S-ar putea ca europenilor să nu le placă Donald Trump, dar oficiali din mai multe țări cred că realegerea sa ar putea stimula o schimbare în blocul comunitar în ceea ce privește apărarea.
Unii oficiali europeni consideră că o victorie a fostului președinte Donald Trump ar putea fi ceea ce Uniunea Europeană are nevoie pentru a-şi întări apărarea și pentru a deveni dură cu China, scrie Politico.
„Întoarcerea lui Trump ar fi un șoc benefic care va permite Uniunii Europene să avanseze”, a spus un diplomat de rang înalt al UE care, la fel ca și alții citați în acest articol, a vorbit sub protecția anonimatului.
Această viziune, împărtășită în mod confidențial de mai mulți diplomați și oficiali UE, nu provine din afecțiunea față de candidatul republican sau propunerile sale de politică.
Dar un al doilea mandat al lui Trump ar putea administra „medicamentul amar” de care UE are nevoie pentru a-și depăși diviziunile și a merge mai departe, au transmis șase diplomați și oficiali UE către Politico.
O președinție Trump ar fi atât de ostilă Europei, încât blocul comunitar nu ar avea de ales decât să-și sporească cheltuielile pentru apărare, să-și consolideze sectorul tehnologic și să-și clarifice politica față de China, au adăugat ei.
Totuși, oficialii spun că au amintiri dureroase despre primul mandat al lui Trump, când acesta i-a certat pe liderii UE, a numit Bruxelles-ul „gaura Iadului” și a declanșat un război comercial cu Uniunea.
Oficialii și liderii UE nu comentează de obicei despre alegerile din alte state. Când o fac, înseamnă că Europa trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu – fie că este vorba despre o victorie a lui Trump sau a candidatului democrat Kamala Harris.
În conversațiile cu Politico, oficialii și diplomații UE nu au indicat atât de mult preferințele lor politice, dar au făcut o analiză a modului în care o schimbare de conducere la Casa Albă ar putea stimula schimbări de politică în Europa.
Apărarea
De la Ucraina, la apărare și până la lupta Europei împotriva declinului economic, o victorie a lui Trump ar putea avea efecte seismice asupra viitorului blocului. Pentru unii europeni, astfel de schimbări ar putea fi pozitive.
Cel mai evident domeniu în care o președinție Trump ar putea stimula schimbarea în Europa este apărarea. Fostul președinte nu se sfiește să amenințe că va scoate complet Washingtonul din NATO.
În ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Trump a spus că va pune capăt conflictului a doua zi după realegerea sa - probabil fără acordul Kievului. Dacă se întoarce la Casa Albă, o administrație Trump ar putea crește presiunea asupra Europei privind „împărțirea poverii” dincolo de orice s-a văzut de la înființarea alianței în 1949.
Este perfect, susțin acești oficiali. „Trump ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la finanțarea apărării, dar avem nevoie de un șoc real pentru a schimba această paradigmă”, a spus un oficial al UE.
Problema finanțării armelor pentru Ucraina
Un grup de țări UE dorește în prezent să împrumute bani în comun (prin strângerea de „euroobligațiuni”) pentru a crește fondurile totale disponibile pentru Kiev. Dar mișcării i se opun state precum Germania și Țările de Jos, printre altele.
Cei care susțin euroobligațiunile de apărare speră că un al doilea mandat de președinte al lui Trump ar putea împinge aceste țări să accepte împrumuturi comune.
În schimb, o victorie a Kamalei Harris „ar oferi muniție celor care se opun ideii”, a spus un diplomat al UE.
Relansarea economiei
O logică similară se aplică încercărilor îndelungate ale Europei de a-și armoniza piața unică și de a-și relansa economia anemică.
Într-un raport de referință publicat luna trecută, fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat că Europa este expusă riscului unui declin economic. Pentru a evita să rămână și mai în urmă față de SUA și China, a susținut el, blocul trebuie să-și unifice piețele și să investească masiv în capacitatea industrială.
Dar reformele de armonizare a pieței UE, în special a sectorului său financiar, nu au avansat niciodată prea mult, în ciuda unui deceniu de deliberări.
Un alt mandat Trump s-ar putea dovedi catalizatorul care forțează țările reticente să accepte în sfârșit supravegherea comună a băncilor și a piețelor lor de capital, susțin acești oficiali.
„Cum ajungi de la citirea raportului lui Draghi la implementarea lui? Aici Trump ar putea împinge lucrurile într-o anumită direcție”, a spus unul dintre oficiali.
În ceea ce privește comerțul, o revenire a lui Trump ar putea fi, de asemenea, un motor al schimbării, îndreptând blocul către o abordare mai protecționistă pe care francezii au susținut-o.
Relațiile cu China
În general, Bruxelles-ul este mai bine pregătit de data aceasta, au spus mai mulți oficiali UE.
În 2016, victoria lui Trump și consecințele ei pentru relațiile transatlantice au fost o surpriză masivă. Liderii europeni cred acum că au o idee mai bună despre ceea ce urmează și se pregătesc pentru consecințe.
Presiunea din partea administrației Trump a determinat mai multe țări europene să renunțe la contractele cu gigantul chinez de telecomunicații Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate cibernetică semnalate de SUA.
Germania, în special, a evitat confruntarea cu China din cauza Huawei în urma temerilor că Beijingul ar putea riposta împotriva industriei sale de automobile. Țara a fost de acord să excludă Huawei din rețelele sale la începutul acestui an, dar a amânat ziua implementării deciziei mai mult decât se aștepta.
„Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește în mod clar o abordare mai dură față de China, dar se confruntă cu rezistența statelor membre ezitante, în primul rând Germania. Un mic impuls din partea unei alte administrații Trump ar ajuta-o”, a spus un înalt oficial al UE.
Pe măsură ce alegerile din 5 noiembrie se apropie, nu vă așteptați ca oficialii europeni să își exprime aceste opinii în public. Trump este profund nepopular în cea mai mare parte a Europei, conchide Politico.