR, dar în acest moment ați mai suferit o sângerare. A plecat unul dintre cei mai importanți europarlamentari ai dvs, dl Ștefănuță, raportorul pentru bugetul UE, ceea ce nu e deloc puțin, și care își motivează decizia cu faptul că are alte valori decât conducerea USR și nu îi mai poate gira direcția.  Vă îngrijorează această plecare? E simptomatică?

Au mai fost anul trecut niște astfel de plecări. Nu vorbesc de rău foștii colegi. Îi mulțumesc pentru cât a contribuit până aici și dumnealui. Ce pot să spun este că Opoziția este un deșert care este, nu este ușor de traversat și rezistă caracterele tari. Asta se întâmplă în politică în general.

Dl Ștefănuță a tot fost în opoziție cu USR, nu pleacă acasă pentru că a obosit, ci pentru că nu mai are aceeași energie și aceleași valori cu actuala conducere.

Nu știu la ce se referă. Trebuie să-l întrebați pe dumnealui.

Dvs l-ați întrebat, n-ați avut curiozitatea să-l întrebați dumneavoastră la ce să referă?

Nu, din păcate, nu. Nu am avut un dialog nici prealabil, nici ulterior. Îmi aduc aminte doar că la momentul în care USR s-a poziționat cu votul unei majorități covârșitoare din membrii săi, ca partid de centru-dreapta, dl Ștefănuță era poziționat în partea cealaltă. Poate se referă la aceste valori, poate vrea să fie într-un partid de stânga.

V-a plecat totuși unul din europarlamentari, nu portarul de la o filială. Mă surprinde că n-ați avut curiozitatea unui dialog ante sau măcar post- în privința motivelor care l-au împins.

Am avut numeroase dialoguri cu dumnealui în care n-a menționat niciodată astfel de intenții. Și, până la urmă, pe mine mă interesează ce se întâmplă cu România. Dacă aș sta să mă opresc să facem psihoterapie, ar fi alt rol decât cel al al unui președinte de partid.

Rolul meu ca lider de opoziție este să arăt românilor că această guvernare este una proastă.

Văd și ei cred că vor să vadă cine o poate face mai bună.

Dacă ar fi așa de simplu, am sta toți acasă și o clasă politică importantă din Finlanda ne-ar conduce țara. Nu se întâmplă lucrul ăsta, e nevoie de foarte multă muncă, e nevoie de oprirea unora din excesele acestei guvernări.

Și exact în condițiile astea vă întrebam de ce crește mai mult AUR decât creșteți dumneavoastră?

Extremismul are în momente emoționale aderență. Pe mine mă preocupă mai degrabă ce putem să facem, practic, că dacă ne uităm la alte țări, nu știu, în Austria vedem că partidul extremist a luat 26%, sunt momente de nemulțumire.

Rolul Opoziției într-o democrație e unul atât nobil, cât și esențial și important. Dacă USR o să ajungă la guvernare cu 55%, este esențial ca partidele de atunci - nu știu dacă o să mai fie PSD sau PNL-, să iasă și să arate ce USR nu face bine.

Aveți de gând că realizați pentru 2024 o alianța cu PMP și Forța Dreptei?

Avem dialoguri cu și colaborare parlamentară cu Forța Dreptei, depunem moțiuni simple și atacuri la CCR. Împreună cu Forța Dreptei avem discuții și cu cei de la PMP și colaborăm acolo unde putem. E un dialog în care trebuie să vedem unde ne putem compatibiliza. (detalii la min 45)

Și să știți că avem dialog chiar și cu oameni care sunt în PNL și care sunt nemulțumiți de direcția actuală. Înțeleg că s-a declanșat un fel de prigoană.

La Primăria Capitalei îl veți susține pe Nicușor Dan pentru un nou mandat?

Nu are un cec în alb. Avem o coaliție funcțională la București. Ce pot să vă spun sigur este că voi face tot ce ține de mine și noi, de la USR, vom face tot ce ține de noi să nu lăsăm Capitala pe mâna Gabrielei Firea din nou.

L-ați susține pe domnu Ciucu ca să nu ajungă Primăria pe mâna dnei Firea?

Dl. Ciucu are o intenție de vot mult mai mică decât decât Nicușor Dan în momentul de față pe Capitală.

L-ați susține ca să apărați Capitala de Gabriela Firea?

Eu nu vreau să discut despre persoane în acest moment, vă spun doar că vom lua acele decizii inteligente și sensibile din punct de vedere politic care să nu lase Clanul Firea-Pandele la butoanele Capitalei.

Nicușor Dan este opțiunea corectă, vom construi o coaliție în jurul acestei susțineri. Dacă este alt candidat, vom discuta la momentul respectiv.

Deocamdată încercăm să ajutăm ca la Primăria Generală să meargă bine. Avem și noi colegi consilieri generali care nu sunt mulțumiți de toate domeniile. Recent i-am cerut domnului Nicușor Dan să nu mai avem câini pe stradă.

Totuși, dl Nicușor Dan n-a constatat vreo eroare la ASPA în recenta ieșire a domniei sale pe acest subiect.

Sunt tot felul de interpretări. Să știți că dacă vrei să te lași pe funcționari și să-ți povestească ce nu se poate, de ce nu se poate, cum nu se poate, nu-ți faci nimic nici într-un minister, nici într-o primărie, nicăieri. Eu știu că trebuie să dispară câinii de pe stradă. Și dacă aș fi primar al Bucureștiului...

E o variantă?

Nu este ceva la care m-am gândit în mod serios. Așa cum v-am spus, am o înclinație către funcțiile executive. Revenind la București, îl aștept pe domnul Nicușor Dan să facă performanță, așa cum este așteptarea mea de la orice primar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇