Cât de posibil e scenariul Belarus la Chișinău, ce vrea Moscova cu Dodon și cine joacă pentru Plahotniuc la București - Interviu video

Cât de posibil e scenariul Belarus la Chișinău, ce vrea Moscova cu Dodon și cine joacă pentru Plahotniuc la București - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

Maia Sandu are prima șansă la alegerile prezidențiale de duminică, dar dinspre Chișinău se aude tot mai insistent despre un eventual scenariu Belarus, care să îl țină artificial pe Igor Dodon la putere, cel puțin până când Moscova, unde tot mai mulți îl disprețuiesc pe obedientul președinte moldovean, își construiește un alt cap de pod.

Am vorbit cu Valeriu Pașa, expert în cadrul comunității WatchDog.MD, despre scenariile care se pregătesc pentru Chișinău, după o campanie în care oamenii lui Dodon, trimiși de Moscova, au inundat piața cu dezinformări și manipulări.

Nici la București nu e toată lumea fericită cu posibilitatea unei victorii a Maiei Sandu, după ce, anul trecut, ajunsă la guvernare, șefa PAS a retezat rețelele de contrabandă care leagă România de interlopii din Republica Moldova.

Urmăreşte LIVE Maia Sandu sau Igor Dodon? Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Cozi la secţiile de vot din diaspora

Repetă Moldova scenariul Belarus? Interviu SpotMedia

Am văzut două sondaje de opinie, erau diferite în privința câștigătorului, Maia Sandu sau Igor Dodon, dar similare în ceea ce privește diferenţa dintre cei doi, una foarte mică. Care e situația la Chișinău?

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Unde vor putea vota moldovenii din România

Situația este că un sondaj s-a făcut, altul s-a prezentat. Suntem oameni serioși, nu discutăm despre cifre scoase din pod, care îi dădeau lui Dodon 50% din primul tur.

Există, din păcate, foarte puține sondaje credibile, care au dat de fiecare dată cifre conform rezultatelor, sondaje finanțate din surse transparente. Atunci când iese însă o companie cu un rulaj de 30.000 de euro pe an și spune că a finanțat din buzunarul propriu sau printr-un ONG care nu există în spațiul public, să fim serioși!

ADVERTISING

În ajun de tur doi, s-a dat un singur sondaj adevărat, cel făcut la comanda asociației noastre, în parteneriat cu Institutul de Politici Publice, dintr-un proiect mai mare, finanțat de European Endowment for Democracy și Ambasada Țărilor de Jos în România și Republica Moldova. Scopul nostru a fost să diluăm masa aceasta de sondaje fake, care se aruncă în spațiul public cu singurul scop de a manipula opinia alegătorilor.

Acest sondaj arată că Maia Sandu are prima șansă să câștige aceste alegeri.

Maia Sandu poate câștiga alegerile din R. Moldova doar la o prezență la vot de 60%

Sondajele nu măsoară utilizarea deșănțată a resursei administrative, fraudele, mituirea alegătorilor din regiunea transnistreană. Ele arată opinia cetățenilor, dar asta nu înseamnă că Maia Sandu e câștigătoare garantată. Există o marjă încă foarte importantă de cetățeni indeciși, despre care nu știm dacă merg sau nu la vot, dar într-un procent destul de mare încât să schimbe rezultatul, vorbim de 20% indeciși.  Practica arată că aceia care nu reușesc să își formeze o opinie finală mai curând stau acasă decât vin la vot.

Oricum, ne așteptăm la o prezență mai mare la vot, mai ales la Chișinău, unde s-a votat în primul tur mult sub capacitatea reală. În raioanele țării, potențialul de creștere care a mai rămas e foarte mic. În diaspora mai e potențial de creștere, dar nu cred că vom aveam dublarea cifrei, vom avea până în 200.000 de alegători, oricum un record istoric, deja în primul tur s-a bătut recordul, ca pondere este peste 11% din numărul total de voturi, ceea ce bate un nou record istoric, stabilit recent de România la alegerile prezidențiale.

ADVERTISING

În țările Uniunii Europene au votat peste 130.000 de oameni, în condițiile în are acolo se află aproximativ 600.000 de moldoveni. În România, s-a votat mult sub potențial, sunt cel puțin 100.000 de deținători de cetățenie a  Republicii Moldova.

E loc de creștere, nu știu dacă va fi prea mare, dar potențial este la Chișinău, plus ce va face partea opusă.

Maia Sandu va fi susţinută în turul al doilea de Andrei Năstase, Octavian Ţîcu şi Dorin Chirtoacă. MAE lansează un avertisment peste Prut

Igor Dodon a încercat să își mobilizeze electoratul de nucleu, vorbitorii de limbă rusă, minoritățile naționale și încearcă să-i convingă prin a-i speria. Isterizează această parte a electoratului, îl sperie că dacă iese Maia Sandu președinte interzice limba rusă, face război în regiunea transnistreană, rupe relațiile cu Rusia. După primul tur, avem un război total informațional.

Dați-ne exemplu de narațiuni toxice care au circulat în această perioadă.

Orice ați auzit vreodată în materie de dezinformare a fost. De la Maia Sandu va vinde pământ străinilor, va închide țara, va face război în Transnistria, va lichida satele, va închide biserici, este de orientare sexuală netradițională, va impune educație sexuala din clasa I, tot ce îți poți imagina.

Bun, dar au funcționat? Cu cât sunt mai grotești, funcționează?

Urmează să vedem, cert e că se încearcă mobilizarea prin frică a extremei pro-ruse a alegătorilor și demobilizarea extremei pro-Vest, pro-România, pro-unioniști. Poți să găsești pe același site două bannere: unul care spune că Maia Sandu va face unirea cu România, vrea să distrugă Republica Moldova și unul care spune că unioniștii sunt supărați pe Maia Sandu, că ar fi proiectul Moscovei.

ADVERTISING

Maia Sandu are șanse mari să ajungă președintele R.Moldova, dar are nevoie de sprijin masiv și anunțat, atât din interior, cât și din exterior – Interviu

Cumva, Igor Dodon mizează totul, pentru că el luptă pentru supraviețuirea lui politică. El știe că dacă va pierde alegerile, el cel mai probabil va fi anihilat din viața politică a Republicii Moldova, chiar de către curatorii săi ruși, de șefii lui, care înțeleg că este toxic și îl dau la o parte.

Există această teză, că Moscova nu că l-a lăsat din brațe pe Igor Dodon, dar că nu a fost foarte implicată în campania pentru Dodon din primul tur.

A fost foarte implicată, dar a evitat să se expună în mod evident, înțelegând totuși că el poate să piardă și că imaginea lui este din ce în ce mai toxică. Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a prezentat niște acte zilele trecute, despre care spune că le are pe surse din Moscova, unde sunt chiar bugete de campanie, de peste 10 milioane de euro, care i-au fost alocate lui Dodon.

I-au delegat aici o armată de consultanți politici. Întregul staff electoral al lui Igor Dodon este format din oameni trimiși de la Moscova și se pare plătiți cu bani tot de acolo. Au luat și niște măsuri economice, cum ar fi alocarea unui ajutor umanitar pentru agricultori, după un an și ceva, i-au oferit o întâlnire, cam neghioabă cu Putin, i-au dat cinci minute pe Skype.

Rusia a evitat să se expună prea tare, să nu se asocieze cumva cu pierderea lui Dodon. Plus că e foarte multă lume în coridoarele puterii de la Moscova, care e sătulă de Igor Dodon. Chiar dacă el este cumva vasalul Moscovei, este docil până după orice imaginație, sunt sătui de el, îl disprețuiesc.

Da, Rusia ține la interesele sale strategice în Republica Moldova, dar nu o să-și rupă gâtul cu Igor Dodon. Ei înțeleg că, chiar dacă Dodon pierde, pe termen mediu și lung s-ar putea să fie bine pentru interesele lor, pentru că trage în jos partida pro-rusă din Republica Moldova. Prin nepopularitatea sa, prin ineficiența sa, a generat un Guvern dezastruos, de o incompetență greu de imaginat. În condițiile în care FMI este atât de bun cum nu a fost nicăieri, niciodată, a reușit să rateze semnarea unui acord  de jumătate de miliard de dolari, care este vital pentru economic Republicii Moldova.

De ce nu a convins Dodon electoratul pro-rus? Pentru că surpriza primului tur a venit de la Renato Usatîi.

Ba da, l-a convins. Acesta e un mit, cu Renato Usatîi care are electoratul pro-rus. Renato Usatîi a fost votat de electoratul anti-politic, oameni cărora nu le pasă, nu urmăresc știri pro-Rusia, pro-Europa, ei sunt și cu Rusia, și cu Europa, nu-i interesează. Îi interesează agenda internă și e un vot de protest anti-clasă politică. El asta e reușit să capitalizeze.

Pe Renato Usatîi l-au votat proporțional vorbitori de limbă română și de limbă rusă. Absoluta majoritate a votanților lui sunt vorbitori de limba română.

Se duc aceștia automat către Maia Sandu în turul doi?

Nu chiar automat. Nucleul electoratului filorus din Republica Moldova e constituit oricum din vorbitori de limbă română, nu există această împărțire atât de lineară. În primul tur, Igor Dodon a fost votat de 70% vorbitori de limbă rusă, deci el nu a pierdut atât de mult. O parte dintre ei au mers și la Maia Sandu, și la alți candidați, dar proporția alegătorilor lui Renato Usatîi reprezintă structura etnică la nivelul întregii țări.

Spuneți că e un electorat pentru care narațiunea Est-Vest e falimentară sau nu e ce așteaptă ei.

Da, cam asta ar fi. Renato Usatîi a fost votat foarte mult în diaspora, în România a luat mai multe voturi decât toți candidații unioniști la un loc.

Cum se explică procentele atât de mici ale unioniștilor? Sunt vreo patru procente.

Asta nu înseamnă că sunt patru la sută unioniști, asta reflectă calitatea liderilor propuși. Electoratul unionist este nereprezentat astăzi de lideri de partide, cu o contribuție foarte puternică a partidelor de la București, în speță PMP-ul lui Traian Băsescu, care în loc să consolideze mișcarea unionistă din Republica Moldova într-un partid serios, se gândește mai degrabă la câștigurile politice proprii, la acele câteva zeci de mii de voturi care pot veni de la unii basarabeni la alegerile parlamentare. A făcut mai mult rău decât bine.

Partea asta unionistă este dezbinată și cu lideri fie expirați, fie orgolioși și ineficienți, dar asta nu înseamnă că nu e potențial. E potențial pentru un partid unionist și cu 20%, important e să fie cu lideri adecvați, cu un program credibil.

Cetățenii cu viziuni unioniste în Republica Moldova sunt intelectuali în mare parte, oameni cu studii superioare, cu job-uri, cu experiență de viață. Când vine un tip și spune: Eu o să ajung președinte și o să fac unirea cu România, asta e o insultă la adresa acestor oameni.

Maia Sandu nu poate prelua această platformă.

Nu o poate prelua, deși ea a manifestat de fiecare dată atitudini filoromâne, s-a exprimat pozitiv și vizavi de ideea unirii, dar a fost realistă. Întâi sunt de rezolvat aici probleme, inclusiv pe chestiuni de relații interetnice în interiorul Republicii Moldova. Să admitem, teoretic, o unificare la nivel de politici, legislații, practici. Republica Moldova are de recuperat enorm la capitolul toleranță și integrarea minorităților în societate.

Unii lideri unioniști și-au permis declarații fasciste, cum ar fi că trebuie să retragem dreptul la vot minorităților etnice. I-am spus unuia: România cu care vrei tu să te unești a existat în 1939, astăzi România este stat european, cu legislație puternică de integrare a minorităților etnice.

Temerea mare legată de Chișinău este un eventual scenariu Belarus.

Asta am remarcat și eu. Să înțelegem în ce sens scenariul Belarus. Nu scenariul Belarus, în sensul că Dodon va falsifica rezultatul și va spune că a luat 80%. Asta e imposibil în Republica Moldova. Scenariul Belarus în sensul în care Moscova care, așa cum am zis, nu a vrut să se expună prea tare, poate să-i forțeze mâna lui Igor Dodon.

El e flancat din toate părțile de oameni care răspund direct Moscovei. S-ar putea ei să forțeze o falsificare a alegerilor, dar una brutală. Altfel nici nu poate să câștige, cred eu, fără falsificări masive. E prea mare anti-ratingul lui și plus că a reușit să enerveze și diaspora.

Se ia un calcul un astfel de scenariu, să încerce să conteste legalitatea alegerilor în diasporă, invocând pretinse încălcări, și în paralel să scoată în stradă susținătorii lui Igor Dodon, să pună presiune, să aducă niște provocatori din Ucraina, pe care demonstrativ Poliția lui Dodon să îi rețină și să spună: V-am zis că se pregătește maidan în Moldova. E un scenariu care a fost dat peste cap de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, care a scos niște acte, despre care spune că sunt de la Moscova, din care reiese că se pregătește un astfel de scenariu.

În paralel, având situația dezastruoasă cu pandemia, să introducă măsuri de carantină și să blocheze și în felul ăsta să încerce forțat să mențină puterea.

E un mix de scenarii Belarus – Trump.

Mai era un scenariu, prin care să încerce Moscova să falsifice la greu, oamenii să iasă în stradă, ăștia să organizeze provocări, să discrediteze protestul, Vestul nu va recunoaște alegerile, iar Igor Dodon se va menține la putere pe baionetele Poliției și Serviciilor.

Cum se menține Lukașenko la Minsk.

Exact. Și să devină izolat.

În înțelegerea mea, protestele din Belarus au fost provocate în mare parte de Rusia, stimulate de Rusia. Lukașenko a sărit calul. Vestul nu a recunoscut alegerile, l-a declarat pe Lukașenko indezirabil, asta automat l-a izolat de Vest și l-a aruncat în brațele Rusiei.

Problema pe care o avea Putin cu Lukașenko era că ăsta nu era nicidecum convins să cedeze țara și juca la ambele capete, ba mai încerca cu americanii.

Și acum i-a fost neutralizat un capăt și i-a rămas numai cel rus.

I-au fost tăiate toate contactele, în mod firesc, Vestul nu acceptă oameni care se comportă în acest hal, Rusia i-a pus condiția de a ceda treptat suveranitatea țării și primul lucru pe care l-au luat rușii sub control a fost mass-media. Toată mass-media de stat din Belarus este condusă de oameni veniți de la Moscova.

Ei și așa controlau elitele militare. Unica structură care era mai puțin penetrată erau serviciile speciale ale Belarusului, care trec acum în subordinea Rusiei.

E posibil așa ceva la Chișinău?

E mult mai greu, în primul rând pentru că populația Republicii Moldova nu are acel grad de loialitate față de Rusia, cum este în Belarus, unde 90% sunt pro-ruși. Nu există clivaj geopolitic. În Republica Moldova el există și este puternic și mai este și puternic în defavoarea Federației Ruse. Oamenii susțin în general o relație bună cu Moscova, dar opțiunea integrării în UE sau în Uniunea Euroasiatică condusă de Rusia, care acum câțiva ani era 50 – 50, acum e 70 – 30.

În teorie, având în vedere slăbiciunea opoziției politice de la Chișinău, care nu și-a revenit după ce a fost hărțuită și distrusă de Plahotniuc ani de zile, e posibil să se mențină la putere Dodon, dar nu va fi un regim durabil.

În primul rând, într-o criză economică profundă, Rusia va finanța gaura  bugetară de un miliard și jumătate pe anul viitor? Nu. Ce-o să facă, o să meargă la China? Oare este interesat Kremlinul să lase China în Moldova? M-aș mira.

În schimb, ar putea fi interesat Kremlinul să lase Uniunea Europeană să plătească.

Pentru Rusia, este principial să își salveze un cap de pod foarte puternic, PSRM, probabil să-și mai crească și alte partide. La Moscova se conștientizează cât de greșită a fost strategia de a miza totul pe o singură forță. Și s-au fript în primul rând cu Renato Usatîi, care era băiatul lor. Din cauza lui Dodon, care a mers la Moscova și a făcut lobby, ăstuia i-au făcut dosare penale, i-au distrus afaceri și l-au scos pe tușă. Au dat-o în bară, pentru că el a supraviețuit  și nu doar atât, a și crescut.

Iar același Usatîi vrea acum să scape de Dodon, pentru că el i-a creat toate aceste probleme.

Alegeri anticipate sau nu, în cazul unei victorii a Maiei Sandu?

Ea astăzi are 15 deputați în Parlament, deci sunt în favoarea ei. Mai mult, ar fi o opțiune rațională și pentru ruși. Dacă ei rămân cu guvernarea în brațe, cu un Igor Dodon toxic, care mai face și pe față alianțe cu Plahotniuc și Șor în Parlament, cu o criză economică profundă, partida pro-rusă o să ajungă la 5%.

Maia Sandu are un pic din politicienii Don Quijote, gata să își asume o decizie politică dură pentru reforme și pentru țară. Pentru ea, prioritar nu e scrutinul parlamentar, ci ca Republica Moldova să depășească criza pandemică, unde este detașat pe ultimul loc din Europa la calitatea crizei pandemice. Avem 40% teste pozitive joi, cel mai mic număr de teste raportat la populație, cu o putere de testare care nu trece de 3.000 de teste pe zi, cu zero trasabilitate.

E posibil un Guvern de uniune națională, să îi spun așa?

În teorie e posibil, în practică, Maia Sandu nu are nevoie de el. Asta ar însemna implicarea socialiștilor și a lui Plahotniuc, cu Șor.

Și a mai făcut această greșeală.

Socialiștii au avut ocazia să își arate fața, în special Igor Dodon. Partidul și Dodon nu sunt chiar un întreg. Opinia mea a fost și anul trecut aceeași, că Maia Sandu nu trebuia să meargă în acel Guvern, ci să fie un Guvern tehnocrat, care să pregătească alegeri anticipate.

Inclusiv Dodon a înghițit momeala, a dat jos cu ajutorul lui Plahotniuc Guvernul Maia Sandu, crezând că le va controla pe toate. Plahotniuc l-a atras, apoi a început să îi scoată deputați, până ce Dodon a trebuit să îi ofere garanții lui Plahotniuc că totul va fi impecabil.

L-a jucat cum a vrut și asta înțelege și Moscova, că Dodon este atât de hapsân. Or, lui Plahotniuc îi trebuie exact Dodon, pentru că este creatura lui. Cât e unul ca Dodon la butoane, Plahotniuc poate dormi liniștit, pentru că el îl poate distruge foarte ușor pe Dodon și a demonstrat-o vara asta.

Deși în teorie Plahotniuc nu mai e în jocul local.

Exact, dar prin oamenii care sunt vulnerabili în fața lui, el încă trage ițele.

El nu se teme de Igor Dodon o iotă.

Ce așteptări sunt de la România?

Conducerea politică și-a arătat, mai mult sau mai puțin discret, simpatia față de Maia Sandu.

Ideea cu oferirea transportului gratuit pentru studenții care vor să meargă să voteze a fost foarte neinspirată, ceea ce denotă superficialitatea cu care e tratată relația cu Republica Moldova, pentru că imediat a fost folosită de Igor Dodon ca argument al imixtiunii externe.

Bine, dar e HG-ul care spune că în România studenții au acest transport gratuit, nu e precizată acolo cetățenia, aici se încadrează.

Nu era cazul să se expună, însă i-au făcut un serviciu lui Igor Dodon.

Dincolo de asta, există anumite personaje la București care ar fi fericite să câștige Igor Dodon, oamenii din gașca lui Plahotniuc și cei care o urăsc pe Maia Sandu, că le-a stricat anul trecut pușculița. Inclusiv  personajele conectate la rețele de contrabandă. Să nu credeți că interlopii din Republica Moldova transportă prin România că sunt oarbe autoritățile române. Există cineva care acoperă lucrurile astea și vorbim despre fluxuri de țigări în proporții astronomice.

Or, Guvernul Maia Sandu asta a făcut, a stârpit această contrabandă, lucru care a pus pe jar interlopii din zona politică de aici, din regiunea trasnistreană, dar ăștia nu vând în Cosmos, vând în România.

Primul lucru pe care Igor Dodon l-a făcut, după ce a scăpat de Guvernul Maia Sandu, a fost să resusciteze această contrabandă.

Dacă Dodon va câștiga la Chișinău, va fi mai ales vina românilor de acolo. Miza e statalitatea Republicii Moldova – Interviu video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇