Un kitsch dâmbovițean în Trenul Regal al României

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Știrile din ultimele zile vehiculează informația halucinantă  că o societate de tip SRL s-a gândit să marcheze Ziua Națională a României printr-o petrecere cu lăutari, ce urmează a avea loc de 1 Decembrie,  în trenul regal de odinioară pe ruta București-Sinaia și retur.

Nu este tocmai clar în ce condiții a fost pus Trenul Regal în gestiunea unei societăți comerciale organizatoare de petreceri „cu zaiafet și lăutari”. Presa a publicat declarația unui reprezentant al societății care a dat asigurări că scopul urmărit este  „… de interes cultural, stiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”.

image-24

Măcar să fi fost alegoria frumos prezentată. Dar este în genul afișelor dela începutul secolului trecut. Un kitsch de proporții.

ADVERTISING

Foaia promoțională a afacerii încearcă să capteze atenția celor ce doresc să participe la zaiafetul organizat într-un obiect de patrimoniu al istoriei, postând imaginea regelui Ferdinand și a reginei Maria, împreună cu un acordeonist necunoscut și un scripcar anonim, plasați deasupra și dedesubtul unei locomotive cu aburi.

Pe ici, pe colo, sunt plasate mesaje menite să-i atragă pe amatorii la originalul eveniment îmbiindu-i cu imaginea locomotivei și cu ce mai figurează acolo.

Mă căznesc cu greu să redau ortografia originală a celor care au redactat textul afișului.

Mă căznesc, dar merită efortul pentru a ilustra până unde poate coborî subcultura unora pe a căror mână au dat autoritățile statului un prețios obiect de patrimoniu, trenul regal. Nu știu nici cu ce interese, nici cu ce preț:

  • 01 DEC 2022
  • Șpriț  și lăutari
  • Society Party
  • ROYAL eDiTion
  • TARAF DE HAYDOUKS
  • Locație: Trenul Regal
  • Un eveniment CLASIC-MiȘTO

Să fim atenți: afișul nu este unul dintre cele care anunță un spectacol de circ, unde afară-i vopsit gardu’ și-înăuntru-i leopardu’.

Afișul cheamă la o petrecere cu „lăutari și zaiafet”, în trenul regal, pe oricine este dispus să pună la bătaie vreo 500 de euro, cam cât este astăzi salariul minim brut pe economie, cu o oarecare aproximație.

În locul informației cu gardu’ și cu leopardu’, paginile de promovare a călătoriei cu relicva în cauză menționează tot textual: „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal (…) va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Deși informaţia s-a difuzat în weekend, presa a reacționat prompt, condamnând kitschul prin care se folosește un simbol al istoriei României ca obiect de distracție, ceva CLASIC-MIȘTO, cu șpriț, cu lăutari, cu TARAF DE HAYDOUKS și totul „la rang de artă”.

Postatorii au apărut și ei prompt la reacția presei, cei mai mulți exprimându-și respectul pentru simbolurile trecutului și numai foarte puțini arătându-se atrași de zaiafet.

Casa Regală și-a exprimat indignarea pentru felul cum se încearcă vestejirea respectului pentru trecut și a cerut o intervenție a autorităților, pentru ca această „blasfemie” să fie oprită, înainte să aibă ea loc.

Dinspre Parlament, s-a pronunțat ferm un deputat liberal, afirmând că „petrecerile lăutărești de 1 Decembrie, care vor avea loc în Trenul Regal sunt intolerabile” și i-a cerut lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, să oprească evenimentul.

Dar ministrul Transporturilor doarme-n papuci. Nu domnia sa trebuia să se pronunțe cel dintâi, ca fiind gestionarul liniei de cale ferată pe care va rula zaiafetul mobil? Cu atâta tăcere din partea MT, îmi încolțește în gând bănuiala că nu se poate organiza un asemenea zaiafet spectaculos fără o autorizație, un accept, aviz, ceva din partea ministerului de resort – aș zice, chiar a ministrului.

Mai atrage atenția și faptul că locul unde se organizează petrecerea cu lăutari este un prețios obiect de patrimoniu: trenul regal. Acel tren, care a fost martor la toate deplasările regilor noștri și de asemenea martor la multe evenimente istorice, cele tragice (destule), cele fericite (mai puține), dar toate în stricta legătură cu cultura țării.

Trenul regal este cel cu care a călătorit pe ultimul său drum cel din urmă rege al României, Mihai I. Trenul, evenimentele, însuși fostul rege, tot ce ține de trecut ține neapărat și de cultură. Gândesc așa, citind o afirmație a celui care a fost Nicolae Iorga: istoria este o sămânță din care rodește cultura.

Nu știu ce sămânță e la bază atunci când rodește kitschul, ar trebui să știe ministrul Culturii, aș zice chiar că știe cu siguranță, dar, vai, nici domnia sa  nu este pe fază. O fi în weekend? 

Cultura țării este afectată de niște anafalbeți funcționali, ceva cu „clasic-mișto” sau cu „taraf de haydouks”, iar ministrul Culturii – pe care îl respect pentru frumosul palmares din CV – e ca și cum n-ar fi. Jenant.

Nici doamnei ministru a Educației nu cred că îi stă bine lipsa de reacție la cele ce se petrec. Textele de pe foile promoționale demonstrează că autoritățile statului au pus valori și simboluri ale istoriei noastre la dispoziția unor persoane care nu știu să le prețuiască, având lacune grave în educația lor.

Respectul față de istorie ține în mare măsură de educație. Dar este foarte greu să ceri respect celor cărora nu le-a fost asigurată educația necesară ca să aibă puterea de a înțelege. Știu că doamna ministru este recent instalată în funcție și, poate tocmai de aceea, i-ar veni ca o bilă albă să se fi pronunțat în temă, chiar dacă rezolvarea în sine nu intră în atribuțiile portofoliului încredințat.

Văzând atâta neimplicare a Gurvenului într-un caz care a stârnit curiozitatea și interesul opiniei publice, dar n-a stârnit cam nimic la Guvern, mă întreb, până la urmă, dacă însuși premierul este cumva neinformat și nu știe ce se întâmplă sau s-a informat, știe, dar dă din umeri, ca să nu zic că doarme și dânsul tot în papuci.

Are mare noroc premierul, avem și noi, că evenimentul zilei este zaiafetul din trenul regal și nu cumva vreo rachetă rătăcită trimisă de nu se știe cine către nu se știe unde și nimerită exact în țara care se desfată cu zaiafeturi de Ziua Națională.

La așa ceva, e groaznic să nu fii în temă, să nu te afli pe fază și să privești neinteresat la tot ce se întâmplă, pentru că-i weekend.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇