Austria refuză să primească refugiați din tabăra de pe insula Lesbos

Austria refuză să primească refugiați din tabăra de pe insula Lesbos

Cancelarul austriac Sebastian Kurz nu vrea să primescă o parte a solicitanţilor de azil din tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, distrusă în urma unui incendiu săptămâna aceasta.

Decizia acestuia a fost criticată atât de partenerul de coaliţie guvernamentală Alternativa Verde (Die Grüne Alternative), cât şi din partea opoziţiei, relatează Reuters.

Germania şi Franţa au acceptat să preia aproape 400 de minori neînsoţiţi, transferaţi din insula Lesbos în Grecia continentală.

Alte alte ţări din UE, însă, între care Austria, Polonia şi Ungaria se opun oricărui astfel de sprijin.

Într-o înregistrare video postată pe YouTube, Kurz a comparat situaţia din Moria cu cea din vara anului 2015, când numeroşi solicitanţi de azil încercau să ajungă în ţările bogate din Europa Occidentală pe aşa-numita "rută balcanică".

El a spus că "imaginile teribile de la gara din Budapesta" i-au determinat pe politicienii europeni să cedeze presiunii şi să deschidă frontierele.

"Dacă vom ceda presiunii acum riscăm să facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut în 2015. Riscăm să oferim oamenilor speranţe false", a spus Kurz, adăugând că el va promova o "abordare holistică" la nivel european. "Ceea ce nu ne trebuie este o politică simbolică", a apreciat el.

Vicecancelarul austriac din partea Verzilor, Werner Kogler, favorabil primirii migranţilor din Moria, a declarat că din ce în ce mai multă lume - comunităţi locale, membri ai partidului conservator al lui Kurz, organizaţii religioase şi ONG-uri - susţine o astfel de iniţiativă.

Lidera social-democraţilor, Pamela Rendi-Wagner, a menţionat pe Twitter că "salvarea vieţii nu este niciodată o politică simbolică".

Conferinţa episcopilor catolici din ţară a îndemnat guvernul să preia un "contingent echitabil de refugiaţi" şi a declarat într-un comunicat că biserica este dispusă să găzduiască o parte dintre aceştia.

ADVERTISING

Poliţia de pe insula greacă Lesbos a tras sâmbătă cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care îi atacau cu pietre, în timpul unei manifestaţii în cadrul căreia au cerut adăpost după ce incendiile au distrus tabăra de refugiaţi Moria, relatează AFP.

Sute de solicitanţi de azil şi-au exprimat furia după ce au petrecut ultimele patru nopţi în stradă, în condiţiile în care eforturile de a-i muta încă nu s-au concretizat.


ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇