Barna amenință că de ședința de diseară depinde guvernarea: Toate opțiunile sunt pe masă

Barna amenință că de ședința de diseară depinde guvernarea: Toate opțiunile sunt pe masă

Vicepremierul Dan Barna și ministrul Justiției, Stelian Ion, au venit cu precizări după scandalul din ședința de guvern de miercuri dimineață.

USR PLUS s-a întrunit rapid în ședință după tensiunile din Executiv, pentru a stabili ce face mai departe formațiunea. Amintim că ședința de guvern a fost suspendată, dar va fi reluată diseară, la ora 19:00.

Mărul discordiei este programul de investiții „Anghel Saligny”, care, deși nu era prevăzut pe agenda oficială, a fost introdus pe cea suplimentară.

Iată culisele ședinței cu scântei de la Guvern: Scandal în ședința de guvern: USR PLUS amenință cu moțiunea de cenzură. Cîțu face, nervos, primele declarații

USR PLUS acuză, pe de-o parte, încălcarea protocolului coaliției de guvernare și, pe de alta, programul în sine, despre care susține că, fără amendamente, va duce la risipa banilor.

„Am văzut dimineață, la ședința de guvern, unde deși luni în ședința coaliției am convenit cu partenerii de guvernare că vom continua discuțiile pe PNDL, desființarea SIIJ, etc. am constatat în ședința de guvern că pe lista suplimentară a fost introdus la surpriză acest PNDL 3, un program despre care am exprimat mai multe rezerve.

ADVERTISING

(...) Este o încălcare a actului adițional la protocolul de guvernare, semnat cu partenerii după situația cu Vlad Voiculescu (revocarea sa din funcția de ministru al Sănătății, fără consultarea partenerilor de coaliție – n.red.).

Am stabilit niște reguli apoi. Una dintre reguli spune că agenda guvernului și procesul de prioritizare a actelor normative vor fi decise de premier împreună cu vicepremierii, într-o ședință săptămânală anterioară ședinței premergătoare celei de guvern, organizată de SGG. Agenda ședinței va fi agreată la acest nivel și, ulterior, transmisă ministerelor în spațiul public. Articolul spune foarte simplu - guvernarea se face în coaliție, ședința de guvern se face în coaliție.

Surprize de genul celei de astăzi sunt de neacceptat!”, a declara, vizibil supărat, vicepremierul Dan Barna după ședința formațiunii pe care o conduce alături de Dacian Cioloș.

Toate opțiunile sunt pe masă

Barna a subliniat că a avut o discuție cu colegii săi, iar concluzia este clară - toate opțiunile sunt pe masă, totul depinde de ce se va întâmpla la întrunirea Executivului de diseară.

„Am avut o discuție cu colegii mei și pot să vă spun că toate opțiunile sunt pe masă. Vom vedea cum vor evolua discuțiile în orele care urmează și la ședința de guvern de diseară.

ADVERTISING

Vreau să mai clarific un mesaj – USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale, însă acest PNDL 3 este un program exact ca cele două anterioare de la Liviu Dragnea, în care vorbim doar despre risipă de bani și hoție, nu de dezvoltare”.

Amendamentele, trimise azi

Amendamentele pe care USR PLUS le vrea la acest proiect de OUG au fost transmise în urmă cu câteva ore, deci rămâne de văzut dacă acestea vor intra în proiect.

„Avem o dată o problemă majoră de ceea ce înseamnă PNDL ca resursă de dezvoltare (...) altă problemă este cea cu protocolul”, a rezumat vicepremierul.

Referitor la faptul că premierul Florin Cîțu a spus că deja au fost acceptate amendamentele USR PLUS, Barna a subliniat că luni abia s-a stabilit că vor fi trimise acele amendamente și abia azi au fost trimise.

„Noi luni am stabilit că săptămâna asta trimitem amendamentele scrise. Asta am făcut astăzi, ori noi ne-am trezit cu forțarea acesta evidentă, surpriza, iar acest lucru a determinat o reacție”, a mai completat co-președintele USR PLUS.

Proiectul nu avea aviz de la MJ

Vicepremierul a mai spus că miercuri dimineața proiectul de OUG nu avea toate avizele necesare, referindu-se la cele care trebuiau semnate de miniștrii USR PLUS – avizele de la Ministerul Justiției și cel al Transporturilor.

ADVERTISING

Întrebat care va fi poziția formațiunii dacă se vor da avize favorabile proiectului, Barna a fost destul de vag – „Discuțiile sunt în desfășurare. Vom discuta în orele următoare inclusiv despre amendamente. În funcție de asta, vom adopta o poziție sau alta”.

De menționat este că după ședința de guvern din această seară, USR PLUS a convocat o ședință a Biroului Național, pentru a luat decizii în funcție de se întâmplă în Executiv.

Nu vă jucați cu USR PLUS!

Întrebat concret dacă moțiunea de cenzură este una dintre opțiuni, Barna a răspuns afirmativ:

„Exact asta a fost discuția. Toate opțiunile sunt pe masă. Nu vă jucați cu USR PLUS! Suntem aici să guvernăm, nu plecăm acasă, nu ne dăm bătuți, rămânem până la sfârșit”.

Proiectul nici nu a ajuns la MJ, spune Stelian Ion

La rândul său, Stelian Ion spune că nici până la această oră nu a ajuns proiectul de OUG la ministerul pe care îl conduce, deci nu avea cum să dea aviz pe proiect. În plus, termenul pentru avizare odată ce proiectul ajunge la MJ este de 4 zile, deci nu ar fi obligat să-l și emită în această seară, pentru ca proiectul să intre în ședința de guvern cu toate avizele necesare date.

„Legat de avizul MJ, nici până la această oră nu a venit la Ministerul Justiției originalul acestui proiect de lege, deci nu avea cum să fie dat (avizul – n.red.). Termenul stabilit este de 4 zile, fiind un proiect atât de important și având numeroase observații, eu cred că trebuie citit cu mare atenție, nu cu grabă. MJ își asumă responsabilitatea, nu doar ministrul, ci și specialiștii din minister.

Orice presiuni asupra angajaților MJ și ministrului nu pot fi făcute. Asupra mea nu s-au făcut (...) premierul nu mi-a zis nimic de chestiunea asta. Înțeleg că se dorește foarte mult (adoptarea proiectului – n.red.), dar și pentru răspunderea premierului, semnătura ministrului este foarte importantă. Fie că le place sau nu, un aviz de la MJ trebuie respectat și nu dat pe genunchi, în grabă”, a explicat Stelian Ion.

Șeful de la Justișie a mai spus că atunci când va ajunge proiectul la minister dosarul va trebui analizat, dar termenul este de 4 zile, iar acesta „trebuie citit foarte clar”.

Întrebat de ce nu a ajuns pânî acul la MJ acest dosar, Stelian Ion a spus că nu știe, dar a precizat că abia după ce se obțin pe proiect toate avizele de la restul ministerul ajunge și la MJ.

De menționat este că premierul Florin Cîțu a susținut că proiectul a fost trimis la MJ încă din data de 25 august.

Cioloș evocă și el retragerea miniștrilor USR PLUS

Anterior, și Dacian Cioloș, co-președinte al USR PLUS, a menționat că miniștrii USR PLUS se vor retrage din Guvern dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea programului „Anghel Saligny”.

„E o propunere pe care eu o voi face. Nu am luat o decizie formală în partid, dar e clar că miniștrii, colegii noștri din USR PLUS nu mai au ce să caute într-un guvern în care puctul lor de vedere nu este respectat și cu un prim-ministru care deja, după ce l-a demis pe ministrul Sănătății fără să ne consulte, ar decide pe agenda guvernului împotriva voinței colegilor noștri. Asta nu e o modalitate prin care să putem lupta împreună în mod costructiv”, a declarat la Digi24 Dacian Cioloș, potrivit Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇