Alegeri în Austria: Lovitură dură pentru partidul lui Nehammer, căruia i se sugerează retragerea

Alegeri în Austria: Lovitură dură pentru partidul lui Nehammer, căruia i se sugerează retragerea

Partidul cancelarului Nehammer, OVP,  a pierdut mai bine de zece procente în alegerile locale din Austria Inferioară, desfășurate duminică, comparativ cu precedentele alegeri, din 2018. Este o lovitură puternică pentru Nehammer, care poate pierde conducerea partidului, după ce strategia lui antimigrație – inclusiv prin blocarea aderării României la Schengen – nu a dat rezultate. În cel mai bun caz, va fi nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani.

Deși OVP rămâne cel mai mare partid, cu aproape 40%, scăderea față de alegerile anterioare este uriașă – de la 49,6% la 39,7% (potrivit exit poll-urilor). “O pierdere masivă de voturi”, care arată că Nehammer trebuie să plece de la conducerea partidului, comentează DerStandard.

ADVERTISING

O altă veste proastă este ascensiunea partidului de extremă dreapta, FPO, care urcă la peste 25% din voturi, o creștere istorică, aproape dublu față de 14% la precedentele alegeri. FPO devine astfel al doilea cel mai mare partid din Austria, în ciuda unui discurs rasist evident. Partidul Social Democrat (SPO) se clasează pe locul trei, cu 20,7% dintre voturile exprimate.

Miza alegerilor din Austria Inferioară este mare. Partidul lui Karl Nehammer a pierdut nu numai majoritatea în parlamentul regional, dar și locuri în guvernul regional, de la șase mai rămâne doar cu patru. Un minim istoric în regiunea care până acum era fieful partidului conservator OVP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Context

Duminică au avut loc alegeri regionale în Austria Inferioară, cu o miză mai mare decat viitorul actualei guvernatoare a landului, Johanna Mikl-Leitner, candidata OVP (partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer). Un rezultat slab pune în discuție majoritatea absolută a OVP în parlament și în guvern, ceea ce este catastrofal pentru partidul lui Karl Nehammer și pentru speranțele lui de a guverna în continuare.

La urne au fost chemați circa 1,3 milioane de cetățeni care au votat pentru a alege un nou parlament local în Austria Inferioară. Urnele s-au deschis la ora 6:00 şi s-au închis funcţie de regiune la 16:00 sau la 17:00. Rezultatele provizorii sunt aşteptate între 20:00 şi 21:00, ora locală.

ADVERTISING

Campania electorală a fost dominată de candidata OVP, Johanna Mikl-Leitner (58 de ani), susținută de premierul și șeful partidului, Karl Nehammer, care a apăsat puternic pedala imigrației și a azilului, inclusiv prin respingerea aderării României la Schengen.

Johanna-Mikl-Leitner-3
Foto: Facebook Johanna Mikl-Leitner

Numeroși observatori au interpretat gestul Austriei de la finalul anului trecut, când a devenit brusc un opozant al aderării României la Schengen, ca fiind o strategie a cancelarului Nehammer de a salva scorul partidului său de la prăbușire în alegerile regionale.

De zeci de ani, landul Austria Inferioară este considerat fieful partidului conservator OVP, dar acum, lucrurile s-au schimbat.

În ultimele sondaje partidul lui Nehammer s-a aflat la sub 40% din voturi, o scădere de peste 10 puncte procentuale față de alegerile din 2018. Având în vedere că exit poll-urile confirmă sondajele, OVP se află într-o situație proastă, pierzând locuri în guvern, care sunt atribuite proporțional cu numărul de consilii provinciale câștigate.

sondaje-alegeri-Austria
Foto: PolitPro

Asta în timp ce formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii) ar putea marca un succes istoric, aproape dublându-și scorul de la 14% la peste 25%.

Iar dacă Verzii și liberalii Neos ar obține peste 10%, atunci aceste partide mici ar avea șansa să intre la guvernare, în detrimentul poziției majoritare deținută de OVP acum care îi permite să guverneze fără o coaliție.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Landul se întinde în jurul Vienei, mulți dintre cei care lucrează în capitală locuind în orașe limitrofe din Austria Inferioară.

Rezultatele din Austria Inferioară sunt importante și pentru că setează tendințele electorale și pentru alegerile care vor avea loc la nivel federal în toamna lui 2024.

Alegeri regionale urmează să mai aibă loc în Carinthia (în martie) şi în Salzburg (în aprilie).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇