În cea mai mare tabără de refugiați din Europa, pe insula elenă Lesbos, și în împrejurimi au izbucnit în timpul nopții mai multe incendii, locuitorii din Moria fiind evacuați. Au fost declanşate incendiile intenționat?
Focul a izbucnit pe insula Lesbos din Marea Egee în primele ore ale dimineții, în mai multe locuri deodată. Vântul puternic a întețit flăcările în interiorul și exteriorul taberei de refugiați Moria. Între timp, incendiul principal a fost adus sub control de pompierii eleni. Tabăra a fost evacuată după ce flăcările au cuprins și barăcile locuite de refugiați.
Aproape toți oamenii au părăsit zona, cuprinsă aproape în întregime de flăcări, după cum a relatat radioul de stat elen ERT. Organizațiile de ajutorare și voluntarii de la fața locului au relatat în rețelele de socializare despre oameni care au avut dificultăți să fugă din calea incendiului, din cauza fumului și a flăcărilor. Se pare, totuşi, că nu există morți şi nici răniți.
13.000 de scaune în fața Parlamentului de la Berlin pentru migranții din Lesbos: ”Avem locuri!”
Cel puțin 28 de pompieri cu nouă vehicule speciale de stingere a incendiilor luptă în continuare cu focul, ajutați de voluntari. Despre cauzele izbucnirii incendiului există mai multe variante. Unii locuitori ai taberei spun că incendiul ar fi fost provocat de localnici. O altă versiune este că autorii ar fi chiar locuitori din tabăra pentru migranți și refugiați. Forțele de intervenție locale luptau deja de marți seara cu un mare incendiu de pădure, la 25 de kilometri nord-vest de Moria.
Reuniune de criză a guvernului
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat de urgență guvernul de la Atena pentru o reuniune de criză. La ședință participă inclusiv șeful serviciilor secrete interne și șeful statului major general al armatei.
Este suspectată incendierea intenționată, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Stelios Petsas. El a confirmat că migranții ar fi încercat să-i împiedice pe pompieri să stingă focul.
Nivel record de refugiați în 2019: 79,5 milioane, 1% din populaţia planetei
Tabăra de la Moria este de ani buni suprapopulată. Potrivit Ministerului grec al Migrației, în prezent locuiesc acolo cam 12.600 de refugiați și migranți. Oficial, Moria are o capacitate de doar 2800 de persoane.
Carantină din cauza unui focar de coronavirus
De săptămâna trecută, locuitorii taberei s-au confruntat cu restricții suplimentare, după ce un somalez aflat în tabără a fost diagnosticat cu coronavirus. De atunci, sunt descoperite tot mereu și alte cazuri, motiv pentru care tabăra a fost pusă sub carantină. Autoritățile sanitare au anunțat marți că, deocamdată, 35 de locuitori ai taberei au coronavirus.
Organizația de ajutorare medico-internațională acuză în principal Uniunea Europeană pentru escaladarea situației în Moria.
Celebrul Banksy sponsorizează o navă de salvare a refugiaţilor din Mediterană
"UE refuză să-și asume de mai mulți ani responsabilitatea pentru oamenii de la granițele sale externe", a afirmat la Frankfurt responsabila pentru refugiați și migrație de la medico international, Ramona Lenz.
"Oamenii nu pot fi lăsați ani la rând să trăiască în mizerie, fără drepturi, fără protecție în plină pandemie și apoi ne mirăm că ei se revoltă față de aceste condiții de trai."
UE ar fi putut evita această escaladare a tensiunilor, dacă i-ar fi evacuat din tabără pe pacienții cu grad de risc sporit, asigurând de asemenea condiții de trai mai bune pentru cei rămași la Moria.
UE va da aproape 600 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaţilor sirieni în ţările vecine