Augustin Lazăr, procuror general al României în momentul în care Secția Parchetelor Militare a început să ancheteze evenimentele din 10 august 2018, înainte de a preda dosarul la DIICOT, care l-a clasat parțial doi ani mai târziu, are o opinie tranșantă: marile dosare sunt din nou blocate și asta a fost miza, atunci când DIICOT a preluat ancheta.
Întrebat de SpotMedia.ro cum interpretează, la cald, decizia DIICOT de miercuri, acesta a spus:
Este clar faptul că marile dosare sunt din nou blocate sub controlul celor interesați.
Augustin Lazăr, fost procuror general al României
Dosarul 10 August a fost anchetat inițial de Secția Parchetelor Militare, fiind vorba despre implicarea jandarmilor.
După ce însă Jandarmeria a reclamat o tentativă de răsturnare a ordinii constituționale în 10 august 2018 (”lovitură de stat”), noile acuzații au intrat în competența DIICOT, care a preluat dosarul, extins acum cu fapte care vizau siguranța națională.
Doi ani mai târziu, o parte consistentă a acestui dosar, și tocmai aceea care duce la personajele politice ale zilei – Carmen Dan, ministru de Interne; Viorica Dăncila, prim-ministru - ,dar și la șefii Jandarmeriei – a fost clasată.
Sesizarea DIICOT a fost o manevră de preluare a competenței și de emitere a unei soluții de clasare vădit nelegale. O manevră tipică și pentru alte dosare, pentru aducerea în zona controlată.
Augustin Lazăr, pentru SpotMedia.ro.
Și expertul anticorupție Laura Ștefan spune, într-o analiză pentru SpotMedia.ro, că decizia de clasare lasă suspendate multe întrebări.
Nu există nici până astăzi o cronologie a zilei de 10 august 2018, cu implicarea sau nu a politicienilor de la vârful puterii din epocă, făcută de anchetatori.
De pildă, au existat sau nu telefoane de la lideri politici către șefii Jandarmeriei? Au acționat aceștia de capul lor sau li s-a impus dinspre zona politică o anumită conduită?