Augustin Lazăr, despre clasarea parțială a dosarului 10 august: Marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesați

Augustin Lazăr, despre clasarea parțială a dosarului 10 august: Marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesați

Augustin Lazăr, procuror general al României în momentul în care Secția Parchetelor Militare a început să ancheteze evenimentele din 10 august 2018, înainte de a preda dosarul la DIICOT, care l-a clasat parțial doi ani mai târziu, are o opinie tranșantă: marile dosare sunt din nou blocate și asta a fost miza, atunci când DIICOT a preluat ancheta.

Întrebat de SpotMedia.ro cum interpretează, la cald, decizia DIICOT de miercuri, acesta a spus:

Este clar faptul că marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesați.

Augustin Lazăr, fost procuror general al României
ADVERTISING

Dosarul 10 August a fost anchetat inițial de Secția Parchetelor Militare, fiind vorba despre implicarea jandarmilor.

Dosar 10 August: DIICOT invocă ”credinţa sinceră” şi dispoziţii CEDO pentru intervenţia în forţă a jandarmilor

DIICOT, în Dosarul 10 August: A existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici, s-au amuzat de cei violenți. Victimele colaterale nu au fost şi inocente

După ce însă Jandarmeria a reclamat o tentativă de răsturnare a  ordinii constituționale în 10 august 2018 (”lovitură de stat”), noile acuzații au intrat în competența DIICOT, care a preluat dosarul, extins acum cu fapte care vizau siguranța națională.

ADVERTISING

 Doi ani mai târziu, o parte consistentă a acestui dosar, și tocmai aceea care duce la personajele politice ale zilei – Carmen Dan, ministru de Interne; Viorica Dăncila, prim-ministru - ,dar  și la șefii Jandarmeriei – a fost clasată.

Sesizarea DIICOT a fost o manevră de preluare a competenței și de emitere a unei soluții de clasare vădit nelegale. O manevră tipică și pentru alte dosare, pentru aducerea în zona controlată.

Augustin Lazăr, pentru SpotMedia.ro.

Și expertul anticorupție Laura Ștefan spune, într-o analiză pentru SpotMedia.ro, că decizia de clasare lasă suspendate multe întrebări.

ADVERTISING

După decizia DIICOT, Cucoș ar trebui să fie pus la loc, șeful Jandarmeriei e nevinovat. Cum se îngroapă Dosarul 10 august

Singura șansă a dosarului 10 august. Partea goală și partea plină a paharului. De ce mai există DIICOT?

Nu există nici până astăzi o cronologie a zilei de 10 august 2018, cu implicarea sau nu a politicienilor de la vârful puterii din epocă, făcută de anchetatori.

Zeci de grupuri civice anunţă că vor face demersuri legale pentru a contesta ordonanţa de clasare a dosarului 10 august

De pildă, au existat sau nu telefoane de la lideri politici către șefii Jandarmeriei? Au acționat aceștia de capul lor sau li s-a impus dinspre zona politică o anumită conduită?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇