Surpriza din Iowa: Kamala Harris conduce într-un stat republican. Ce înseamnă asta pentru ziua alegerilor?

Confruntarea electorală din Statele Unite se apropie de momentul culminant, iar Kamala Harris intră în ziua decisivă cu un ușor avantaj, potrivit celor mai recente sondaje și proiecții. Cu toate acestea, nimic nu este sigur, iar cursa rămâne extrem de strânsă în statele-cheie – Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Arizona și Nevada. Sondajul publicat de Des Moines Register, recunoscut pentru precizia sa, a oferit o surpriză majoră, arătând-o pe Harris cu un avans de 3 procente în Iowa, un stat în mod tradițional republican. Această tendință indică o posibilă schimbare în peisajul electoral american.
Surpriza din Iowa: Kamala Harris conduce într-un stat republican. Ce înseamnă asta pentru ziua alegerilor?

Kamala Harris își va începe ziua alegerilor din postura de favorită. Atât principalele sondaje de opinie, dar și modele matematice de proiecție, bazate pe o medie ponderată a tuturor consultărilor politice, indică un ușor avans pentru candidata Partidului Democrat.

Dar, atenție, această tendință se poate schimba pe parcursul zilei, iar în șapte state federale cursa dintre cei doi candidați e extrem de strânsă: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Arizona și Nevada.

Aici, intervalul Harris – Trump se află într-o marjă de eroare de +/-2%.

Pennsylvania e un stat care trebuie câștigat de candidatul republican, în timp ce reprezentanta democraților poate deveni prima femeie președinte al SUA și cu o combinație de victorii în Georgia, Nevada, Michigan și Wisconsin.

În situația în care Harris învinge în cele trei state din nord, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, a atins pragul minim de 270 de electori și a câștigat alegerile.

ADVERTISING

Ann Selzer: Harris, în poziția de lider

Pe 2 noiembrie, în SUA, toți cei implicați în campaniile electorale, comentatorii politici, candidații și jurnaliștii așteptau un sondaj de opinie, care în fiecare ciclu electoral e publicat cu trei zile înainte de vot.

E vorba de sondajul realizat de cotidianul local Des Moines Register/ Selzer, din statul Iowa. De ce toată lumea politicii americane aștepta cu sufletul la gură o cercetare sociologică dintr-un stat profund republican în ultimul deceniu, ultimul candidat democrat care a câștigat în Iowa fiind Barack Obama, în 2012?

CoverDesMoinesRegister
SONDAJ. Cel mai așteptat sondaj de opinie înainte de alegerile din SUA, cel din statul Iowa, a venit cu o mare surpriză. În imagine, prima pagină a ziarului Des Moines Register, unde s-a publicat - Sursa: Des Moines Register

Pentru că e un studiu extrem de precis (gold standard, cum îi spun americanii) într-un univers instabil în care, începând cu 2016, erorile din sondaje au fost mari și în toate competițiile electorale, atât pentru Casa Albă, cât și pentru Congresul american.

Precizia sondajului din Iowa spune ceva despre întreaga cursă electorală, indicând spre un posibil câștigător.

De exemplu, în 2016, toată lumea, dar efectiv toată lumea spunea că Hillary Clinton va câștiga alegerile în fața lui Donald Trump. Să ne amintim că un site care a dezvoltat primul model de proiecție a șanselor, bazat pe o media a sondajelor, e vorba de FiveThirtyEight, a publicat 80% șanse pentru Hillary Clinton la acea vreme.

Sondajul realizat de profesoara Ann Selzer pentru cotidianul din capitala Iowa indica, în 2016, faptul că Donald Trump va avea 7 puncte procentuale în fața lui Hillary în acel stat. Și Trump a devenit președintele SUA.

SondajSelzer
PRECIZIE. Sondajul realizat de Ann Selzer pentru ziarul Des Moines Register e considerat unul dintre cele mai precise. Chiar și ratarea din 2018 se află în marja de eroare de +/-3% - Sursa: ABC News

Câțiva statisticieni au realizat o corelație între rezultatele sondajului din Iowa și învingătorul competiției pentru președinte.

Dacă republicanii conduc în respectivul stat federal cu mai mult de 7 procente, atunci sunt favoriți să câștige cursa. 

În schimb, dacă diferența față de democrați e mai mică de 6 puncte procentuale, atunci candidatul democrat va învinge.

În 2020, Trump a condus cu 8 puncte procentuale în Iowa și până la urmă a pierdut, dar cursa s-a decis la câteva mii de voturi în Georgia, Pennsylvania și Arizona, fiind mult mai strânsă decât anunțau sondajele de opinie atunci, care îl vedeau pe Biden mare favorit.

Marea surpriză de acum a fost că Ann Selzer a anunțat un rezultat al cercetării sale care a șocat întreaga lume: Kamala Harris are un avans de 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump în Iowa, într-un moment în care balanța înclina către fostul președinte. De exemplu, FiveThirtyEight susține că Trump are 53% șanse să ajungă din nou la Casa Albă.

„Este greu pentru cineva să spună că se aștepta la asta. Harris se află în mod clar într-o poziție de lider”, a declarat Ann Selzer, cea care a realizat sondajul.

În jur de 80 de milioane de americani vor vota în ziua alegerilor

Dar ceva se întâmplă în America. Cu o săptămână înainte, un alt stat profund republican, e vorba de Kansas, pe care Donald Trump l-a câștigat în 2020, la o diferență de 15 puncte procentuale, arată în singurul sondaj realizat că Trump are doar 5 procente în fața Kamalei Harris.

Aceste indicii, dar mai sunt și altele, de exemplu raportul final al Bullfinch sau analiza Politico, o așază pe Harris în postura de favorită la începutul zilei decisive.

Dar orice se poate întâmpla, mai ales când cel puțin 80 de milioane de oameni urmează să voteze, iar peste 70 de milioane au votat deja. 

Într-un meci de fotbal, în care joacă două echipe cu același număr de jucători, pe același teren, se întâmplă ca favoriții nu câștigă întotdeauna, deci e dificil de răspuns, acum, la întrebarea cine va câștiga până nu apar primele date de numărare a voturilor.

Când se anunță câștigătorul?

În această noapte, începând cu ora 2, ora României, și până la 5 dimineața, se vor publica rezultate parțiale în statele cheie Georgia și North Carolina. 

US Presidential Elections - Trump Campaigns in Pen
ZIUA DECISIVĂ. Donald Trump nu e scos din joc. Orice se poate întâmpla în ziua votului, iar șansele lui de a se întoarce la Casa Albă nu s-au epuizat - Foto: Hepta.ro

De asemenea, vor fi numărate o parte din voturile din Pennsylvania, Wisconsin și Michigan.

Dar dacă scorurile sunt strânse, nicio agenție de presă, post de televiziune sau cotidian nu va anunța un câștigător într-un stat sau altul.

Multe din mijloacele de presă importante din SUA au experți angajați care realizează modele matematice pe baza exit-poll-urilor, a numărătorii parțiale și a rezultatelor precedente. Doar când datele se aliniază într-un sens sau altul anunță un câștigător. 

E acel „call”, atât de folosit. De asemenea, dacă nu sunt suficiente date, nu se pronunță, anunțând „to close to call”, adică o diferență prea mică pentru a avea un câștigător, amânând decizia până ce „cheile modelului statistic se închid”.

După ora 5 dimineața vor fi publicate și primele rezultate din Nevada și Arizona.

Există și posibilitatea să nu fie declarat un câștigător până spre sfârșitul săptămânii, cum s-a întâmplat în 2020, atunci când anunțul pentru Joe Biden a fost făcut de Associated Press și CNN în ziua de sâmbătă.

Alegerile din SUA vor avea un impact major asupra Rusiei și desfășurării conflictului din Ucraina, asupra NATO și Uniunii Europene. Cei doi candidați sunt extrem de diferiți și cu abordări, de multe ori, total opuse, atât în probleme de politică internă, cât și internațională. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇