A început votul în ziua alegerilor din Statele Unite, o zi cu semnificaţie mondială.
Donald Trump şi Kamala Harris se află într-o luptă foarte strânsă pentru a deveni următorul preşedinte american, iar câteva mii de voturi ar putea decide câştigătorul, deşi votează milioane.
Urmările acestor alegeri ar putea fi explozive. Sunt de aşteptat contestaţii juridice, iar protestele de stradă nu ar fi o surpriză pentru nimeni. Deși numărătoarea voturilor s-ar putea finaliza până joi, este de așteptat ca, la fel ca în 2020, aceasta să se prelungească zile sau săptămâni, din cauza contestațiilor (deja pregătite de republicani) care ar provoca renumărarea sau chiar proceduri judiciare în fața instanțelor.
- De ce unii oficiali UE tânjesc în tăcere după Trump: Ar administra „medicamentul amar” de care avem nevoie
- Surpriza din Iowa: Kamala Harris conduce într-un stat republican. Ce înseamnă asta pentru ziua alegerilor?
- Alegeri în SUA: Ce este Colegiul Electoral și cum este votat președintele SUA (Video)
Spotmedia.ro vă ţine la curent pe parcursul întregii zile, dar şi la noapte cu evoluţia votului, cele mai noi declaraţii şi rezultatele celui mai important scrutin al planetei:
17:50 - Rezultatele alegerilor din Florida sunt așteptate în această seară. Începând de luni, 8,3 milioane de locuitori ai Floridei au votat anticipat și prin corespondență, potrivit secretarului de stat Cord Byrd. Toate secțiile de votare sunt deschise și nu au fost raportate probleme, a spus el.
16:23 - A votat Vance - Candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, a votat la o secție din Cincinnati (Ohio). Senatorul s-a arătat binedispus, alături de soția sa, Usha, și copiii lor. După ce a votat, Vance le-a spus reporterilor. „Mă simt bine, nu știi ce se va întâmpla până se întâmplă, dar mă simt bine în legătură cu această cursă”.
15:05 - Se votează în tot mai multe state. S-au deschis secțiile din statele Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Oklahoma, Texas și Wisconsin, relatează CNN. Anterior, procesul de vot a început în Alabama, Delaware, Washington DC, Florida, Georgia, Illinois, Kansas, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Carolina de Sud și Tennessee. Asta înseamnă că acum se votează în peste jumătate din cele 50 de state americane.
15:00 - Primele probleme la vot. O jurnalistă din statul Indiana a anunțat că în comitatul Hamilton votul electronic a fost afectat de probleme tehnice timp de 17 minute. Procesul electoral a fost reluat.
14:30 - Începând cu ora 23.00, live-ul Spotmedia.ro va fi realizat de jurnalistul Emilian Isailă pentru întreaga noapte a alegerilor americane. Va furniza cele mai noi informații, punând în context rezultatele voturilor și ce înseamnă acestea pentru fiecare dintre cei doi candidați. Va folosi surse independente, în general, statisticieni, analiști și comentatori care nu susțin niciuna dintre părți. Deși pare greu de imaginat într-o Americă atât de polarizată politic, există și astfel de surse. Va încerca să anunțe din timp cititorii din România în ce direcție înclină balanța votului și va explica deciziile pe care le iau rețelele de televiziune americane atunci când vor spune că un stat cheie a fost câștigat de un candidat sau altul. Nu ratați cel mai puternic și mai amănunțit live al alegerilor SUA! Îl găsiți pe Spotmedia.ro.
14:21 - Rugăciuni în India - În satul ancestral al Kamalei Harris din sudul Indiei, locuitorii au organizat o ceremonie religioasă pentru a-i susține candidatura la alegerile din SUA. La templul din Thulasendrapuram, un preot hindus a oferit rugăciuni și ofrande, invocând victoria ei, în timp ce sătenii și turiștii au participat la ceremonie. O piatră de la templu păstrează numele lui Harris și al bunicului ei, născut aici. Comunitatea locală promite și alte ritualuri dacă aceasta va câștiga.
14:05 - Se votează în alte 3 state. S-au deschis secțiile de vot în Georgia, Pennsylvania și Michigan.
13:55 - S-au deschis secțiile de vot în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Asta înseamnă că acum se votează în 11 state americane. Carolina de Nord, primul dintre statele cheie în care s-au deschis secțiile de vot, a avut câteva săptămâni grele, fiind puternic lovit de recentul uragan Helene, aproximativ jumătate din numărul total de oameni uciși fiind înregistrat în acest stat.
13:25 - Presiune maximă pe posturile TV. Marile televiziuni americane se pregătesc de o noapte electorală disputată. Fără rezultate oficiale în următoarele săptămâni, revine mass-media sarcina de a anunţa că un stat a fost câştigat de Trump sau Harris, notează AFP. În culisele studiourilor TV presiunea se exercită asupra birourilor de decizie, a echipelor de statisticieni şi analişti care furnizează estimări în direct pe baza primelor rezultate. În timpul acestui maraton, reţelele trebuie să-şi păstreze audienţa şi să dea dovadă de transparenţă, pe fondul scăderii încrederii publicului în mass-media şi când toţi experţii se aşteaptă la un potop de dezinformări cu privire la presupuse fraude.
CNN îşi va relansa "harta magică", care îi permite unuia dintre jurnaliştii săi emblematici, John King, să evidenţieze tendinţele din orice comitat din America, presupunând cu precauţie că acesta e un semn bun pentru oricare dintre candidaţi.
NBC News a publicat deja mai multe articole în care explică în detaliu modul în care datele vor proveni de la peste 100.000 de secţii de votare începând cu 5 noiembrie şi cât de atent va proiecta rezultatele a 610 sondaje, inclusiv alegerile pentru Senat şi Camera Reprezentanţilor.
13:00 - Victoria Kamalei, scânteia unui conflict mondial. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că preferă ca Donald Trump să câştige alegerile, deoarece o victorie a Kamalei Harris ar putea duce la un conflict mondial. "Se poate întâmpla ca aceste alegeri să aducă pacea, dar pot aduce şi continuarea războiului, care ne-ar putea îndrepta către al Treilea Război Mondial", a declarat Vucic.
12:45 - A început votul în statele de pe Coasta de Est. La ora locală 05:00 pe Coasta de Est a Americii (12:00, ora României), s-au deschis urnele în statul Vermont. O oră mai târziu, la 6:00 (13:00, ora României) s-au deschis secţiile de votare din alte opt state, între care Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire şi Virginia. În Maine, aproape toate secţiile de votare s-au deschis la ora locală 6:00, dar localitățile cu mai puţin de 500 de persoane pot deschide până la 10, relatează CBS.
12:40 - Plan anti-Trump. Democraţii pregătesc un răspuns rapid pentru a inunda reţelele sociale şi posturile de radio cu apeluri la calm şi răbdare în ceea ce priveşte numărarea voturilor, în cazul în care Donald Trump încearcă să revendice prematur victoria în alegeri, aşa cum a făcut în 2020, au declarat pentru Reuters oficiali ai campaniei Kamalei Harris şi ai Partidului Democrat. "De îndată ce el (Trump) declară în mod fals victoria, suntem pregătiţi să ieşim la televizor şi să furnizăm adevărul şi să folosim o reţea largă de oameni care îşi pot folosi influenţa pentru a contraataca", a declarat într-un interviu un oficial de top din cadrul Comitetului Naţional Democrat.
12:25 - FBI avertizează. FBI și alte agenții americane de securitate anunță că "actori externi" printre care și Rusia desfășoară operațiuni pentru "a submina încrederea publicului în integritatea alegerilor și a alimenta diviziunile dintre americani", cu riscul unor incitări la violență, inclusiv la secțiile de votare. Într-o declarație comună, Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI), FBI și Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii au declarat că grupurile care au legături cu Rusia incită la violență împotriva oficialilor electorali și repetă afirmații false despre fraudarea alegerilor. Potrivit agențiilor, "actorii de influență ruși" au publicat recent un articol în care susțineau în mod fals că oficialii din statele cheie intenționează să fraudeze alegerile prezidențiale de marți prin umplerea urnelor cu buletine false de vot. ODNI se așteaptă ca aceste eforturi să se intensifice în zilele următoare și acuză Iranul că reprezintă "o amenințare semnificativă de influență străină" pentru SUA.
12:10 - Sprijin pentru Trump. Prezentatorul Joe Rogan, al cărui podcast este cel mai ascultat din lume pe platforma Spotify, şi-a declarat sprijinul pentru Donald Trump. Popularul comediant, acuzat în mod regulat că vehiculează teorii ale conspiraţiei, a făcut anunţul pe X (fostul Twitter). „Tocmai am aflat că Joe Rogan mi-a acordat sprijinul său. El nu este genul de persoană care să susţină (un candidat). Vreau doar să îi mulţumesc lui Joe Rogan, este fantastic”, a spus Donald Trump, la un miting în Pittsburgh, Pennsylvania. Multe vedete şi celebrităţi şi-au arătat sprijinul pentru Kamala Harris, inclusiv Taylor Swift şi Beyoncé, Lady Gaga, Barack şi Michelle Obama.
11:25 - Ce se mai votează în SUA - Alegătorii americani sunt chemaţi marți să se pronunţe cu privire la o serie de alte probleme. În unele state, buletinul de vot are mai multe pagini, deoarece se poate vota în acelaşi timp pentru un secretar de stat, guvernator, procuror general sau judecător. Mai multe state, cum ar fi Ohio şi Utah, trebuie să aleagă şi membrii Consiliului de Educaţie, responsabil de gestionarea şcolilor publice de la grădiniţă până la liceu. În alte state se va vota și pentru desemnarea directorilor serviciilor de transport sau a şerifilor. Iar altele vor vota cu privire la protejarea dreptului la avort sau perioada de aşteptare înainte de avort.
11:15 - Ce este Colegiul Electoral - Americanii nu aleg direct președintele țării, ci îi mandatează pe membrii Colegiului Electoral să îl voteze. E posibil ca un candidat care câștigă cele mai multe voturi la nivel național să nu devină președinte, dacă nu obține și 270 de electori (jumătate plus unul din numărul total). Detalii AICI.
10:51 - Securitate extremă - Pentru a preveni apariţia protestelor violente, statele au alocat milioane de dolari pentru a-şi consolida securitatea. În Arizona, se vor lua măsuri de precauţie extreme, cu drone, lunetişti pe acoperişuri, detectoare de metale şi "bariere fizice" la intrările în centre de votare. În unele comitate, cei care se ocupă de paza centrelor de vot vor fi protejaţi de veste antiglonţ şi vor purta la gât un buton de panică conectat la numărul de urgenţă. Au avut loc simulări de atacuri armate, iar funcţionarii au învăţat să se baricadeze şi să facă garouri pentru a şti cum să acţioneze în cazul unui episod violent. În plus, Garda Naţională a fost sau va fi activată în 19 state pentru menţinerea ordinii. Departamentul de Justiţie urma să trimită observatori electorali în 86 de jurisdicţii din 27 de state, inclusiv în cele considerate cheie.
10:40 - Alegerea hipo - Puiul de hipopotam pigmeu Moo Deng de la grădina zoologică Khao Kheow din Thailanda, vedetă pe reţelele sociale, a prezis că Donald Trump va câştiga alegerile. Două porţii de fructe sculptate, cu câte o inscripţie cu numele fiecărui candidat, i-au fost oferite lui Moo Deng, al cărui nume înseamnă "porc săritor". O porţie avea inscripţionat numele Kamalei Harris, iar a doua pe cel al lui Trump. Animalul a ales să guste din porţia de hrană care purta numele candidatului republican.
09:30 - Kamala Harris şi Donald Trump sunt deocamdată la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraş din New Hampshire care, în mod tradiţional, dă startul votului în ziua alegerilor, scrie CNN. Încă din anii '60, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de graniţa cu Canada, se adună imediat după miezul nopţii pentru a vota. Voturile sunt apoi numărate şi rezultatele anunţate - cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele.
Urnele se deschid în unele state la ora locală 5:00 (12:00, ora României), scrie BBC.
8:00 - Aproape jumătate dintre alegători au votat deja prin corespondență. E vorba de mai mult de 82 de milioane de persoane.
7:30 - Ultimele mișcări ale candidaților. În ultimele ore ale campaniei electorale, Kamala Harris şi-a susţinut ultimul discurs în Philadelphia, unde a făcut un apel la tineri să iasă la vot.
În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, el a urcat pe scena din Grand Rapids, Michigan, pentru ultimul său discurs. Acesta este locul în care şi-a încheiat şi campaniile din 2016 şi 2020. „Să faci patru mitinguri într-o singură zi este un pic dificil”, a recunoscut Trump, 78 de ani, dar a adăugat că sprijinul pe care l-a primit la fiecare miting „a făcut ca totul să merite”.
Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menţionat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump şi-a atacat adversara, numind-o „nebuna radicală de stânga”.