Austria refuză să primească noi refugiați afgani, în pofida situației din Afganistan

Austria refuză să primească noi refugiați afgani, în pofida situației din Afganistan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În plină criză umanitară în Afganistanul căzut în mâinile talibanilor, cu femei disperate care își aruncă copiii mici peste gardul de la aeroportul din Kabul, în încercarea de a-i scăpa măcar pe ei, cancelarul austriac Sebastian Kurz spune că Austria nu trebuie să mai primească refugiați.

„Nu sunt de părere că ar trebui să primim mai mulţi oameni în Austria, ci dimpotrivă”, a spus Kurz, într-un interviu pentru canalul PULS 4 care urmează a fi difuzat duminică, citat de Agerpres.

Cu peste 40.000 de refugiaţi afgani primiţi, Austria găzduieşte a doua cea mai mare comunitate de afgani din UE raportat la populaţia sa.

Kurz a respins cu fermitate primirea unor noi afgani. "Nu se va întâmpla un astfel de lucru în timpul mandatului meu".

Cancelarul austriac nu neagă faptul că talibanii sunt cruzi şi că în Afganistan condiţiile de trai sunt teribile. Şeful guvernului de la Viena a pledat ca comunitatea internaţională să facă tot posibilul pentru a ameliora situaţia în ţara lovită de criză.

ADVERTISING

Kurz a repetat propunerea ca persoanele din Afganistan să primească ajutor în ţările vecine. El a menţionat în special Turkmenistanul şi Uzbekistanul şi a mai spus că UE ar trebui să susţină ţările de sprijin din regiune în această privinţă.

Uniunea Europeană, în fața testului de solidaritate

Într-un interviu acordat Spotmedia, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, președintele Delegației pentru relațiile cu Afganistan din Parlamentul European, a spus că Uniunea Europeană se află în fața unui test de solidaritate.

"Suntem în fața unui foarte puternic val de migranți și, știind că o mare parte din populația Afganistanului este foarte tânără, sub 18 ani, ne putem imagina cât de disperați sunt tinerii, care nu au nicio siguranță în privința viitorului lor. E de înțeles că ei vor căuta orice cale de a scăpa și de a ajunge într-un loc mai sigur, poate Europa sau alte regiuni din lume. Trebuie să ne gândim foarte bine la ce e de făcut, chiar și o stabilizare relativă în Afganistan ar fi deja un lucru bun, dar nu suntem siguri nici de asta.

ADVERTISING

În al doilea rând, trebuie să negociem cu statele vecine, știm că în Pakistan sunt milioane de afgani, de multă vreme, dar în circumstanțe ca aceasta de față, și statele vecine trebuie să își asume responsabilități și Uniunea Europeană, Vestul trebuie să lucreze cu aceste state, să le asiste pentru a putea adăposti oamenii care au nevoie.

În al treilea rând, trebuie să fim conștienți că vor fi afgani care vor solicita statutul de refugiat în Uniunea Europeană și aici intervine marea întrebare a solidarității europene – vor împărți statele europene refugiații, între ele, sau va fi o problemă doar a unuia sau a altuia dintre statele UE?", a spus oficialul european.

Grecia a ridicat un gard, la granița cu Turcia

Unele state iau însă deja măsuri care să prevină valul de migranți.

Grecia a instalat un gard de 40 de kilometri şi un sistem de supraveghere la graniţa sa cu Turcia, pe fondul îngrijorărilor privind creşterea numărului migranţilor din Afganistan.

ADVERTISING

Grecia, care a fost în prima linie în criza migranţilor din 2015, când mai mult de 1 milion de oameni au plecat din Orientul Mijlociu, de teama războiului şi din cauza sărăciei, prin Turcia, în Uniunea Europeană, a precizat că ar putea trimite înapoi orice afgan care a ajuns ilegal.

Dintre cei care au ajuns în Grecia în timpul crizei migranţilor, mulţi au călătorit mai departe, spre nord, prin Europa, dar aproximativ 60.000 au rămas în ţară.

Anul trecut, Atena a blocat temporar depunerea de aplicaţii pentru azil, după ce Erdogan a spus că Turcia „a deschis porţile” pentru migranţi să călătorească în UE.

Mitsotakis a declarat la acel moment că Grecia a crescut la maxim „gradul de descurajare” la frontiere, cu personal de securitate trimis la graniţa terestră din Evros.

Şi Cipru a construit recent un gard de 11 km pentru a împiedica trecerea migranţilor

Afganii refugiaţi și-au schimbat traseul şi România a devenit noua poartă de intrare spre Occident

Erdogan nu vrea, nici el, ca migranții afgani să rămână în Turcia

Turcia nu poate suporta povara unui val suplimentar de migranți din Afganistan, i-a spus Recep Tayyip Erdogan cancelarului german Angela Merkel, intr-o convorbire telefonică.

”Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran. Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară”, a precizat Erdogan, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, citat de AFP

Erdogan a apreciat de asemenea că ar fi ”nerealist” ca UE să aibă aşteptări suplimentare din partea Turciei cu privire la primirea migranţilor atât timp cât acordul Turcia-UE nu este pus în aplicare pe deplin.

Citește mai multe despre ce se întâmplă în Afganistan și pozițiile marilor puteri:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇