Titanii tehnologiei au cheltuit milioane de dolari ca să se pună bine cu Trump. Dar n-au primit nimic în schimbul lingușelii

Titanii tehnologiei au cheltuit milioane de dolari ca să se pună bine cu Trump. Dar n-au primit nimic în schimbul lingușelii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Directorii executivi ai celor mai mari companii de tehnologie au donat milioane de dolari pentru învestirea președintelui Trump, au găzduit petreceri somptuoase și dineuri în onoarea sa și i-au permis să-și asume meritul pentru noi proiecte de producție în valoare de miliarde de dolari. La mai puțin de trei luni de la debutul celui de-al doilea său mandat prezidențial, Donald Trump nu le-a acordat favorurile la care râvneau.

Tarifele mari pe care le-a impus săptămâna trecută vor strânge lanțul de aprovizionare pentru telefoanele iPhone și vor aduce costuri mai mari pentru Amazon, Meta, Google și Microsoft în construirea de supercomputere pentru a alimenta inteligența artificială.

Președintele a redus finanțarea federală acordată cercetării tehnologiilor emergente precum AI și calculul cuantic. Iar politica sa restrictivă în materie de imigrație a provocat temeri că va întrerupe fluxul de talente care inunda sectorul tehnologic, scrie New York Times.

Administrația Trump a semnalat, de asemenea, că va continua o poziție agresivă de reglementare privind controlul asupra puterii celor mai mari companii de tehnologie, începând chiar de săptămâna viitoare, cu un proces antitrust de referință vizând destrămarea Meta, proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp.

De la inaugurare, valoarea de piață combinată a Amazon, Apple, Google, Meta și Microsoft a scăzut cu 22%, până la 10 trilioane de dolari. Iar indicele Nasdaq, important în sectorul tehnologiei, a scăzut cu 21%.

Ei îi dau totul, iar el nu promite nimic

Eforturile de a-l curta pe Trump sunt departe de abordarea sectorului față de prima sa administrație, când mulți lideri tech erau fățiș ostili față de președinte. Cu o schimbare de poziție și prin lingușire, directorii au sperat de data aceasta că Trump le-ar putea arăta mai multă înțelegere, inclusiv în eforturile sale de a dereglementa industrii precum energia și autoturismele, scrie cotidianul american.

Ploconirea liderilor de top din Silicon Valley poate fi o interpretare greșită a modului de a reuși în Washingtonul lui Trump, sunt de părere experții politici democrați și republicani.

Relația pe care directorii din domeniul tehnologiei o au cu președintele a fost ca o "stradă cu sens unic", a spus Gigi Sohn, un fost consilier principal al Comisiei Federale de Comunicații în administrația Biden. "Ei îi dau totul și el nu promite nimic, ceea ce în acest caz este un lucru bun", a apreciat el.

Asta nu i-a împiedicat să încerce. Săptămâna trecută, directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, s-a dus la Casa Albă pentru a încerca să convingă administrația să soluționeze procesul antitrust al Comisiei Federale de Comerț împotriva Meta. Liderii tehnologiei, inclusiv Sundar Pichai, directorul executiv al Google, au vizitat de asemenea Casa Albă în ultimele săptămâni.

Companiile au spus că doresc să discute cu Trump o varietate de probleme și că sunt atente la efectele pe termen lung ale politicilor sale.

Giganții care erau contra lui Trump sunt la picioarele sale

Ostilitățile dintre industria tehnologiei și Donald Trump datează cel puțin din 2016, când mai mulți directori din domeniul tehnologiei au susținut-o pe Hillary Clinton în alegerile prezidențiale și au făcut donații pentru campania sa.

După ce Trump a câștigat alegerile, liderii tehnologiei au criticat interdicția de imigrare a președintelui pentru musulmani și scepticismul său față de vaccinurile Covid-19.

Prima administrație Trump a adoptat o atitudine de reglementare dură cu privire la industria tech, deschizând procese antitrust împotriva Google și Meta.

El a criticat rețelele sociale și alți giganți ai Internetului pentru că l-au cenzurat și pentru că au acumulat prea multă putere. De asemenea, Trump a dat vina pe platforme pentru că au contribuit la înfrângerea sa în alegerile din 2020.

Tonul public al industriei tehnologice față de Trump s-a schimbat brusc anul trecut, după ce acesta a fost rănit într-o tentativă de asasinat.

Zuckerberg l-a numit imediat "dur". Jeff Bezos, fondatorul Amazon, l-a lăudat pe Trump pentru "grația" cu care a evitat glonțul. Elon Musk l-a susținut pe Trump și a continuat să-l curteze, donând 300 de milioane de dolari pentru campania lui.

După alegeri, directorul executiv al Apple, Tim Cook, alături de Meta, Google și Amazon, au donat câte un milion de dolari pentru inaugurare. Câțiva dintre directori s-au dus la Mar-a-Lago, reședința lui Trump din Palm Beach, Florida. Iar la inaugurare Musk, Bezos, Zuckerberg, Cook și Pichai au apărut pe scenă lângă membrii cabinetului.

"Dacă te uiți la inaugurare, privește-i pe oamenii care au fost pe acea scenă – iată cine era dintr-o lume care a fost total împotriva mea prima dată", a spus recent Trump într-un interviu cu Clay Travis de la OutKick, un site de sport și știri deținut de Fox.

Un pariu care a adus doar niște firimituri

E drept, titanii tehnologiei n-au rămas chiar cu mâinile goale. Elon Musk este acum consilier apropiat al președintelui, iar criticii spun că e posibil ca afacerile sale să obțină recompense din apropierea lui.

Trump a semnat, de asemenea, ordine executive care întârzie vânzarea sau interzicerea TikTok, așa cum prevede o lege adoptată anul trecut din cauza preocupărilor de securitate legate de compania mamă chineză a aplicației, ByteDance.

În ciuda reducerii finanțării sale federale, Trump a deschis ușa pentru o reglementare ușoară asupra AI, pe care a declarat-o principala prioritate pentru a învinge China într-o cursă pentru conducerea tehnologică globală. Luna trecută, Google, Microsoft, Meta și alți giganți ai tehnologiei au trimis sugestii, cerând administrației să nu le stea în cale.

Iar autoritățile de reglementare din SUA au demontat aproape în întregime o represiune guvernamentală de ani de zile împotriva industriei cripto, un sector volatil plin de fraude, escrocherii și furturi. O mare victorie pentru unele companii, inclusiv firma de capital de risc Andreessen Horowitz, un investitor major în sectorul spațial.

Dar companiile tehnologice încă se confruntă cu presiuni tot mai intense sub actuala administrație Trump.

Trump a pus ochii pe Big Tech

Noii conducători numiți la Departamentul de Justiție și la Comisia Federală pentru Comerț (FTC) nu au dat semnale că vor renunța la o serie de procese antitrust intentate împotriva Google, Meta, Amazon și Apple.

Trump a desemnat-o pe Gail Slater, un avocat veteran și un critic vocal al sectorului tehnologic, să conducă divizia antitrust din cadrul Departamentului de Justiție. În timpul anunțului său, Trump a subliniat importanța rolului ei de a înăbuși giganții puternici din Silicon Valley.

"Big Tech a luat-o razna de ani de zile, înăbușind concurența în sectorul nostru cel mai inovator și, după cum știm cu toții, folosind puterea sa de piață pentru a restrânge drepturile atâtor americani, precum și pe cele ale Little Tech!", a scris Trump într-o postare pe Truth Social, platforma sa de socializare.

Președintele l-a numit, de asemenea, pe Andrew Ferguson, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la puterea companiilor de social media, ca președinte al Comisiei Federale pentru Comerț. Acesta va conduce, săptămâna viitoare, procesul antitrust împotriva Meta, în care guvernul acuză Facebook că a cumpărat Instagram și WhatsApp în urmă cu aproape un deceniu, pentru a-și consolida monopolul în rețelele sociale.

Nu este clar dacă eforturile lui Zuckerberg de a obține o înțelegere vor avea succes. Dar, în cele din urmă, orice decizie va fi luată de către președinte, a declarat Ferguson săptămâna trecută.

"(…) cred că este important pentru mine să mă supun ordinelor legale", a spus el când a fost întrebat dacă ar renunța la un proces precum cazul Meta în cazul în care Trump i-ar cere acest lucru. "Cred că președintele recunoaște că trebuie să aplicăm legile, așa că aș fi foarte surprins dacă s-ar întâmpla vreodată așa ceva", a adăugat el.

Tarifele lovesc sectorul tehnologic

Poate cea mai mare lovitură pentru industria tehnologică a venit însă săptămâna trecută sub forma tarifelor.

Apple, una dintre cele mai afectate companii, produce 90% din iPhone-urile pe care le vinde în întreaga lume în China, unde tarifele, care erau deja la 20%, vor crește la 54% în această săptămână.

"Aceste tarife vor crește prețurile de consum și îi vor forța pe partenerii noștri comerciali să riposteze. Americanii vor deveni mai săraci din cauza acestor tarife", a declarat Gary Shapiro, directorul executiv al Consumer Technology Association, un grup comercial.

Cu toate strădaniile lui Elon Musk, pe care Trump l-a cultivat în anturajul său, dându-i mână liberă la tăierea cheltuielilor administrației, președintele american pare dispus să meargă până în pânzele albe cu războiul comercial. Iar titanii tehnologiei, după atâtea genuflexiuni în fața lui Trump, încă așteaptă să-și primească răsplata râvnită.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇