Un ministru, adormit pe bancheta din spate într-o mașină cu girofar, ne amintește că, în PNL, pesedismul e la el acasă

Un ministru, adormit pe bancheta din spate într-o mașină cu girofar, ne amintește că, în PNL, pesedismul e la el acasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Foarte bine că ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat scuze public pentru accident, dar a făcut-o prea târziu. Goana halucinantă, filmată de un motociclist, a avut loc duminică seara, scuzele au fost livrate vineri, în a cincea zi.

Sunt multe lucruri care nu se leagă, atât în declarațiile ministrului, în comunicarea sa cu premierul, în relația cu șoferul, angajat SPP, dar și în ce privește informarea opiniei publice.

În acest caz, nimeni nu pune în discuție performanța sa ca ministru – calea prin care e apărat de partid – sunt puse în discuție comportamentul, relația cu premierul și cea cu opinia publică.

Ce e șocant în acest caz și, din păcate, am senzația că nuanța nu a fost sesizată nici de ministrul implicat, nici de șeful său politic, Ludovic Orban, e faptul că acest accident le-a reamintit oamenilor de “aroganța” PSD, atât de detestată și criticată, cel puțin în ultimii zece ani, pe care o văd perpetuându-se și la liberali.

PNL: Vom fi altfel decât PSD

Reprezentanții PNL se află în Palatul Victoria pentru că au câștigat două rânduri de alegeri (cele europene și cele prezidențiale) și un referendum, promițând că vor fi altfel decât PSD. Că vor renunța la aroganță, la minciună, la corupție, că vor comunica cu oamenii și că-și vor asuma responsabilitatea atunci când o dau în bară. 

ADVERTISING

În acest caz, vedem un demnitar al statului, susținut de colegii de partid, care mută întreaga responsabilitate pe umerii unui șofer - ofițer, angajat al SPP. Da, e adevărat, întreaga responsabilitate administrativă și penală aparțin șoferului, dar responsabilitatea morală aparține ministrului.

Domnul Bode spune că el n-are puterea să-i solicite șoferului său cu ce viteză să meargă și cum să se deplaseze. Trebuie să-i spună doar ora la care vrea să ajungă la destinație. 

“Demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet. Să folosească sau să nu folosească semnale acustice sau luminoase dacă maşina este echipată legal cu aceste dispozitive. Demnitarul îi transmite şoferului destinaţia şi ora la care doreşte să ajungă”, a declarat ministrul Lucian Bode. 

SPP se supune deciziei luate de demnitari

Așa ceva nu există. Ca reprezentant al Guvernului României, angajatul SPP e la dispoziția ministrului. Acesta răspunde de siguranța demnitarului, dar trebuie să asculte și să respecte cererile acestuia.

De exemplu, să ne amintim de o situație recentă, atunci când un fost prim-ministru al României a renunțat la SPP pentru că așa a vrut.

În urmă cu doi ani, atunci când Dragnea a decis că reprezentanții Guvernului trebuie să renunțe la serviciile SPP, Viorica Dăncilă le-a cerut acestora să plece, iar SPP-ul nu a făcut altceva decât să se conformeze acestei “dorințe”. 

Era suficient ca domnul Lucian Bode să-i ceară șoferului să meargă cu viteză legală și să respecte regulile de circulație, iar ofițerul nu avea cum să refuze solicitarea ministrului.

Ca să nu mai spun că înainte de a pleca într-o călătorie există o comunicare între cei implicați. Demnitarul îi poate da reprezentantului SPP toate indicațiile. Îi poate pune întrebări. De exemplu, cum e traficul la ora respectivă? Care e traseul indicat? Cât durează drumul și ce riscuri sunt?

Cea mai bună dovadă că ministrul Bode s-a complăcut și i s-a părut normal ca mașina în care se afla să gonească mai presus de lege e tocmai accidentul.

L-a mințit Lucian Bode pe Ludovic Orban după accident?

Motociclistul cu camera care s-a luat după automobil a fost revoltat de agresivitatea deplasării ministrului. 

Fiecare participant la trafic a simțit cel puțin o dată o astfel de revoltă atunci când tu și alți sute respectați regulile, iar un “nesimțit” trece fără să respecte pe nimeni și nimic.

Același mecanism de revoltă din partea opiniei publice s-a declanșat și în cazul lui Gabriel Oprea. Nici el nu se afla la volan. Și în apărarea lui au sărit aliații politici, ofițeri din Poliție și din minister ca să mușamalizeze situația, dar șocul a fost prea mare. 

Cum am mai spus, moral, între cei doi nu e nicio diferență, singura diferență e că într-unul din cazuri a murit un polițist, în cel de-al doilea, avem spaimă și o vacanță întreruptă pentru doi turiști polonezi care au avut ghinionul să-și aleagă România ca destinație.

Pe lângă această responsabilitate morală, mai avem și o mare minciună rostogolită dinspre Guvern înspre opinia publică.

Premierul a declarat că ministrul Bode nu i-a spus nimic despre contextul accidentului, despre viteza de deplasare și despre posibile încălcări ale regulilor de circulație, ci doar că a avut un accident și că nu era el la volan.

Dacă e așa, în cel mai bun caz, domnul Lucian Bode și-a mințit prin omisiune șeful, iar acesta e un lucru extrem de grav. 

Un altul și mai grav e siguranța iresponsabilă a celor din Guvernul PNL că oamenii înghit orice pentru că nimeni nu s-a așteptat niciun moment ca mașina oficială să fie filmată în trafic.

Aroganța în politică, drumul sigur spre Iad. Întrebați-l pe Adrian Năstase

În opinia mea, PNL va avea o mare problemă să ridice un zid de apărare în jurul ministrului Bode pentru că, pur și simplu, a promis că va fi altfel decât PSD.

A câștigat alegeri pentru că oamenii au crezut această promisiune, fiind sufocați de aroganța, corupția și indolența PSD. 

Dacă liberalii vor intra în aceeași poveste care se repetă de 30 de ani în România, atunci guvernarea lor nu va fi decât o altă scurtă perioadă de trecere de la un regim PSD la altul.

Poate unii au uitat, dar principalul motiv pentru care Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidențiale din 2004 a fost aroganța. Și atunci, toată țara era brăzdată de mașini oficiale cu girofaruri și sirene ale reprezentanților PSD care se comportau ca stăpânii de sclavi.

Una din temele de dezbatere din campania electorală de atunci a fost chiar “teroarea mașinilor cu girofar și sirene” care nu respectă nicio regulă.

Ceea ce pare azi un caz banal, atât de banal încât doamna Turcan, vicepremier, ne spune cu nonșalanță că domnul Bode dormea în timp ce automobilul în care se afla făcea slalom pe șosea, e în realitate bulgărele de zăpadă care poate provoca avalanșa.

Nu știu dacă domnul Bode ar trebui să demisioneze sau nu. Aceasta e o decizie politică, nu treaba jurnaliștilor, dar ceea ce știu e că filmarea a avut un impact devastator asupra opiniei publice care a fost târâtă înapoi în vremea aroganței pesediste. 

Pentru a descoperi amplitudinea dezamăgirii, e suficient să tragi cu urechea la ce vorbesc oamenii pe o bancă în parc. Până acum, n-am întâlnit un barometru politic mai bun.

Alte articole interesante pe aceeași temă:

Vlad Voiculescu îl acuză pe Bode că minte: Niciodată şoferul SPP nu accelerează peste viteza legală fără acceptul demnitarului

Dosarul accidentului în care a fost implicat ministrul Bode a fost trimis la Parchetul Militar

Ministrul Bode a provocat un accident în Guvern! PNL încearcă să evite comparația cu PSD, dar explicațiile sună fals

Reacția lui Iohannis după accidentul lui Bode în mașina SPP: Nu e bine să te grabești. Ministrul a fost pe banchetă

Șoferul lui Bode a mers cu viteză pe contrasens, a tăiat linia continuă și a depășit o coloană de mașini, înainte de accident (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇