Nicușor Dan, către bucureșteni: Dacă vă doriți un oraș dezvoltat, funcțional, cu mai mult spațiu verde și cu un trafic mai lejer, spuneți DA la referendum

Nicușor Dan, către bucureșteni: Dacă vă doriți un oraș dezvoltat, funcțional, cu mai mult spațiu verde și cu un trafic mai lejer, spuneți DA la referendum
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis vineri un mesaj către bucureşteni, în care afirmă că, dacă îşi doresc un oraş dezvoltat, organizat, funcţional, cu mai mult spaţiu verde, cu investiţii în mari proiecte şi cu un trafic mai lejer, e important să spună DA în număr cât mai mare la toate cele 3 întrebări de la referendum.

„Dragi bucureşteni,

Duminica aceasta, pe 24 noiembrie, aveţi puterea să decideţi cum vreţi să arate oraşul nostru. Dacă vă doriţi un oraş dezvoltat, organizat, funcţional, cu mai mult spaţiu verde, cu investiţii în mari proiecte şi cu un trafic mai lejer, e important să spuneţi DA în număr cât mai mare la toate cele 3 întrebări de la referendum”, spune primarul Capitalei.

Dragi bucureșteni,Duminica aceasta, pe 24 noiembrie, aveți puterea să decideți cum vreți să arate orașul nostru. Dacă...

Publicată de Nicușor Dan pe Vineri, 22 noiembrie 2024

„Împreună putem opri mafia imobiliară şi putem duce banii voştri transparent în direcţia corectă”, mai afirmă Nicuşor Dan.

ADVERTISING

Primarul se referă şi la votul pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Vă invit de asemenea să vă exprimaţi votul şi pentru alegerile prezidenţiale. Eu voi vota util, pentru un candidat de dreapta. Alegerea noastră de acum este esenţială pentru ca în turul al doilea să nu fim nevoiţi să votăm de frică cu răul cel mai mic”, mai spune Nicuşor Dan.

Duminică, în București, se organizează și un referendum, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pentru validarea acestei consultări, este necesară o prezenţă de 30% din numărul alegătorilor din Bucureşti, reprezentând 540.000 de persoane. Totodată, buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot (450.000).

ADVERTISING

Trei buletine de vot pentru referendum

Alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru referendumul local şi nu vor putea alege doar unul sau doar două dintre acestea.

"Cine vrea să participe la referendum va lua toate cele trei buletine de vot, cu cele trei întrebări. Este interzisă fotografierea buletinelor de vot. La referendum există două căsuţe: una cu 'Da', una cu 'Nu'. Pentru ca votul să fie valabil exprimat, trebuie aplicată ştampila fie pe 'Da', fie pe 'Nu'. Eu sugerez pe 'Da'.

Vor exista patru urne: una pentru alegerile prezidenţiale şi câte trei pentru fiecare dintre aceste întrebări. În cazul în care alegătorul greşeşte şi pune buletinul în urna greşită, el va fi totuşi considerat valabil. Votul se încheie la ora 21,00, dar, dacă la ora 21,00 există coadă la secţia de votare, toţi oamenii care stau la coadă vor putea să voteze, dar nu mai târziu de ora 23,59", a explicat în urmă cu câteva zile primarul general.

ADVERTISING

Procesele verbale vor fi întocmite separat pentru fiecare dintre cele trei întrebări şi vor fi transmise la Birourile electorale ale sectoarelor. Rezultatele centralizate vor fi transmise la BEC care va anunţa dacă referendumul local este valid sau nu.

Alegătorii vor vota pentru referendum în aceleaşi secţii în care îşi vor exprima opţiunea şi pentru alegerile prezidenţiale, în acelaşi interval de timp, între orele 7:00 - 21:00, şi cu aceeaşi ştampilă. Vor putea vota doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

"Inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile sau acum trei zile sau azi pot să voteze la referendumul de duminică", a menţionat Nicuşor Dan.

Cei care vor să folosească urna specială vor trebui să formuleze două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi a doua pentru referendumul local.

Care sunt întrebările

Cele trei întrebări la care bucureștenii vor fi invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

  1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  3. (întrebarea PSD) „Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇