Ucrainenii se retrag din fața rușilor. Epuizare sau o nouă strategie?

Vladimir Putin a primit raportul de la Serghei Șoigu, ministrul Apărării, că regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, a fost cucerită de trupele Moscovei. Unii experți militari consideră că micile victorii ale Rusiei se fac cu sacrificii uriașe, iar Kievul nu și-a spus ultimul cuvânt.
Ucrainenii se retrag din fața rușilor. Epuizare sau o nouă strategie?
  • Militari ruși se deplasează lejer prin cartierele din nordul și din sud-estul orașului Lisiciansk, într-un mod care sugerează că în zonă nu mai există militari ucraineni.
  • Vadim Denisenko, ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, a remarcat vag că forțele ruse au o probabilitate mare de a captura Lisiciansk.
  • Oficial american: Nu credem că retragerea de pe Insula Șerpilor a fost un gest de bunăvoință.
  • Americanii urmăresc utilizarea sistemelor de artilerie HIMARS pe front și anunță că s-au obținut succese importante.
  • Moscova încearcă să cucerească rapid și regiunea Donețk, fiind sub presiunea înarmării accelerate a Ucrainei.

Războiul a intrat într-o fază nouă. Forțele conduse de Volodimir Zelenski se retrag strategic din Lisiciansk (Donbas), după ce cu o săptămână în urmă au plecat brusc și din Severodonețk, orașul geamăn de peste râul Sivierskidonețk.

Această schimbare anunță două posibilități:

ADVERTISING
  • Conservarea forțelor pentru pregătirea unei ofensive atunci când dotările militare vor permite acest lucru;
  • Sau o criză în armata ucraineană care nu mai are rezerve suficiente pentru a face față presiunii Rusiei;

În ce privește cea de a doua posibilitate, deși pierderile înregistrate de forțele Kievului sunt de peste 20.000 de militari de la începutul conflictului, nu sunt semnele unei crize majore, mai ales că avansul Rusiei stagnează în sud, dar și la periferia orașului Harkov.

Ucrainenii fac pași înapoi

“Imaginile geo-localizate au arătat militari ruși deplasându-se lejer prin cartierele din nord și din sud-estul orașului Lisiciansk într-un mod care sugerează că există puține sau deloc forțe ucrainene rămase, începând cu data de 2 iulie”, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului, din Washington DC. 

InfoBataliaSeverodonetsk3

De asemenea, “oficialii militari ucraineni nu au anunțat public retragerea trupelor, dar nici nu au raportat despre bătăliile defensive din jurul Lisiciansk. Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Vadim Denisenko, a remarcat vag că forțele ruse au o probabilitate mare de a captura orașul, dar vor avea dificultăți de a avansa în regiunea Donețk pe lângă localitățile Sloviansk și Kramatorsk”, se precizează în documentul citat.

După ultimele mișcări observate pe frontul de est, armata ucraineană a renunțat să mai apere regiunea Lugansk, concentrându-se pe Donețk.

Faptul că forțele Kievului se pregătesc, mai degrabă, să adopte o nouă strategie o arată și preluarea controlului asupra Insulei Șerpilor, un teritoriu important pentru Rusia în ce privește comunicarea și coordonarea navelor militare din Marea Neagră.

“Nu credem că există vreo credibilitate în ceea ce spune Rusia că retragerea de pe Insula Șerpilor a fost un gest de bunăvoință. De fapt, modul în care vedem această evoluție arată că ucrainenii au avut mare succes în a exercita o presiune semnificativă asupra rușilor, inclusiv prin utilizarea rachetelor Harpoon pe care le-au achiziționat recent pentru a ataca navele de reaprovizionare”, a declarat, sub protecția anonimatului, un reprezentant al Pentagonului.

Armele americane au început să-și facă simțită prezența pe front

Dar reușita nu spune prea multe despre cum va continua campania. Cu toate acestea, oficialul american susține că fiecare palmă de teritoriu cucerită de către ruși se face cu mare efort militar și pierderi însemnate de vieți omenești.

Forțele ucrainene au început să evite modelul aplicat în Mariupol, portul de la Marea Azov, acolo unde au dus o luptă de rezistență până la ultimul om. 

“Un alt lucru pe care voiam să-l abordez este războiul de uzură și modul în care s-au retras trupele ucrainene din Severodonețk. Acum, toți ochii sunt pe Lisiceansk și vedem Rusia anunțând că domină, dar eu spun... că Rusia plătește un preț foarte mare pentru mici părți de teritoriu”, a declarat strategul Pentagonului.

Atât în Severodonețk, cât și în Lisiciansk, în momentul în care artileria rusă pune în pericol liniile defensive, ucrainenii decid să se retragă și nu mai opun rezistență.

Modificarea coincide cu intrarea în țară a sistemelor de artilerie HIMARS, care au capacitatea de a lovi ținte la 200-300 de kilometri distanță.

HIMARSArtilerieUkrWK
Forțele ucrainene au început să folosească sistemele de rachetă americane HIMARS, lovind ținte la sute de kilometri distanță - Foto: Wikimedia

De când au început să le folosească, ucrainenii au lovit câteva puncte importante ale armatei ruse și au reușit să oprească ofensiva Moscovei din jurul orașului Harkov. Nu e exclus ca retragerea să reprezinte un capitol din noua strategie, urmând ca artileria ucraineană să lanseze proiectile asupra noilor poziții ale rușilor.

25.000 de militari ruși luptă în Donbas

“Un alt lucru demn de remarcat este că urmărim utilizarea HIMARS de către Ucraina și vedem că au mult succes în folosirea acestor sisteme. Reușesc deja țintirea posturilor de comandă, aceasta fiind o dezvoltare pozitivă pe frontul de est”, a mai declarat oficialul american.

Duminică după-amiaza, artileria rusă a declanșat bombardarea orașului Sloviansk, aflat în regiunea Donețk, următorul obiectiv al rușilor după Lisiciansk. Moscova folosește aceeași strategie de a distruge clădiri civile și de a teroriza populația pentru ca, apoi, să înainteze. E cea mai barbară formă de război din epoca modernă.

De asemenea, Kramatorsk, o altă localitate din regiunea Donețk, a fost lovită de trei proiectile, conform unui post de televiziune local, Dom TV.

HartaSeverodonetk1

Din desfășurarea evenimentelor de pe frontul de est, reiese că Moscova încearcă să cucerească rapid și regiunea Donețk, fiind sub presiunea înarmării accelerate a Ucrainei.

Până acum, niciuna dintre armatele combatante nu a dat vreun semn că va înceta războiul înainte de eliminarea inamicului. Conflictul va mai dura cel puțin câteva luni.

“Rusia a aruncat în luptă cel puțin 30 de batalioane tactice (în jur de 25.000 de militari - n.red.) pentru a avansa pe frontul de est. Va fi un război lung”, a anunțat War Monitor, o platformă de monitorizare a războiului.

Deși situația arată un avans mic, dar constant al rușilor, forțele ucrainene nu și-au spus ultimul cuvânt. În zilele următoare, noua strategie a Kievului și noile arme ar trebui să arate dacă forțele Moscovei mai pot sau nu să fie alungate din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇