Camera Deputaţilor a vacantat, în plenul de marţi, mandatul de parlamentar al lui Florin Iordache, dat fiind faptul că acesta a fost votat într-un plen reunit al Parlamentului în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.
Florin Iordache a trimis pe 16 noiembrie o notificare către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în care anunţă că pe 9 noiembrie a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.
Astfel, Camera Deputaţilor a declarat vacantat, începând cu ziua de 23 noiembrie, locul de deputat deţinut de Florin Iordache, după demisia acestuia.
Curtea Constituţională a transmis, miercurea trecută, că a respins sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte la Consiliului Legislativ şi argumentează că numirea a fost făcută conform cu Legea fundamentală, respectiv cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi (simplă). De asemenea, judecătorii CCR motivează că nu este de competenţa Curţii să verifice reputaţia profesională a candidatului propus, aceasta aparţinând autorităţii publice care l-a numit în această poziţie şi anume Parlamentul.
În schimb, liberalii au transmis, că „CCR a făcut, din nou, jocul politic al PSD”. „După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic”, mai spune sursa citată.
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine.
Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”. Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.