E ziua votului, prima duminică de alegeri dintr-o serie de trei.
Românii din țară și din diaspora votează pentru a decide cine va ocupa funcția de președinte în următorii cinci ani.
Secțiile de votare s-au deschise de dimineaţă de la 7:00 și se poate vota până la 21:00.
Politicienii au venit la urne de la primele ore, fiecare cu diverse declaraţii şi îndemnuri la vot. A atras însă atenţia tăcerea asurzitoare a preşedintelui Klaus Iohannis, care efectiv nu a deschis gura în faţa presei, în ciuda întrebărilor insistente ale jurnaliştilor legate de cum arată România la încheierea mandatelor sale de 10 ani.
În diaspora, procesul de votare s-a extins pe parcursul a trei zile, pentru a asigura accesul tuturor celor care doresc să-și facă vocea auzită şi deja sute de mii de români au votat în străinătate. LIVE AICI
Datele privind prezenţa la vot pot fi vizualizate în timp real: https://prezenta.roaep.ro. Deocamdată, prezenţa este mai scăzută decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019.
Se poate vedea prezența pe fiecare secţie de votare - atât numărul total de alegători, dar și pe categorii de vârstă, mediu şi gen.
Bucureştenii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, dar și pentru a răspunde la trei întrebări ale unui referendum local organizat de primarul Nicuşor Dan. Iată care sunt întrebările.
Referendumul este o premieră pentru București şi alegătorii vor primi trei buletine de vot. Vor exista patru urne: una pentru alegerile prezidenţiale şi câte trei pentru fiecare dintre aceste întrebări. În cazul în care alegătorul greşeşte şi pune buletinul în urna greşită, el va fi totuşi considerat valabil.
Rămâneți alături de noi pentru actualizări live pe parcursul zilei: evoluția prezenței la vot, incidentele raportate, reacțiile candidaților și primele rezultate după închiderea urnelor.
Urmăriți pe spotmedia.ro fiecare moment crucial al alegerilor prezidenţiale care vor marca direcția României pentru următorii ani, dar şi informaţii despre referendumul din Bucureşti.
10:08 - Preşedintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din Bucureşti şi nu a deschis gura deloc în faţa presei, în ciuda întrebărilor insistente ale jurnaliştilor legate de cum arată România la încheierea mandatelor sale de 10 ani. Președintele a venit singur la secția de votare din Capitală. El a votat şi la alegerile prezidenţiale, dar şi la referendumul local din Bucureşti.
10:00 - Prezenţa la referendum - 4,35% din numărul celor înscrişi în listele electorale din Bucureşti.
9:54 - Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a votat atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul local. La ieșirea de la urne, edilul a spus că 4-5% dintre bucureșteni refuză să ia buletinele pentru referendum.
9:45 - Ilie Bolojan, cel dorit premier de 3 candidaţi la Cotroceni, a votat la Oradea, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. „Am votat pentru un președinte responsabil și pentru o Românie modernă și europeană", a declarat Bolojan, cunoscut pentru transformările pe care le-a adus în administrația locală din Oradea și Bihor.
9:33 - Eugen Tomac, liderul PMP, a votat la Bucureşti, "pentru o schimbare radicală, pentru o Românie care să rămână puternic ancorată în direcția VEST".
9:30 - Peste un milion de români au votat deja. Prezența la nivel național a ajuns la 5,62%.
9:09 - Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi candidatul la Cotroceni, a votat la Şcoala 192 din Bucureşti. Ciolacu a spus că a votat pentru echilibru social şi pace.
9:00 - Până la ora 9.00, la secțiile din țară se înregistrează o prezență mai slabă față de 2019 – mai exact sunt cu 120.000 de alegători mai puțini.
Au votat 4.26% din numărul alegătorilor înscriși în liste, din care 46.15% femei și 53.85% bărbați.
Cei mai mulţi alegători (40,71%) au între 45 – 64 de ani, urmaţi de categoria peste 65 de ani (23.06%)
O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele: Olt, Teleorman, Călăraşi şi Ilfov.
8:24 - Ludovic Orban, președintele Forței Drepte, a votat în premieră pentru altcineva decât el, deşi era pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale.
8:11 - Ministerul de Interne anunță că s-au înregistrat 306 sesizări și s-au deschis 3 dosare penale.
8:04 - Nicolae Ciucă, preşedintele şi candidatul PNL, a votat la o grădiniţă din Baloteşti, Ilfov.
8:03 - Până la ora 8:00, au votat la referendumul iniţiat de Nicuşor Dan 15.096 de bucureşteni, adică 0,84% din numărul celor înscrişi în listele electorale.
8:00 - Prezența la vot în ţară la ora 8.00 este de 223.000 de votanţi, sub cea din primul tur al prezidenţialelor din 2019 - când au votat în prima oră aproape 300.000 de români din ţară.
7:33 - Preşedintele AEP, Toni Greblă, anunţă că de la deschiderea urnelor nu a fost înregistrat niciun fel de incident şi nu a fost depusă nicio contestaţie.
7:12 - Poliţia a dat sâmbătă 119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale în afara perioadei permise de lege: 82 dintre sancțiuni au fost avertismente, iar 37 au fost amenzi contravenționale.
7:10 - Aproape 40.000 de români au votat duminică, în primele 10 minute de la deschiderea secţiilor de votare din ţară, pentru alegerile prezidenţiale.
7:00 - S-au deschis secţiile de vot din toată ţara.
6:44 - AFP scrie despre alegerile prezidențiale cu miză mare de la noi: George Simion a capitalizat furia românilor sărăciți. Accederea în turul 2 ar fi un trăsnet - Detalii AICI
6:15 - Aproape 223 de mii de români din diaspora au votat deja la prezidenţiale în primele două zile a scrutinului organizat în străinătate.