Românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Votarea va începe vineri, la ora locală 12:00, urmând a se încheia duminică, la ora locală 21:00.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că „exercitarea dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate în cadrul unei secții de votare nu este condiționată de înscrierea acestora în Registrul electoral”.
Astfel, cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motiv, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.
- BEC a stabilit cum vor arăta buletinele de vot pentru prezidențiale. Precizări pentru votul în străinătate
- BEC a anunțat lista finală cu candidații la alegerile prezidențiale și ordinea pe buletinul de vot
Orarul votării în străinătate
MAE mai anunța că votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile:
vineri, între orele locale 12:00 si 21:00,
sâmbătă, între orele locale 07:00 si 21:00,
duminică, între orele locale 07:00 si 21:00.
Astfel, cei care votează în țări aflate la vest de România vor putea afla rezultatele exit-pollurilor, inclusiv de pe Spotmedia.ro, duminică, cel târziu la ora locală 20:00.
Alegătorii care duminică la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora 23:59.
Acte de identitate necesare pentru votul din diaspora
Actele de identitate pe baza cărora se votează în străinătate:
* cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
* paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
* în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Unde se votează
Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi găsită tot pe site-ul MAE
Este foarte important de știut că unele secții de vot pot avea adrese diferite față de ultima sau ultimele dăți când s-a votat în acea localitate. De aceea, românii din străinătate trebuie să consulte lista actualizată de pe site-ul MAE.
Dintre cele 950 de secții de vot, cele mai multe vor fi în Italia, Spania si Regatul Unit (peste 400 în total).