Cum vrea să-l sprijine fiecare candidat la prezidențiale pe Nicușor Dan. Ce nu-i convine lui Ciolacu și asemănările cu Simion

Cum vrea să-l sprijine fiecare candidat la prezidențiale pe Nicușor Dan. Ce nu-i convine lui Ciolacu și asemănările cu Simion
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicușor Dan a anunțat, la începutul lunii octombrie, că va susține la președinția României candidatul care îi promite să-l ajute cel mai mult în rezolvarea problemelor Bucureștiului.

Pentru asta, primarul general al Capitalei le-a trimis candidaților 20 de întrebări. A primit răspunsurile și le-a dat publicității într-o conferință de presă.

Iată situația:

„Cred că este o bază foarte solidă pentru discuțiile pe care le vom avea imediat ce Parlamentul va funcționa. Asta înseamnă, pe partea de buget, în decembrie. Și pe celelalte chestiuni, din februarie.

S-a văzut o diferență între candidații de Dreapta, plus domnul Geoană și domnul Kelemen, față de domnul Ciolacu și domnul Simion, care au fost mai rezervați față de propunerile pe care le-am făcut”, a declarat Nicușor Dan, la începutul conferinței.

LIVE � Am încheiat seria întâlnirilor cu principalii candidați la alegerile prezidențiale

LIVE 🟢 Am încheiat seria întâlnirilor cu principalii candidați la alegerile prezidențiale din 24 Noiembrie, pe marginea celor 20 de solicitări pentru București adresate acestora. Prezint concluziile întâlnirilor în cadrul unei conferințe de presă. 🟢 Solicitările vizează aspecte legate de legislație, finanțare, spații verzi, urbanism, mecanisme administrative și obiective naționale.🟢 Începând cu ora 14:00

Publicată de Nicușor Dan pe Vineri, 15 noiembrie 2024

Iată cum au răspuns candidații în întrebările lui Nicușor Dan.

1. Consiliul General să împartă banii primăriilor din București, nu Parlamentul

”E și primul subiect de la referendum. Distribuția banilor din impozitele și taxele bucureștenilor între PMB și primăriile de sector și atribuțiile pe care le avem fiecare dintre noi. Și e foarte important ca PMB să aibă banii pentru lucruri importante, cum ar fi transferul metroului la primărie și uniformizarea transportului de suprafață cu cel subteran. Construirea unui mare spital. Extinderea transportului public. O colaborare cu Universitatea pentru campusuri care să aducă inclusiv studenți străini și altele lucruri mari pe care PMB nu are niciodată bani să le facă.

Răspunsurile, le vedeți aici, sunt „Da” de la 5 candidați. De la Simion și Ciolacu nu sunt „Nu”, dar rămâne să discutăm”, a explicat Nicușor Dan.

intrebarea-1-

2. Posibilitatea UAT-urilor de a se împrumuta proporțional cu numărul de locuitori

„În acest moment, așa numita Lege a Plafoanelor prevede că Bucureștiul se poate împrumuta la fel de mult cu Călărași și Slobozia. Și alte orașe chiar mai mici. Dacă pentru ele 30 milioane de euro pe an e un împrumut suficient, pentru București nu ajunge.

ADVERTISING

Răspunsul e pozitiv de la toți (în sensul creșterii posibilității de a se împrumuta a Capitalei - n.red.)”, a precizat primarul general.

3. Emiterea tuturor autorizațiilor de construire din București de către primarul general și emiterea tuturor documentațiilor de urbanism de către Consiliul General

„Este a doua întrebare de la referendum. Eu cred că bucureștenii au înțeles că traficul care ne deranjează pe toți vine din modul în care s-a construit în ultimii 20 de ani. Și cred că e necesar - și pentru o mai bună supraveghere din partea societății civile - ca autorizațiile să fie emise de PMB.

Avem răspunsurile pe care le vedeți. Cu nuanțe. Și un răspuns negativ (Marcel Ciolacu - n. red.). Semn că unii primari de sector vor să-și păstreze aceste prerogative, deși în respectivele sectoare avem probleme”, a mai spus Nicușor Dan.

intrebarea-3-

4. Limitarea derogărilor de la indicatori urbanistici, în Codul Urbanismului

„Codul urbanismului e în dezbatere de peste un an. E foarte bine că se face. Pune împreună legile care permit construirea. Rău este că și în legea veche și în cea nouă se permit derogări. Răspunsurile candidaților: în imaginea aceasta”, a declarat primarul general.

intrebare-4-

5. Obligarea Inspectoratelor de Stat în Construcții să atace ilegalitățile sesizate și obligarea prefecților să conteste documentațiile ilegale

„Ține tot de modul în care se construiește. Suntem unanim de acord că sunt niște instituții care nu-și fac treaba. Trebuie să existe un mecanism legal. Și sunt foarte bucuros că răspunsul a fost favorabil de la toată lumea”, a declarat Nicușor Dan.

intrebarea-5-

6. Posibilitatea organelor civile de control de a dispune suspendarea lucrărilor ilegale în zone protejate

„Și aici - ca să înțelegeți - conform legii, în toate zonele protejate ale orașului, competențele aparțin Parchetului. Dacă cineva construiește ilegal sau demolează. E bine că e așa. Doar că Parchetul nu se mișcă suficient de repede.

ADVERTISING

Cazul cel mai elocvent este casa din Visarion 8. De 2 ani am solicitat oprirea lucrărilor fără autorizație. Parchetul nu s-a dus acolo. S-a construit un bloc, între timp. Ceea ce propun eu este ca primarul să poate suspenda. Iar Parchetul să se poate duce ulterior și - dacă e cazul - să spună «N-ai acționat bine. Deci ridic suspendarea ». Dar inacțiunea este cel mai rău lucru”, a mai spus Nicușor Dan.

intrebarea-6-

7. Eliminarea din Legea 530/2001 și din Codul Urbanismului a termenului de 5 ani la atacarea în instanță a documentațiilor de urbanism

„E o prevedere tehnică. Ce ne interesează și ne-a afectat cel mai mult este că avem niște PUZ-uri despre care toată lumea știe că sunt nelegale. Și atâta timp cât primarul nu poate să le atace, ele trebuie executate, deși sunt profund nocive.

E o prevedere care le ia atributul ONG-urilor să atace. Dorim corectarea acestui lucru”, a explicat primarul general.

intrebarea-7-

8. Eliminarea condițiilor discriminatorii introduse prin Legea 102/2023 pentru acțiunile în instanță asupra ONG-urilor

„Noi avem niște legi pentru acces în instanță a tuturor persoanelor, când vine vorba despre urbanism și construire. Și legile spun că toată lumea are niște drepturi, mai puțin ONG-urile, care au niște termene mult mai scurte de acțiune. E o discriminare, trebuie să înceteze”, a declarat Nicușor Dan.

Toți candidații, în afara lui Marcel Ciolacu, au răspuns că sunt de acord. Ciolacu a motivat răspunsul negativ prin faptul că vrea să întărească rolul instituțiilor de control și astfel nu va mai fi nevoie de această măsură.

intrebarea-8-1-1

9. Abrogarea Art. 18 alin (9) din Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane

„Este acel articol de lege care ne împiedică pe noi să facem și Registrul Verde și PUG în forma corectă. Sunt oameni cărora fie li s-au retrocedat spații verzi între blocuri, fie în parcuri - situația din IOR - și unde nu putem include terenurile în categoria spațiilor verzi fără să expropriem. Sunt acolo oameni care au cumpărat știind că e spațiu verde acolo. Nu înseamnă că trebuie să fim obligați să-i expropriem”, a declarat Nicușor Dan.

intrebarea-9-

George Simion a transmis că nu e de acord cu abrogarea, din cauză că ar încălca dreptul la proprietate, dar poate discuta modificarea.

ADVERTISING

10. Eliminarea din noul Cod al Urbanismului a tuturor prevederilor referitoare la spațiile verzi

„E foarte bine că se face Codul, cum am spus. Dar sunt prevederi bune în legislația deja existentă pentru spații verzi. Și dublându-le în Cod, se poate interpreta că aceste prevederi se slăbesc. Și mă bucur că toată lumea a înțeles chestiunea asta”, a spus primarul general.

intrebarea-10-

11. Respingerea de către deputați a modificărilor în dezbatere la Legea 24/2007 a spațiilor verzi

„Este un proiect de la inițiativă foarte bună a organizațiilor profesionale. Dar a fost modificat prea mult. A trecut deja de președinte. E bine ca acest proiect să fie abrogat cu totul. Iar cu lucrurile bune din el să înceapă o nouă dezbatere parlamentară”, a spus edilul Capitalei.

intrebarea-11

12. Modificarea Codului Administrativ pentru a-i permite primarului să atace în instanță hotărârile consiliului

„Pe acele PUZ-uri pe care - câtă vreme sunt prezumate legale - nu le poți respecta, există o coroborare de legi care nu permite primarului general să le atace. E păcat. E o modificare simplă care permite acest lucru.

Nu înseamnă că primarul decide pentru altcineva. Înseamnă că și el, ca orice persoană interesată, poate spune instanței că acolo crede că e ceva nelegal. Iar instanța să judece”, a spus Nicușor Dan.

intrebarea-12-

Marcel Ciolacu a răspuns că nu susține propunerea.

„Nu este corect. Ar însemna că nicio autoritate nu mai respectă ce au adoptat cei dinaintea lor”, a transmis Marcel Ciolacu.

13. Menționarea în Legea Contenciosului Administrativ că subiecții de drept public au dreptul să inițieze acțiuni în instanță pe zonele lor de competență/interes.

„Să precizăm legea: nu vrem să acționăm în numele altcuiva. Dar când vedem că dreptul bucureștenilor e afectat, ca reprezentanți ai lor, ar trebui să putem spune instanței «Eu cred că aici e ceva în neregulă»”.

intrebarea-13-

14. Transferul Serelor Ghencea de la Administrația Domeniilor Statului (ADS) la Municipiul București, în vederea organizării unui parc

„Chestiuni mai practice: serele sunt 70 ha în vestul orașului, unde oamenii nu au parcuri mari, în afară de Drumul Taberei. Ar fi benefică pentru toată zona de vest”, a spus Nicușor Dan.

intrebarea-14-

15. Transferul unei părți din spatele stadionului Ghencea la Municipiul București pentru un parc/grădină zoologică

„E un teren mult mai mare acolo, în sectoarele 5 și 6. Nu-l vrem pe tot. Dar e un spațiu care ar putea fi noua grădină zoologică pe 60 ha. Sau cel puțin un mare parc foarte necesar acolo”, a mai spus primarul general.

intrebarea-15-

16. Realizarea Cartierului Justiției între Palatul Parlamentului și Academia Română și transferul Esplanadei de la Biblioteca Națională de la Ministerul Dezvoltării la Municipiul București

„Sunt două chestiuni aici: Bucureștiul are spații, dar nu suficiente de întâlnire, vaste, cum sunt piețele centrale din orașele din vestul României.

Un astfel de spațiu este cel de la Esplanadă. Și acolo se poate face un mare spațiu public. Apoi, dincolo, putem muta Cartierul Justiției, dar și parte dintre ministere, să dăm coerență administrativă”, a precizat Nicușor Dan.

Marcel Ciolacu a spus că nu e de acord - proiectele curente sunt „mult prea avansate, tehnic și financiar”, a transmis el. Și i-a cerut lui Nicușor Dan să prezinte și sursele de finanțare pentru proiectele sale.

intrebarea-16

17. Transferul pe perioadă limitată a drumului prin pădurea Băneasa către PMB

„Toți candidații au fost de acord”, a precizat edilul Capitalei.

Miza este să nu se permanentizeze circulația rutieră prin pădure spre și dinspre Cartierul Greenfield.

intrebarea-17-

18. Susținerea convocării referendumului

„Nu mai avem ce discuta. Până să prezentăm această situație, toți candidații au fost de acord”, a spus Nicușor Dan.

intrebarea-18-

19. Susținerea revenirii tuturor bulevardelor în administrația PMB

„Pentru coerență urbană, e necesar ca bulevardele să revină în administrația PMB. Asta se corelează și cu bugetele pe care o să le avem. De-aia au plecat bulevardele de la PMB la primăriile de sector. Că primăriile de sector n-aveau bani să le întrețină.

Și chiar dacă o să fim în situația ca o primărie de sector vrea să investească într-un bulevard, nu trebuie dat în administrare. Ci să fie un parteneriat, în care PMB să aibă un cuvânt de spus. Ca să nu avem 6 feluri de coșuri de gunoi, 6 feluri de stații de autobuz etc.”

Marcel Ciolacu nu e de acord, argumentând: „Cred că s-ar crea un mare balamuc”.

intrebarea-19-

20. Susținerea noului Plan Urbanistic General, în varianta propusă de specialiști

”Ultimul punct: PUG-ul la care lucrăm și care va da o direcție de dezvoltare a orașului. Că reguli au fost, dar au fost sistematic încălcate. Va da o regulă coerentă de dezvoltare”, a conchis Nicușor Dan.

Marcel Ciolacu a transmis că se poate discuta. Iar AUR, că trebuie să afle cine sunt specialiști și să vadă PUG-ul, altfel nu îl poate susține.

intrebarea-20-

Nicușor Dan a anunțat că la nivel local va exista o coaliție de dreapta și că și-ar dori una și la nivel național. În cazul în care, la nivel național, o astfel de coaliție nu se realizează, va comunica și colabora instituțional cu toate partidele și instituțiile.

Primarul general al Capitalei a precizat că nu își exprimă susținerea publică pentru niciunul dintre candidații la președinția României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇