Mai mulți cetățeni s-au trezit cu poliția la ușă, din cauza unor postări pe Facebook. Poliția zice că a spune cu cine votezi e propagandă și e interzis și amendabil (Video)

Mai mulți cetățeni s-au trezit cu poliția la ușă, din cauza unor postări pe Facebook. Poliția zice că a spune cu cine votezi e propagandă și e interzis și amendabil (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai mulți cetățeni s-au trezit, sâmbătă, cu poliția la ușă, după ce au postat pe rețele mesaje în care spuneau cu cine au de gând să voteze sau referitoare la candidații la președinție. Incidentele au fost semnalate inițial de USR, care l-a acuzat pe ministrul liberal Cătălin Predoiu că se foloseşte de Poliţia Română pentru „cenzurarea internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. Ulterior, unii utilizatori de Facebook au confirmat că s-au trezit cu polițiști la ușă, după ce au postat cu cine votează.

În replică, Poliția Română spune că rețelele sunt spațiu public și a posta despre candidați înseamnă propagandă, care e interzisă după încheierea campaniei electorale. Campania electorală s-a încheiat oficial sâmbătă, la ora 7:00. Continuarea propagandei electorale se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

ADVERTISING

Postările, detectate cu o aplicație de inteligență artificială

„Concret, poliţiştii au mers acasă la membri şi simpatizanţi USR, dar şi la votanţi, cetăţeni fără afiliere politică sau chiar le-au sunat părinţii pentru a-i sancţiona pentru postări pe Facebook.

De exemplu, la Timişoara, o membră USR s-a trezit cu poliţia la uşă şi a fost sancţionată pentru că a distribuit o postare a unui europarlamentar USR.

Cazuri similare sunt şi în Braşov şi Bucureşti, unde ne-a fost raportat că simpatizanţii USR fie au primit telefoane din partea Poliţiei, fie au fost sancţionaţi”, precizează USR într-un comunicat de presă.

Au apărut și informații despre astfel de cazuri pe Facebook. După o postare în care explica de ce se vede nevoit să o voteze pe Elena Lasconi, un cetățean s-a trezit cu polițiștii la ușă, care i-au spus că postarea lui a fost detectată cu o aplicație de inteligență artificială care marchează postări ca fiind posibile de a influența votul.

ADVERTISING

El a fost pus să dea o declarație și i s-a spus că va primi „răspunsul” prin poștă.

Guess what, tocmai am fost sunat și vizitat acasă de către cineva de la Poliție, în legătură cu această postare.Nu o...

Publicată de Ionuț Bunescu pe Sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Și Radu Hossu scrie despre un caz din Brașov în care a fost sunată mama celui care a postat.

„Mă sună un prieten, de la USR Tineret azi să-mi zică "salut, pe tine te-a sunat Poliția la locale să te anunțe că te amendează?" Îi răspund că da, așa e, m-au sunat să mă anunțe că mă amendează, dacă nu șterg o postare.

El continuă: "Au sunat-o pe mama să-i spună că sunt de la Poliție și că o amendează dacă nu șterg eu o postare de azi dimineață unde ziceam că votez cu Lasconi. Au mai zis că m-au sunat pe mine și eu nu am răspuns, dar nu e adevărat, îți pot arăta că nu am niciun apel nepreluat de la nimeni".

Continuăm discuția în care liniștea mea pleacă de la zero to jail-time in 5 seconds, gândindu-mă cum Ministerul Afacerilor Interne, Romania și Poliția Română din Brașov a folosit ABUZIV baza de date cu numere de telefon, sa o contacteze pe mama prietenului meu. Prietenul meu are 25 de ani, matur, major, cu CNP, nu are întreținător. Vă mai spun că agentul de poliție îi spune doamnei la telefon că "o aibă grijă să-i dea amenda maxima de 4500 lei", pentru că nu i-a plăcut atitudinea revoltată a doamnei”.

Mă sună un prieten, de la USR Tineret azi să-mi zică "salut, pe tine te-a sunat Poliția la locale să te anunțe că te...

Publicată de Radu Hossu pe Sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Iată discuția mamei cu polițistul:

Cum explică Poliția

Poliţia Română a precizat sâmbătă seara că, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public.

ADVERTISING

"Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea preşedintelui României, constituie contravenţii, dacă acestea nu constituie infracţiuni: "continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia...()".

Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public.

Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare.

Poliţia Română acţionează strict în baza legii, fără a face discriminări în funcţie de apartenenţa politică a celor implicaţi.

Sancţiunile aplicate vizează exclusiv respectarea regulilor stabilite prin lege, iar măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei formaţiuni politice sau a simpatizanţilor acesteia, ci împotriva încălcării prevederilor legale", au afirmat reprezentanţii IGPR, într-un comunicat de presă.

Sursa citată subliniază că, "în această perioadă, este important ca toţi cetăţenii şi formaţiunile politice să respecte rigorile legii, pentru a garanta un proces electoral corect, transparent şi democratic".

Ce spune decizia BEC

Sâmbătă dimineață, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef Monica Dajbog, a explicat, într-o declarație de presă ce propagandă este interzisă prin decizia BEC.

„Campania electorală s-a încheiat oficial astăzi la ora 7:00, deci continuarea propagandei electorale este interzisă și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Potrivit deciziei BEC, se interzice afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, care se referă la alegerile pentru Președintele României, precum și difuzarea de astfel de mesaje electorale în format video, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate.

De asemenea, se interzice sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.

Nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegerile prezidențiale, care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de Internet și pe platformele online de socializare și nu face obiectul unei promovări plătite pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale”.

Ce sancțiuni s-au aplicat

Potrivit unui comunicat al MAI, în cursul zilei de sâmbătă au fost aplicate 26 de amenzi, în valoare de 37.000 de lei, în contextul alegerilor prezidenţiale.

"Pe parcursul zilei, au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 54 de avertismente şi 26 de amenzi în valoare de 37.000 de lei.

Cele mai multe fapte sesizate au fost de continuare a propagandei electorale pe reţelele de socializare", a informat Ministerul Afacerilor Interne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇