Alegeri pentru Primăria Iași: Candidatul PNL a fost în PSD, al PSD a fost în PNL și cel al Pro România vine din PSD. Cine sunt cei ce se luptă în județul 60% roșu

Alegeri pentru Primăria Iași: Candidatul PNL a fost în PSD, al PSD a fost în PNL și cel al Pro România vine din PSD. Cine sunt cei ce se luptă în județul 60% roșu

Două deputate încearcă să-l învingă pe edilul în funcţie al Iaşiului Mihai Chirica la alegerile de duminică. Cosette Chichirău candidează din partea USR-PLUS la Primăria Iaşi, în timp ce Camelia Gavrilă a intrat pe ultima sută de metri în cursă la PSD, după ce luni bune candidatul social-democraţilor a fost medicul europarlamentar Tudor Ciuhodaru.

Toate sondajele de opinie făcute de partidele din Iaşi îl dau favorit pe primarul actual, Mihai Chirica.

Chirică, de la PSD la PNL

Edilul, ales în 2016 ca primar PSD, a fost anunţat candidat PNL în luna martie, cu o săptămână înainte ca România să intre în starea de urgenţă. Scandalul transferului lui Chirica la liberali a fost rapid acoperit de pandemie.

ADVERTISING

Decizia venirii lui Mihai Chirica la PNL l-a iritat atunci pe şeful liberalilor pe municipiu, deputatul Marius Bodea, care a şi demisionat din partid, alegând timp de câteva luni bune calea independenţei. În cele din urmă, Bodea s-a împrietenit cu cei din Alianţa USR-PLUS, devenind candidatul acestei grupări la şefia Consiliului Judeţean Iaşi.

Planul cu Chirica la PNL a fost gândit de multă vreme de liberali, unul dintre susţinătorii proiectului fiind chiar liderul filialei judeţene, deputatul Costel Alexe, ministru al Mediului, dar şi candidatul liberalilor la preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi.

Apropiaţii lui Alexe au spus în repetate rânduri că dacă Mihai Chirica ar fi candidat la aceste alegeri din partea PSD Iaşi, atunci şansele ca PNL să câştige Consiliul Judeţean ar fi fost aproape nule.

ADVERTISING

Strategia PNL la Iaşi în campanie a fost simplă: Costel Alexe a apărut mai tot timpul alături de primarul Mihai Chirica la acţiunile partidului, dar în acelaşi timp, mai bine de trei sferturi dintre miniştrii liberali au venit la Iaşi în ultimele trei săptămâni.

USR-PLUS vine cu Chichirău, PSD a schimbat pe ultima sută de metri candidatul

USR-PLUS încă se hrăneşte la Iaşi din voturile obţinute la europarlamentare, când a câştigat la pas municipiul. Cosette Chichirău îi îndeamnă pe ieşeni să iasă masiv la vot duminică şi îl atacă virulent pe edilul în funcţie. Chirica este acuzat de USR-PLUS de legături dubioase cu dezvoltatorii imobiliari, dar este arătat cu degetul şi pentru că n-a reuşit să demareze proiecte mari în municipiu.

ADVERTISING

La PSD, deputata Camelia Gavrilă a fost împinsă în joc cu puţin timp înainte de expirarea termenului pentru depunerea candidaturilor. Gavrilă a fost pe vremuri în PNL, liderii filialei socotind că electoratul anti-PSD din municipiu n-ar mai reacţiona cu atâta ostilitate după "prietenia" arătată lui Dragnea de către ieşeni înainte de europarlamentare. 

La Pro România, candidează la primărie fostul deputat PSD Sorin Iacoban, un apropiat al edilului Mihai Chirica.

La ALDE a intrat în cursă actualul viceprimar Radu Botez, însă inclusiv liderii locali ai formaţiuni au temeri privind şansele partidului de a trece pragul de 5 la sută pe municipiu. Interesant, şeful filialei judeţene, Varujan Vosganian, a fost absent din Iaşi pe toată durata campaniei electorale.

Cât despre PMP, candidat la primărie este decanul Facultăţii de Construcţii, Dorina Isopescu.

Printre cei 14 aspiranţi la postul de primar al Iaşiului se numără şi Cătălin Urtoi, candidat pe lista partidului Împreună pentru Moldova, creat pe scheletul uneia dintre asociaţiile civice ieşene care luptă pentru construirea autostrăzii dintre Moldova şi Ardeal.

Ministrul Alexe, în lupta pentru Consiliul Județean

La Consiliul Judeţean, duelul se dă între actualul preşedinte al instituţiei, Maricel Popa, lider al PSD Iaşi, şi ministrul mediului Costel Alexe, preşedinte al filialei PNL Iaşi, partida fiind arbitrată de Marius Bodea, candidatul USR-PLUS.

Dincolo de mizele de la primăria Iaşi şi de la Consiliul Judeţean, în judeţ sunt în joc 98 de primării, peste 60 dintre acestea având în prezent primari de la PSD. Liberalii au transferat 11 edili pentru localele de duminică, reuşind să deţină în total 41 de primării în tot judeţul.

O altă miză o constituie majorităţile din Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. PNL şi-ar dori ca în cele două consilii să intre cât mai multe formaţiuni, pentru a uşura negocierile de după locale. Liberalii spun că varianta de groază ar fi ca în Consiliul Local, spre exemplu, să intre doar PNL, PSD şi USR-PLUS, caz în care majoritatea în consiliu ar fi aproape imposibil de realizat.

Marea temere a partidelor din Iaşi o constitutie prezenţa la vot duminică, 27 septembrie. Un absenteism masiv ar avantaja partidele mari, cu structuri puternice, în timp ce prezenţa consistentă la urne nu doar că ar duce la un rezultat imprevizibil, ci i-ar legitima pe viitori ocupanţi ai fotoliilor de primar, respectiv preşedinte de consiliu judeţean.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇