Alegeri în Saxonia Anhaltină: Partidul lui Merkel câștigă clar în fața AfD, potrivit exit-poll-urilor

Alegeri în Saxonia Anhaltină: Partidul lui Merkel câștigă clar în fața AfD, potrivit exit-poll-urilor

Potrivit primelor prognoze după încheierea votării, creștin-democrații cancelarei Angela Merkel s-au impus în scrutinul din landul Saxonia Anhaltină, ultimul de acest tip înaintea alegerilor generale din septembrie.

Prognozele după încheierea votării arată că CDU ar fi câștigat alegerile, cu 36,6% (plus 6,8% față de 2016) din voturi. 

Pe locul al doilea s-a clasat AfD, cu 22% (- 2,3). Urmează Partidul Stângii (Linke) cu 11% (- 5,3), SPD 8,4% (- 2,2), FDP 6,5% (+ 1,6), verzii ecologiști 6% (+ 0,8). 

alegeri-germania

CDU câștigă clar, FDP reintră în parlamentul regional după 10 ani 

Victoria CDU este una clară, potrivit datelor inițiale, întărind astfel semnificativ poziția premierului de land Reiner Haseloff (foto stânga), care guvernează deja de zece ani această regiune. AfD este pe locul doi, în timp ce Die Linke a rămas pe poziția a treia, dar cu pierderi mari de voturi. SPD cade în premieră sub nivelul de 10 %. Ecologiștii intră de asemenea din nou în legislativul regional, la fel ca și liberalii din FDP, care revin în premieră în parlamentul din Saxonia Anhaltină, după o pauză de zece ani.

Sachsen-Anhalt bleibt stabil in der politischen Mitte! Die CDU Sachsen-Anhalt ist mit Abstand die stärkste Kraft bei den...

Publicată de CDU pe Duminică, 6 iunie 2021

Potrivit lui Haseloff, rezultatul este și un semnal împotriva dreptei radicale. El le-a mulțumit alegătorilor pentru "delimitarea de dreapta radicală". Haseloff a mai declarat la ARD că va discuta cu toate partidele democratice în vederea formării coaliției de guvernare.

ADVERTISING

Secretarul general al CDU Paul Ziemiak s-a declarat foarte mulțumit de deznodământul acestui scrutin: "Este cu adevărat un rezultat senzațional de bun", a declarat el la ZDF. "Un candidat puternic, un profil clar la centrul spectrului politic, lucruri care au contat. Saxonia Anhaltină rămâne stabilă iar CDU a câștigat clar acest scrutin. Este o zi bună." 

Președintele AfD la nivel federal Tino Chrupalla s-a declarat "foarte mulțumit" de rezultatul obținut de formațiunea sa în Saxonia Anhaltină. AfD și-ar fi îndeplinit obiectivul de a obține peste 20 de procente. Rezultatul scrutinului ar arăta că în această regiune a Germaniei ar exista "doar două partide populare". Ceea ce ar indica "foarte clar" că oamenii din acest land și-ar dori o guvernare CDU-AfD, crede Chrupalla.

ADVERTISING

Ecologiștii s-au declarat deja dezamăgiți de rezultat: "Sigur, ne-am așteptat la mai mult", a declarat candidata Verzilor la cancelaria federală, Annalena Baerbock. Ea crede însă că la alegerile generale din septembrie lucrurile vor sta cu totul altfel. "Pe 26 septembrie, va fi mult mai bine", se declară convinsă Baerbock.

Test important la nivel federal

Rezultatul este important și la nivel federal. Scrutinul este considerat ultimul test înaintea alegerilor generale din septembrie. Victoria CDU este o ușurare atât pentru premierul de land Reiner Haseloff, cât și la nivel federal. Haseloff a susținut mereu public candidatura la cancelaria federală a premierului bavarez Markus Söder, deși până la urmă pentru candidatura la funcția de șef al guvernului federal a fost desemnat Armin Laschet, președinte al CDU și premier de land în Renania de Nord-Vestfalia.

ADVERTISING

Rezultatele se mai pot schimba în cursul serii, după numărarea voturilor prin corespondență. Dacă se vor menține însă la nivelul estimat în prezent, sporesc posibilitățile de alcătuire a unei coaliții de guvernare în acest land.

os/as (dpa, ZDF, ARD, afp, rtr, epd)

Află mai multe despre importanța acestor alegeri:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇