Destrămarea alianței occidentale, ultimul glonț care i-a rămas lui Putin. Va reuși?

În discursul anual, urmat de întrebări și răspunsuri, ținut, ieri, de liderul de la Kremlin, nu au existat semne de schimbare a politicii oficiale. Președintele a încercat să se victimizeze, spunând că invazia a fost provocată de „lovitura de stat din 2014”, că ucrainenii sunt totuna cu rușii și că sancțiunile lucrează în favoarea Moscovei.
Destrămarea alianței occidentale, ultimul glonț care i-a rămas lui Putin. Va reuși?
  • SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice fără precedent Rusiei, dar nu e deloc sigur că vor duce și la o schimbare a regimului politic.
  • Susținerea pentru Ucraina, printre cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, este de 66%, conform unui sondaj realizat la jumătatea lunii octombrie.
  • Alegerile parțiale din SUA în care se va schimba întreaga componență a Camerei Reprezentanților și o treime din Senat vor avea un impact asupra politicii Departamentului de Stat și a Pentagonului.
  • În partidul fostului președinte Donald Trump există o grupare care dorește oprirea ajutorului financiar și transferul de armament către Ucraina.
  • Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA: Ce am văzut până în prezent e un consens remarcabil între democrați și republicani.

Războiul din Ucraina a provocat o deteriorare a mediului economic în întreaga lume. Incertitudinea a crescut prețurile petrolului și a energiei electrice, generând o scumpire în lanț.

Începerea sezonului rece în emisfera nordică va pune o mare presiune pe coaliția anti-Putin, formată, în principal, din SUA și statele europene.

ADVERTISING

În ultimele zile, sunt proteste și greve în mai multe țări în care oamenii cer sprijinul guvernelor pentru a stopa scăderea nivelului de trai, afectat de un val de scumpiri fără precedent.

Destrămarea alianței occidentale, provocată de criza economică, e ultimul glonț care i-a rămas lui Putin în războiul pe care l-a pornit prin invadarea Ucrainei.

Gas Stations Running On Empty in Parts Of France
La începutul lunii octombrie, muncitorii francezi din industria petrolieră au fost în grevă, provocând o criză de combustibil în toată țara - Foto: Hepta.ro

SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice fără precedent Rusiei și, deși există suficiente dovezi că acestea au provocat răni adânci economiei, nu e deloc sigur că vor duce și la o schimbare a regimului politic.

Cum (nu) funcționează sancțiunile

„Aplicăm toată această presiune asupra unei cutii negre a economiei unei țări și sperăm că, de cealaltă parte a acelei cutii, vor apărea schimbările politice pe care doar le bănuim”, a spus istoricul Nicholas Mulder, pentru revista „The New Yorker”.  

„Dar să te asiguri că durerea și presiunea duc la genul de schimbare pe care vrei să o vezi, aceasta e o adevărata provocare și adesea subestimăm cât de dificil e întregul proces. Și de aceea, sancțiunile sunt, adesea, mult mai puțin eficiente decât suntem dispuși să credem”, a adăugat istoricul.

Deși armata Kremlinului e cu moralul la pământ și lipsită de resurse, deși nivelul de trai din Rusia a scăzut simțitor și peste un milion de tineri au fugit din țară ca să scape de recrutare, Vladimir Putin rezistă încă la putere și nu există indicii că are cine să-l înlocuiască în viitorul apropiat.

Oamenii fac o legătură directă între sancțiuni și terminarea războiului, dar nu avem de-a face cu o succesiune cauză-efect.

Slăbirea influenței lui Putin e vizibilă pentru cei care urmăresc evenimentele din Rusia, dar nu e atât de consistentă încât să apară o schimbare politică majoră.

Chiar dacă președintele pierde din putere, o nouă posibilitate de guvernare a Rusiei nu se formează în paralel. Sunt procese diferite, care se petrec în perioade de timp diferite, cu finalități diferite.

Cu câteva săptămâni înainte de venirea iernii, coaliția rezistă

Susținerea pentru Ucraina, printre cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, este de 66%, arată un sondaj realizat la jumătatea lunii octombrie.  

Sprijinul a rămas la cote înalte, ceea ce arată o conștientizare la nivelul continentului a pericolului reprezentat de imperialismul promovat de Vladimir Putin.

„Potrivit unui nou sondaj, realizat în data de 20 octombrie, care acoperă 26 de țări (printre și nouă state membre UE), 62% dintre polonezi, 57% dintre suedezi și 40-50% dintre francezi, germani și spanioli consideră că sancțiunile aplicate <nu sunt suficient de dure> și ar trebui înăsprite”, se arată într-un studiu publicat pe site-ul Parlamentului European. 

„Mulți alegători occidentali sunt dispuși să plătească un preț pentru a ajuta Ucraina, peste jumătate dintre respondenți se declară în favoarea sancțiunilor economice, chiar dacă nivelul lor de trai a scăzut”, se mai arată în studiul citat.

Evoluția susținerii opiniei publice europene pentru Ucraina e greu de prevăzut în săptămânile care urmează. 

La nivelul statelor occidentale e o bună înțelegere a fenomenului, dar o succesiune de evenimente poate reduce entuziasmul.

Unul dintre ele, care urmează să se petreacă în data de 8 noiembrie, are o semnificație importantă și va influența poziția Casei Albe în ce privește conflictul din Ucraina.

Alegerile parțiale din SUA (midterm elections) în care se va schimba întreaga componență a Camerei Reprezentanților și o treime din Senat vor avea un impact asupra politicii Departamentului de Stat și a Pentagonului. În ce măsură, urmează să vedem în curând.

Alegerile din SUA pot influența susținerea pentru Ucraina

Conform ultimelor sondaje de opinie, Partidul Republican va prelua controlul camerei inferioare a parlamentului american. Sunt 81% șanse să obțină majoritatea, iar Partidul Democrat are prima șansă pentru a păstra controlul Senatului, având 54% șanse să obțină majoritatea, dar trebuie precizat că tendința e în scădere.

O situație posibilă e ca la jumătatea mandatului lui Joe Biden (președinte democrat), ambele camere ale congresului american să fie controlate de republicani.

Russian missile attack on Dnipro
Orașul Nipru din Ucraina, bombardat de ruși în data de 26 octombrie - Foto: Hepta.ro

În partidul fostului președinte Donald Trump există o grupare, care dorește oprirea ajutorului financiar și transferul de armament către Ucraina.

Chiar dacă congresmenii republicani nu vor reuși să treacă peste decizia actualului președinte, vor avea posibilitatea să voteze măsuri care să limiteze ajutorul, atât pe cel financiar, cât și pe cel militar.

O astfel de evoluție, coroborată și cu probleme sociale generate de creșterea prețurilor, ar putea produce o breșă în alianța SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, una care a reușit să-i țină piept lui Putin până acum.

Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA, a acordat un interviu pentru Bloomberg News, în care vorbește despre poziția reprezentanților celor două partide, care se confruntă în alegerile din noiembrie, în raport cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

„Ceea ce am văzut până în prezent e un consens remarcabil între democrați și republicani. Beneficiem de un sprijin bipartizan pentru Ucraina, sprijin politic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei cu scopul de a-și înceta agresiunea, pentru a lua măsurile necesare în cadrul alianței NATO și pentru a consolida propria noastră apărare”, a declarat șeful diplomației americane.

Șeful diplomației SUA spune că atât republicanii cât și democrații sunt afectați de distrugerile din Ucraina

„Am vizitat Ucraina, am vizitat țări vecine cu aceasta împreună cu delegații ambelor partide, atât din Cameră cât și din Senat, și acel consens cred că va rămâne puternic și în viitor”, a mai adăugat Antony Blinken.

„Acest lucru e extrem de important pentru că, în joc, e interesul nostru național. Dar, desigur, există și o îngrijorare profundă cu privire la distrugerile îngrozitoare care au fost făcute de Rusia în Ucraina, cu privire la brutalizarea poporului ucrainean și asta, cred, îi afectează pe americani în general, indiferent dacă sunt republicani sau democrați, membri ai Congresului sau cetățeni”, a explicat Blinken.

„De asemenea, ne confruntăm cu o agresiune împotriva principiilor care stau în centrul sistemului internațional de relații, necesar pentru menținerea păcii și a securității, principii care au apărut în urma experienței triste a două războaie mondiale și am convingerea că trebuie să găsim modalități de a asigura oamenii că astfel de tragedii nu vor fi repetate”, a mai adăugat diplomatul american.

BlinkenDependentaEnergetica

Poziția lui Antony Blinken are rolul de a risipi norii îngrijorării din alianța statelor occidentale cu privire la posibilitatea scăderii susținerii pentru Ucraina.

Indiferent de rezultat și de consecințe, procesul democratic trebuie să continue și atât timp cât opinia publică din Uniunea Europeană și SUA i se va opune lui Putin, Kievul va continua să primească ajutor.

Prin curajul, hotărârea și eroismul lor, ucrainenii au câștigat respectul întregii lumi, iar faptul că au reușit să reziste în fața „celei de-a doua armate a lumii”, cum se lăuda liderul de la Kremlin, e, în esență, combustibilul care alimentează entuziasmul general în ce privește susținerea cauzei ucrainene. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇