Românii din țară și din diaspora au votat pentru a decide cine va ocupa funcția de președinte în următorii cinci ani.
Secțiile de votare s-au deschis de dimineaţă de la 7:00 și s-au închis la 21:00.
La alegerile prezidențiale din acest an s-au înscris 14 candidați, însă Ludovic Orban s-a retras din cursă.
Politicienii au venit la urne de la primele ore, fiecare cu diverse declaraţii şi îndemnuri la vot. A atras însă atenţia tăcerea asurzitoare a preşedintelui Klaus Iohannis, care efectiv nu a deschis gura în faţa presei, în ciuda întrebărilor insistente ale jurnaliştilor legate de cum arată România la încheierea mandatelor sale de 10 ani.
În diaspora, procesul de votare s-a extins pe parcursul a trei zile şi deja sute de mii de români au votat în străinătate. DETALII AICI
Datele privind prezenţa au putut fi vizualizate în timp real: https://prezenta.roaep.ro. Prezenţa înregistrată a fost mai ridicată decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019. DETALII AICI
Bucureştenii au fost chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, dar și pentru a răspunde la trei întrebări ale unui referendum local organizat de primarul Nicuşor Dan. Prezenţa a trecut de pragul de validare. Iată care au fost întrebările.
Spotmedia.ro a transmis fiecare moment crucial al alegerilor prezidenţiale care vor marca direcția României pentru următorii ani, dar şi informaţii despre referendumul din Bucureşti.
21:00 - Urnele s-au închis, iar prezența la vot a fost la 52,47%. De asemenea, aproape 41% dintre bucureşteni au votat, duminică, pentru referendumul local din Capitală.
20:50 - Sute de sesizări la MAI - Ministerul de Interne a primit, până la ora 20.00, peste 340 de sesizări şi a aplicat mai multe amenzi, în valoare de 96.000 de lei. Se fac cercetări în cazul a 59 posibile infracţiuni.
20:05 - Ciolacu spune că știa din vară cine intră în turul doi - Candidatul PSD la prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara, la sediul central al partidului, că a prevăzut încă din vara acestui an cine va intra în turul al doilea al prezidenţialelor, iar aceste date deocamdată se confirmă. Întrebat dacă are emoţii pentru exit-poll-uri, el a răspuns: "Nu. Nu am avut nicio… Vă mai spun un secret: toţi trei (el, Tudose, Grindeanu - n.red.) din vară am spus cine va intra pe locul doi".
19:30 - Prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a depășit 50% puțin după ora 19.20, potrivit datelor oficiale. Astfel, au votat până acum peste 9.000.000 de alegători.
19:20 - Apelul lui Nicușor Dan - Și primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, duminică seară, un îndemn ca bucureştenii să se prezinte la vot în timpul rămas până la închiderea urnelor. ”Fiecare vot în plus pentru alegerile prezidenţiale înseamnă un tur 2 în care nu vom fi nevoiţi să alegem răul cel mai mic”, a arătat el. Totodată, o prezenţă cât mai ridicată la vot va face ca rezultatul referendumului local să fie cât mai reprezentativ, a completat Dan.
19:00 - Ne apropiem de pragul de 50% prezență la urne. Până la ora 19:00 au votat 49,01% dintre români.
18:55 - Cu arma la vot - Poliţiştii din Timiş au deschis un dosar penal după ce un fost cadru militar s-a prezentat la o secţie de votare, cu intenţia de a-şi exprima opţiunea la alegerile prezidenţiale, având la el o armă pe care o deţinea legal. Incidentul a avut loc în localitatea Giroc din judeţul Timiş, aflată la marginea municipiului Timişoara.
18:43 - Lasconi, apel către votanți - Cu mai puțin de trei ore înainte de închiderea urnelor, lidera USR Elena Lasconi a lansat un apel prin care îi îndeamnă pe români să iasă vot.
„Dragilor, vă mulțumesc foarte mult pentru că ați votat deja! Vorbiți și cu familia, cu prietenii voștri să meargă la vot, pentru că este esențial ca toată lumea să meargă la vot, fiecare vot contează la aceste alegeri. Și, în sfârșit, după 35 de ani, putem să facem schimbarea ăn bine a României. O Românie pentru toți, nu doar pentru unii”, a afirmat Lasconi, într-un mesaj video publicat pe pagina ei de Facebook.
18:38 - Avertismentul BEC - Biroul Electoral Central atrage atenția că în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei. Potrivit BEC, constatarea contravenţiei este de competenţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competenţa Autorităţii Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori.
18:20 - Peste 200 de sesizări privind nereguli la vot s-au înregistrat, duminică, de la deschiderea secţiilor de votare, iar jumătate dintre acestea au fost confirmate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a precizat că problemele cele mai multe au fost legate de fraudă la vot.
18:00 - Prezența la urne a ajuns la 45,85%. Județul Ilfov are cea mai mare prezență la vot (52,36%). La polul opus se află Vaslui, cu o prezență de 31,30%.
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu
17:50 - Piedone, sancţionat cu 2.000 de lei după ce a sunat la 112 - Cristian Popescu Piedone, candidat PSD Giurgiu la Senat, a fost sancţionat contravenţional cu 2.000 de lei după ce ar fi sesizat Poliţia că la o secţie de votare din judeţ s-ar permite intrarea a câte două persoane în cabina de vot, iar acest lucru nu s-ar fi confirmat, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.
17:30 - Ciolacu și Ciucă, apel în același minut către votanți - Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au transmis, duminică, în același timp, mesaje prin care îndeamnă alegătorii să meargă la urne.
”Îi felicit pe românii care au ieșit la vot în număr mare! Românii ne arată, prin votul lor masiv, că știu exact ce vor – o țară stabilă, care se dezvoltă construindu-și un viitor bazat pe reindustrializarea țării, pe autostrăzi, școli și spitale moderne. Îi indemn pe toți românii să vină la vot în continuare! Fiecare vot în plus probează cât de solidă este democrația românească”, a scris Ciolacu pe Facebook.
”Vă mulțumesc! Suntem bine, suntem pe drumul cel bun. Dar acum e momentul să fim siguri: mergeți la vot! Îndemnați-vă familia, prietenii, colegii să facă același lucru. Fiecare vot contează și fiecare alegere pe care o facem astăzi ne definește viitorul. Împreună facem România mai puternică!”, a scris și Ciucă, tot pe Facebook.
17:05 - Prezența la urne a ajuns la 41,40%. Județul Ilfov are cea mai mare prezență la vot (46,65%). La polul opus se află Vaslui, cu o prezență de 29,28%.
17:01 - Referendumul a trecut pragul de validare - Prezența la urne pentru referendumul local din Capitală a depășit pragul de 30% necesar pentru validarea acestuia. Din cele 1.786.929 persoane înscrise în listele permanente au votat 527.820, cărora li se adaugă 8.136 de votanți pe liste suplimentare. Astfel, rezultă o prezență de 30,4%.
16:55 - Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că a votat pentru un viitor mai bun și pentru continuarea investițiilor în educație. „Am votat pentru ca România să rămână o țară sigură, pentru dezvoltarea clasei de mijloc, pentru continuarea investițiilor în educație și, mai ales, pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri”, a spus Ligia Deca.
16:30 - Amendată pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot - O femeie în vârstă de 39 de ani, din Craiova, a fost amendată de poliţişti cu 1.000 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot.
16:10 - Prezență de aproape 200% la o secție de vot - O secție de vot din județul Sibiu are prezență la urne de aproape 200%. Este vorba despre secția deschisă în stațiunea Păltiniș, unde doar unul dintre cei 19 votanți de pe lista permanentă a fost la urne, iar restul alegătorilor au votat pe liste suplimentare. Mai exact, la secția din stațiunea Păltiniș, prezența la urne până la ora 15.00, a fost de 184,21%. Pârtiile de schi s-au deschis, încă de sâmbătă, în Păltiniș, astfel că cei care urcă duminică la cota 1600 pot să se bucure de zăpadă, dar pot să și voteze.
15.50 - Referendumul se apropie de pragul de validare - Peste 25% dintre bucureşteni au votat la referendumul convocat de primarul Nicuşor Dan în Capitală, prezenţa de 30% fiind una dintre condiţiile pentru validare.
15:35 - Ștampilă dispărută - Poliția din Iași face cercetări după ce s-a sesizat lipsa unei ștampile de la o secție de votare din municipiul Iași.
15:20 - Prezenţa la vot la ora 15.00 a ajuns la 32,02% și a depășit-o pe cea înregistrată în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2019, când a fost de 29,21%. Și-au exprimat opțiunea 5.765.738 alegători.
14:39 - Cozi la vot - La liceul Tudor Vladimirescu din Bucureşti s-au format cozi lungi la vot, la care stau în special tineri, după cum se vede în imaginile transmise din direct de Antena3.
14:28 - Incidente la vot - În București, o persoană cu domiciliul în altă localitate a votat la referendum, deși nu avea acest drept, pentru că îi expirase viza de reședință.
Un alegător din Piatra-Neamț ar fi primit două buletinele de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. Polițiștii au întocmit dosar penal de fraudă la vot, sub forma tentativei.
În Bihor avem la o sesizare privind transportarea organizată la secțiile de votare a unor alegători, de către membrii unor partide politice.
Un bărbat din București a fost amendat cu 4.000 de lei după ce a sesizat la 112 că la o secție din județul Giurgiu s-ar permite intrarea în cabina de vot a câte două persoane, dar nu s-a confirmat.
14:12 - Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru institute de sondare care fac exit-poll-uri la primul tur de la prezidențiale:
Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS
Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
The Center for International Reserch and Analyses
ARA Public Opinion SRL
Spotmedia.ro va publica rezultatele exit-poll-urilor imediat după ora 21:00.
14:01 - Mort la vot - Un bărbat de 87 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a murit după ce a căzut pe stradă, în faţa unei secţii din votare din localitatea Cicăneşti, judeţul Argeş.
13:52 - Mircea Geoană susţine în urma apariției primelor exit-poll-uri în presă că acestea sunt „mincinoase și manipulatoare”. Geoană acuză că aceste sondaje încalcă legea și pune sub semnul întrebării motivele din spatele publicării lor. „De ce ar risca publicațiile românești să încalce legea și să citeze “surse ale partidelor politice”, dacă cifrele ar fi adevărate? De ce mințiți românii? De ce atâta disperare, încât riscați rigorile legii? Câți bani publici sunt aruncați pentru a publica așa-zisele surse politice?”, a scris candidatul pe Facebook.
13:40 - Referendum în Bucureşti - Până la ora 13, au votat 15,56% din numărul celor înscrişi în listele electorale. Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezenţă la urne de 30%.
13:34 - Înotătorul David Popovici a fost la vot şi ne îndeamnă pe toţi să facem la fel:
13:23 - Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a votat cu încrederea că pentru prima dată în 35 de ani "România merită şi are şansa să fie scoasă din ghearele corupţiei organizate, a politicii furtului, a incompetenţei, a mediocrităţii şi a imposturii". Şi-a exercitat dreptul de vot la la Şcoala "Titu Maiorescu" din Bucureşti.
13:09 - Deputat amendat - Poliția Capitalei s-a sesizat după ce deputatul Ciprian Ciubuc a făcut un videoclip în timp ce se afla în cabina de votare la Secția 6. Parlamentarul poate fi sancționat cu amendă între 1.000 și 2.500 de lei. Ciprian Ciubuc a fost ales în 2020 pe listele AUR. În prezent, el are statutul de deputat neafiliat, după ce a părăsit grupul parlamentar AUR.
13:01 - Deşi a votat deja în Italia, George Simion, liderul şi candidatul AUR, a mers la secţie şi cu soţia.
12:50 - Marian Ceauşescu, devenit cunoscut pentru abordarea unor persoane publice, politicieni ori oameni implicaţi în diverse acţiuni în instanţe, a fost amendat, după ce i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis cu apelativul ”borfaşule”, atunci când acesta a ajuns la secţia de votare. El a fost condus de jandarmi, la Secţia 5 Poliţie, şi a filmat şi în dubă.
12:21 - Fraudă la vot - Un bărbat de 54 de ani din Ploieşti este suspectat că a încercat să voteze de două ori. A doua oară, reprezentanţii secţiei de votare i-au anunţat pe poliţişti, pentru că, în momentul în care au scanat cartea de identitate a bărbatului, aplicaţia informatică a arătat că documentul fusese deja scanat. A fost deschis dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.
12:04 - Poliţiştii din Bucureşti au început verificări după ce au fost sesizaţi că Diana Şoşoacă a făcut un clip video în cabina de vot. Şoşoacă a publicat mai multe imagini cu buletine de vot pe care a fost adăugat, cu pixul, numele său, peste care a fost aplicată ştampila ”Votat”. CCR a respins, în octombrie, candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Detalii AICI
12:00 - Prezenţa la vot - Au votat aproape trei milioane de români, adică 16,47% dintre persoanele cu drept de vot, o prezență mai scăzută comparativ cu alegerile din 2019 (17,81%).
11:33 - Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, duminică, un îndemn pentru alegători să vină la vot şi să opteze pentru ce îşi doresc în continuare. Întrebat dacă va vota cu sufletul 100% pentru un candidat, Traian Băsescu a răspuns, râzând: ”Votez cum vreau eu”.
11:26 - Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie.
11:13 - Mircea Geoană, candidat independent, spune că la prezidenţiale nu alegem doar un preşedinte, ci şi o direcţie pentru ţară. A avut şi "un mesaj de încurajare pentru diaspora românească din Europa, din America de Nord, îi aşteptăm în număr mare la vot şi de asemenea pentru masiva diasporă basarabeană care a făcut diferenţa la alegerile din Republica Moldova şi sper să facă diferenţa şi la alegerile prezidenţiale de la noi”.
11:00 - Referendum în Bucureşti - au votat 7,49% din numărul celor înscrişi în listele electorale.
10:53 - Elena Lasconi, liderul şi candidatul USR, le-a dus celor de la secția de votare „cafea, ceai și prăjituri fără blat”. „Am votat pentru o țară în care să funcționeze instituțiile statului, o țară în care să ai parte de o școală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fii tratat”, a declarat Elena Lasconi la ieșirea de la urne.
10:45 - Dominic Fritz, primarul Timişoarei, s-a prezentat duminică la secţia de votare, însă nu a votat deoarece încă nu este cetăţean al României. Edilul Timişoarei l-a însoţit la secţia de votare pe fostul lider USR, Cătălin Drulă, care a ”votat cu optimism" pentru că simte "că creşte un val al speranţei în România".
10:32 - Kelemen Hunor, preşedintele şi candidatul UDMR, e convins că vom avea un preşedinte mult mai atent la ceea ce doreşte societatea românească şi a menţionat că România are nevoie de un preşedinte protector. A votat la o secţie din localitatea sa natală, Cîrţa, din judeţul Harghita.
10:25 - Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a pus accent pe importanța alegerii unui președinte capabil să gestioneze provocările actuale de securitate ale României.
10:08 - Preşedintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din Bucureşti şi nu a deschis gura deloc în faţa presei, în ciuda întrebărilor insistente ale jurnaliştilor legate de cum arată România la încheierea mandatelor sale de 10 ani. Președintele a venit singur la secția de votare din Capitală. El a votat şi la alegerile prezidenţiale, dar şi la referendumul local din Bucureşti.
10:00 - Prezenţa la referendum - 4,35% din numărul celor înscrişi în listele electorale din Bucureşti.
9:54 - Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a votat atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul local. La ieșirea de la urne, edilul a spus că 4-5% dintre bucureșteni refuză să ia buletinele pentru referendum.
9:45 - Ilie Bolojan, cel dorit premier de 3 candidaţi la Cotroceni, a votat la Oradea, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. „Am votat pentru un președinte responsabil și pentru o Românie modernă și europeană", a declarat Bolojan, cunoscut pentru transformările pe care le-a adus în administrația locală din Oradea și Bihor.
9:33 - Eugen Tomac, liderul PMP, a votat la Bucureşti, "pentru o schimbare radicală, pentru o Românie care să rămână puternic ancorată în direcția VEST".
9:30 - Peste un milion de români au votat deja. Prezența la nivel național a ajuns la 5,62%.
9:09 - Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi candidatul la Cotroceni, a votat la Şcoala 192 din Bucureşti. Ciolacu a spus că a votat pentru echilibru social şi pace.
9:00 - Până la ora 9.00, la secțiile din țară se înregistrează o prezență mai slabă față de 2019 – mai exact sunt cu 120.000 de alegători mai puțini.
Au votat 4.26% din numărul alegătorilor înscriși în liste, din care 46.15% femei și 53.85% bărbați.
Cei mai mulţi alegători (40,71%) au între 45 – 64 de ani, urmaţi de categoria peste 65 de ani (23.06%)
O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele: Olt, Teleorman, Călăraşi şi Ilfov.
8:24 - Ludovic Orban, președintele Forței Drepte, a votat în premieră pentru altcineva decât el, deşi era pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale.
8:11 - Ministerul de Interne anunță că s-au înregistrat 306 sesizări și s-au deschis 3 dosare penale.
8:04 - Nicolae Ciucă, preşedintele şi candidatul PNL, a votat la o grădiniţă din Baloteşti, Ilfov.
8:03 - Până la ora 8:00, au votat la referendumul iniţiat de Nicuşor Dan 15.096 de bucureşteni, adică 0,84% din numărul celor înscrişi în listele electorale.
8:00 - Prezența la vot în ţară la ora 8.00 este de 223.000 de votanţi, sub cea din primul tur al prezidenţialelor din 2019 - când au votat în prima oră aproape 300.000 de români din ţară.
7:33 - Preşedintele AEP, Toni Greblă, anunţă că de la deschiderea urnelor nu a fost înregistrat niciun fel de incident şi nu a fost depusă nicio contestaţie.
7:12 - Poliţia a dat sâmbătă 119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale în afara perioadei permise de lege: 82 dintre sancțiuni au fost avertismente, iar 37 au fost amenzi contravenționale.
7:10 - Aproape 40.000 de români au votat duminică, în primele 10 minute de la deschiderea secţiilor de votare din ţară, pentru alegerile prezidenţiale.
7:00 - S-au deschis secţiile de vot din toată ţara.
6:44 - AFP scrie despre alegerile prezidențiale cu miză mare de la noi: George Simion a capitalizat furia românilor sărăciți. Accederea în turul 2 ar fi un trăsnet - Detalii AICI
6:15 - Aproape 223 de mii de români din diaspora au votat deja la prezidenţiale în primele două zile a scrutinului organizat în străinătate.