Republica Moldova și-a ales duminică președintele, organizând cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale, sub ochii întregii Europe și nu numai.
Potrivit exit-poll-urilor de la ora 21:00, când s-au închis urnele peste Prut, candidata pro-europeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, ar fi obținut aproape 55% din voturile exprimate.
Astfel, aceasta l-a învins pe candidatul independent pro-rus Igor Dodon, președintele în funcție, și a devenit astfel prima femeie președinte al Moldovei.
Ulterior, după numărarea a peste 96% din voturile exprimate, proporția este de 52,9% Maia Sandu - 47,1% Igor Dodon, în jurul orei 23:50. Asta se traduce într-o diferență de aproape 100.000 de voturi.
Maia Sandu este pe cale să devină totodată singurul politician, cu excepția lui Vlad Filat, care ocupă funcțiile de prim-ministru și de președinte al Moldovei. Filat a fost președinte interimar două zile, la sfârșitul lui decembrie 2010.
Prezența la urne a fost de aproape 53%. Încă de la ora 18 se depășise prezența la vot din primul tur.
Alegerile au fost marcate de aglomerație la secțiile de vot din diaspora, iar la unele dintre ele, buletinele de vot s-au terminat înainte de inchiderea urnelor.
Ați putut urmări LIVE cele mai importante informaţii despre scrutinul de peste Prut:
22:00 - Încheiem această zi cu vestea că Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova. Pentru rezultatele oficiale, rămâneți în zilele următoare pe SpotMedia - vi le vom comunica în timp real.
21:50 - Și președintele Igor Dodon făcut declarații: ”În 2-3 zile, voi anunța despre niște schimbări foarte serioase din politica internă a Republicii Moldova”.
21:30 - Peste 18.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină, pe teritoriul României, relatează Agerpres.
21:05 - Iată ce a declarat Maia Sandu, potrivit deschide.md: ”Oamenii vor ca să fie auziți. Mulțumesc tutror celor care au participat astăzi la vot. Mulțumesc din suflet tuturor celor care au mers sute și mii de kilometri ca să voteze. Diaspora a votat într-un număr record. Oamenii au arătat că le pasă de țara lor indiferent unde se află.”
Mesajul transmis de Maia Sandu după alegerile prezidențiale pe care le-ar fi câștigat
21:00 - Urnele de vot s-au închis în Republica Moldova, dar mai sunt deschise în țările din vestul Europei. Primele proiecții după încheierea urnelo peste Prut arată că Maia Sandu ar fi obținut aproape 55% din voturile exprimate, transmite Mediafax.
Astfel, Maia Sandu va fi noul președinte al Republicii Moldova. În plus, mai sunt de venit rezultatele voturilor exprimate în diaspora, unde însă Maia Sandu are mult mai mulți susținători decât Igor Dodon.
20:45 - Până la această oră, prezența la vot este de peste 52%. Mai avem un sfert de oră până se închid urnele.
20:30 - Buletinele de vot au fost epuizate deja în secțiile de vot din Frankfurt, Londra și Montreuil (Franța).
19:45 - Până la această oră, au votat peste 1,6 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova.
19:00 - Încă de la ora 18 se depășise prezența la vot din primul tur. La ora 19, prezența la urne era de aproximativ 50%, față de sub 43%, cât a fost prezența în turul întâi.
18:20 - Agențiile de presă scriu că Republica Moldova oscilează de ani între ambiţiile europene şi apropierea de Moscova, informează Agerpres.
17:59 - Iată și cum arată situația de la fața locului, în Frankfurt:
17:30 - tv8 transmite, pe YouTube, imagini ale aglomerației din multe mari orașe din Europa: Roma, Istanbul, Dublin, Birmingham, sau Berlin.
17:04 - Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova anunță suspendarea timp de o oră a activității secției de votare din Frankfurt pe Main, în urma unei amenințări cu bombă.
”Poliția evacuează zona, intrarea pe teritoriu nu este admisă din motive de securitate. Confom estimărilor poliției va fi necesară 1-1,5 h pentru verificarea vizând explozibilul a întreg perimetrului”, informează Comisia Electorală Centrală.
16:35 - Cozile de cetățeni moldoveni doritori să-și exercite dreptul la vot din București erau tot mai mari, duminică după-amiază.
15:53 - Prezența la vot a depășit 40%, potrivit portalului dedicat alegerilor prezidențiale pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Centrală.
Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era deja, la ora 15:00, cu 15% mai mare decât în primul tur, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, citat de Agerpres.
Oficialul CEC a atras atenţia că există riscul ca la mai multe secţii de votare din străinătate să se termine buletinele de vot, ca urmare a supraaglomerării acestora.
Fiecare secţie de votare a avut alocate 5.000 de buletine de vot, iar acestea nu pot fi suplimentate.
Oficialii CEC recomandă alegătorilor din străinătate să se orienteze spre alte secţii de votare la care numărul de votanţi a fost mai mic decât cel al buletinelor de vot.
15:46 - Ambasadorul SUA în Republica Moldova participă ca observator la alegerile prezidențiale și anunșă pe Facebook că a vizitat deja câteva secții de votare.
”Astăzi ambasadorul Dereck J. Hogan participă în calitate de observator la alegerile prezidențiale și a vizitat deja mai multe secții de votare din Chișinău. Vă rugăm să mergeți la vot și să fiți în siguranță!”, scrie ambasada pe rețeaua de socializare.
14:49 - Între timp, cetățenii din Transnistria spun că pe site-urile locale sunt anunțuri care promit bani celor din regiune în schimbul voturilor, relatează Deschide.md.
Această teamă a generat altercații și la Varnița, unde, potrivit publicației locale Ziarul de Gardă, zeci de mascați îmbrâncesc localnicii pentru a le face culoar celor veniți din Transnistria să voteze.
Potrivit unei înregistrări video postate pe Facebook de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, votanții transnistrieni ar urma să primească bani dacă au ștampila pe buletine.
14:30 - Prezența la vot a trecut de 35%, potrivit portalului dedicat alegerilor prezidențiale pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Centrală.
13:30 - Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au votat, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în primul tur desfăşurat în urmă cu două săptămâni, scrie Agerpres.
Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane.
"În străinătate este o mobilizare în partea de Vest, în Europa mă refer. Avem state unde sunt înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare, cum ar fi Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Israel. (…) Avem rânduri destul de mari în Bruxelles, Paris, Berlin, Frankfurt, Londra, dar se atestă o prezenţă masivă şi în celelalte secţii de votare şi, de asemenea, în Federaţia Rusă", a afirmat Şarban.
În acelaşi timp, la cele 42 de secţii de votare constituite pentru cetăţenii din Transnistria au votat, până la 12.00, peste 13.000 de persoane, dublu faţă de aceeaşi oră a primului tur, când au fost 6.400 de alegători.
Oficialul CEC a precizat că, până la ora 12.00, au fost exprimate în total peste 655.000 de voturi, din care peste 578.000 pe teritoriul Republicii Moldova.
12:52 - Este coada si la sectia de la Sediul Autorității Electorale Permanente, cea de-a doua secție în care se poate vota la București, unde sute de persoane asteaptă să voteze, potrivit Digi24.
12:50 - Imaginile publicate pe Facebook arată cozi imense în diaspora.
”Ora 7.20. Mestre Venezia. Așa rând la alegeri nu a fost niciodată”, scrie Sorina Macrinici pe pagina sa personală.
12:20 - Liderul partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, care este şi primar al municipiului Bălţi şi care s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a spus că a votat împotriva corupţiei şi că îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate.
"Am votat împotriva corupţiei, pentru alegeri anticipate parlamentare, pentru o schimbare", a afirmat Usatîi, scrie Agerpres.
12:10 - Primarul Chişinăului, socialistul Ion Ceban, a afirmat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru stabilitate, precizând că nu îşi doreşte ca Republica Moldova să ajungă "într-o situaţie de incertitudine sau haos".
"Astăzi puterea e a fiecărui cetăţean şi viitorul Republicii Moldova stă în votul fiecărui cetăţean. Eu am votat pentru a continua lucrurile frumoase în Capitală, a avea stabilitate în ţară, a avea un curs de dezvoltare în care absolut toată lumea poate munci unit. În acest an am înţeles, o dată în plus, că doar prin eforturi comune, cot la cot, putem schimba lucrurile spre bine şi eu cred că Republica Moldova merită dezvoltare, merită linişte şi cel mai puţin mi-aş dori ca eventual să ajungem într-o situaţie de incertitudine sau haos", a precizat Ceban, citat de Agerpres.
12:03 - Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSDR), Zinaida Greceanîi, care este şi preşedintele Parlamentului, a declarat că a votat, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru un "conducător care trebuie să fie un statalist" şi care "nu vrea să o închine altui stat".
"Este o zi foarte importantă pentru Republica Moldova pentru că astăzi poporul ţării îşi alege conducătorul, un conducător care trebuie să fie un statalist, care ştie să apere Republica Moldova, să se mândrească cu propria ţară şi niciodată în viaţă să nu vrea să o închine altui stat. Pentru asta am votat, pentru stabilitate şi pace în Republica Moldova, pentru ţara noastră micuţă, dar foarte, foarte importantă pentru poporul nostru moldovenesc, indiferent de naţionalitatea care locuieşte aici", a afirmat Greceanîi, citată de Agerpres.
12:00 - Un autocar plin cu călători care veneau din Transnistria să voteze a fost blocat la graniță, iar șoferul a fost convins să întoarcă, mai scrie publicația Deschide.md.
Potrivit jurnaliștilor moldoveni aflați la fața locului, pasagerii autocarului au coborât și se îndreaptă pe jos către urnele de vot, dar sunt opriți de către aceiași oameni care au oprit autocarul.
Într-un final, poliția a intervenit și a asigurat un coridor spre secțiile de votare.
11:55 - Digi24 anunță că s-au format cozi și la Ambasada Republicii Moldova de la București, dar, potrivit celor care au votat deja, durata de așteptare nu depășește 15 minute.
11:12 - Deputatul Dan Perciun (PAS) anunță pe pagina sa de Facebook că o coloană imensă de locuitori transnistrieni se deplasează în Sănătăuca să voteze, scrie Deschide.md.
10:28 - Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, candidat pentru un nou mandat, a votat duminică afirmând că a votat pentru statalitatea R. Moldova, relatează Deschide.md.
„Am votat pentru independenţa şi statalitatea Republicii Moldova. Am votat pentru pace, pentru liniştea inter-etnică. Am votat pentru schimbări calitative, dar nu şocuri şi crize. Am votat pentru echitate şi prosperitate economică. Am votat pentru politica externă echilibrată. Am votat pentru prietenie cu România şi Ucraina. Am votat pentru valorile noastre tradiţionale şi creştine. Pentru aceasta am votat şi sunt sigur că marea majoritate a cetăţenilor vor face la fel”, a declarat Igor Dodon.
El a venit împreună cu soţia la secţia de vot.
10:00 - Potrivit platformei alegeri.md, prezența la vot la ora 9.30 era de 8,1%, față de 5,3% în turul I la aceeași oră și de 5,7% în 2016.
9:40 - Maia Sandu a votat și vorbește în fața mulțimii din fața secției de votare.
Candidata pro-europeană cu cele mai mari șanse la alegerile de duminică a vorbit despre motivele pentru care fiecare cetățean ar trebui să iasă la vot și a îndemnat la vigilență maximă pentru rezultate corecte.
”Au fost semnalate mai multe cazuri în care sistemul electronic nu funcționează, iar apelul meu către Comisia Electorală este să facă totul în așa fel încât lucrurile să se întâmplă corect și normal. Încă o dată, atenție maximă și vigilență maximă din partea cetățenilor, din partea observatorilor și din partea celor responsabili cu organizarea alegerilor”, a spus Maia Sandu.
Ea a subliniat că este încrezătoare că prezența la vot va fi mai mare decât în primul tur, în ciuda condițiilor meteo.
9:30 - Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, este convins că alegerile prezidenţiale de duminică vor arăta lumii "dacă moldovenii sunt în stare să organizeze alegeri democratice".
Şeful Executivului de la Chişinău a declarat, la ieşirea de la vot, că speră că după acest scrutin "înţelepciunea va triumfa" şi "omenia va reveni acolo unde îi este locul", iar de luni "toţi politicienii vor reveni în slujba poporului" şi nu îşi vor urmări "interesul lor personal".
9:00 - La 8:30, prezenţa era de 3,29%, mai mare decât la primul tur, când a fost 2,57%, iar la mai multe secţii de vot din străinătate erau cozi, potrivit Deschide.md, care relatează că astfel de situaţii sunt la Frankfurt, Paris, Tel Aviv, dar şi la Bucureşti.
Comparativ cu primul tur, numărul buletinelor de vot pentru secţiile de votare din străinătate a fost suplimentat cu 115 500 de exemplare.
6:00 - Urnele s-au deschis la ora locală 7:00 (6:00, ora României) iar oamenii pot vota în 2.004 secții de votare în Republica Moldova și alte 139 de secții de votare amenajate peste hotare, până la ora locală 21:00.
Potrivit site-ului alegeri.md, nu exista un prag necesar de validare pentru cel de-al doilea tur de scrutin, ceea ce înseamnă că învingător va fi determinat candidatul care va obține cele mai multe voturi la sfârşitul acestei zile.
Cu doar două zile înainte de scrutin Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, se afla încă în campanie electorală și îndemna nervos la mobilizare electorală. El a vorbit în fața mulțimii la Chișinău gesticulând cu pumnul și a dat de înțeles că ar putea organiza proteste pentru „a-și apăra victoria”, potrivit televiziunii locale TV8.
Citește și: