Stupul cu miere

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Mulțimea de candidați la postul de edil al Capitalei plus mulțimea și mai mare de aspiranți la simpla funcție de consilier general îmi lasă impresia că aici se ascunde un ispititor stup cu miere, totdeauna plin și de nerefuzat.

Nu vorbesc de competitorii de serviciu – Firea și Dan – dar observând cum îi dă târcoale domnul Cataramă, cum o curtează domnul Tăriceanu și cum îi face avansuri însuși fostul președinte Băsescu, nu poți bănui altceva decât faptul că au dat cu toții de urmele peșterii lui Ali Baba, și nu există altă problemă mai trepidantă decât să ajungi cât mai repede  acolo.

În aceste condiții, lista cu candidați PSD la Consiliul General al Municipiului București (CGPMB), anunțată cu mult aplomb de însuși edilul în funcțiune și candidat la un al doilea mandat, nu-i o surpriză.  Este alcătuită după chipul și asemănarea Gabrielei Firea, propulsată și ea cândva de la televizor, direct la masa cu bucate. 

Năravul din Fire al doamnei Firea

Probabil, respectiva doamnă socoate un mare succes faptul că lista de consilieri cu care ar urma să lucreze în cazul când ar mai câștiga încă un mandat în fruntea Primăriei Capitalei include numele unor somități respectate de bucureșteni pentru merite din trecut, sau măcar cunoscute prin sonoritatea unor nume, mult vehiculate.

ADVERTISING

Insistența doamnei Firea de a-și câștiga un plus de notorietate, asociindu-și imaginea cu personaliăți îndrăgite de public, nu face decât să amintească penibilul moment când încerca să și-o „lipească” de cea a Simonei Halep, stârnind huiduieli pe cel mai mare stadion bucureștean.

Ar fi trebuit să se învețe minte de la cele pățite, dar, cum năravul din Fire n-are lecuire, doamna recidivează din nou în public, lăsând de înțeles  că e cam singurică în campania de la primărie și nu are alături o echipă solidă de specialiști, experți și cunoscători în domeniu, capabili să-i fie adevărați consilieri, nu simpli aplaudaci, cum se prevede perspectiva celor racolați.

Concluzia logică este că a lovit-o și pe doamna Gabi marea penurie de personaliăți din PSD și a ajuns nevoită să-și cârpească  propriul portofoliu cu nume apucate de ici, de colo, dar cât mai răsunătoare, chiar dacă n-au legătură cu primăria, cu CGPMB, cu traficul, cu apa caldă sau poluarea. 

Dar și acest scenariu încropit de fantezia doamnei Firea este tot un fel de déjà vu. Nu ea a inventat apa caldă. E destul să amintesc de fostul deputat Gigi Becali, promovatul liberalilor de specialistele în „foaie verde, busuioc” făcute cândva parlamentare de CV. Tudor sau maneliștii lui Voiculescu, decepționați când au văzut că nu se compară indemnizațiile din Parlament cu ce ți se cuvine la o nuntă cu dar.  

Tinichelele de la coada domnului Petre Roman

A fost o bombă pentru telespectatori să afle luni seara că lista consilierior PSD se deschide cu un nume de fost prim ministru. Să fim înțeleși, n-am nimic cu domnul Petre Roman, ca persoană. Din multe puncte vedere, aș zice chiar: jos pălăria!

Trecut prin școli înalte, cu studii europene, poliglot, mai prezentabil decât mulți alti premieri vehiculați ulterior, domnului Petre Roman îi zornăie totuși foarte neplăcut cel puțin două tinichele legate de coadă.

Prima din ele, și poate cea mai grea, este fără îndoială pezența sa în două răsunătoare dosare, aflate pe rolul instanțelor: „Revoluția din 1989” și „Mineriade 1990”. Domnul Petre Roman este implicat în amândouă.

Firește, nu te poți lega de el, îl apără sfânta prezumție de nevinovăție și nu-l poți da afară de nicăieri.  Dar nici nu este normal să promovezi pe cineva a cărui integritate apare sub semnul îndoielii.

Așa ceva mi se pare mortal pentru PSD, un partid al cărui recent lider își ispășește chiar în aceste zile pedeapsa după gratii, un altul, tot lider și el, a ispășit-o deja de două ori, iar alții mai mititei au vizitat și ei mititica.  Tot pentru corupție. 

Asta-i trebuie unui partid care vrea să se reformeze, să arate lumii că nu mai este așa cum era înainte și că, de acum încolo, va fi mai presus de orice bănuială? 

A doua tinichea lipită la coada lui Petre Roman e o chestiune politică.  Membru al FSN iliescian, a părăsit social-demcorația, optând pentru PNL în 2008. În 2012 a fost ales deputat liberal Colegiul 8 Brașov, la 28 martie 2018 președintele PNL Ludovic Orban declara „Petre Roman nu e membru PNL în acest moment", lunea trecută însuși Petre Roman îngâna ciudata frază ambiguă: „rămân în continuare de confesiune, ca să spun aşa, liberal, aşa cum am fost întotdeauna”  iar în aceeași zi Firea anunța că l-a pus cap de listă la… PSD!

Nu se poate și cu slănina în pod, și cu buzele unse, dragă domnu’ Roman, ce naiba!  Vă dați seama ce complicat este pentru liderimea din vârful  partidului să le explice liderașilor mai mici de pe listă de ce sunt ei mai la coadă, iar în locul lor, cea mai eligibilă poziție a înhățat-o unul cu confesiunea liberală și fără alte galoane social-democrate decât numai complezența doamnei Firea.

Galeria somităților din coada cometei Firea

Simt nevoia să încerc multă prudență când îmi permit să vorbesc despre somități ale țării în diferite domenii, cunoscute și iubite de public, încununate cândva cu medalii de aur sau înalte diplome, care nu pot fi uitate.

Sunt oameni pe care îi respectăm. Dar mă întreb dacă din respect pentru ei sau din alte motive și-a ales șefa PSD București să așeze astfel pozițiile eligibile de pe listă, încât să-i sară alegătorului în ochi numele îndrăgit al canotoarei Elisabeta Lipă, cel al lui Dumitru Dragomir, al lui Anghel Iordănescu, Cornel Dinu, Daniel Pancu, al regizorului Sorin Ilieșiu sau  ale altora, tentându-l să pună ștampila și alături, pe cei trei trandafiri din căsuța Gabrielei Firea – necampioană la nimic.

Fără a ofili în vreun fel prestigiul cuiva, mă întreb totuși ce o simți în sufletul lui vreun pesedist meritoriu, eventual chiar specializat în probleme edilitare, dornic să ajungă și el consilier general, când vede că, pe locul eligibil la care spera, locul care putea fi lumina carierei sale, a apărut din senin un pensionar, fost președinte de club sportiv?

Dar îmi vine și mai greu să-mi imaginez ce or simți în sufletul lor personaliățile de mare prestigiu, precum cele arătate mai sus, când știu că, folosindu-și propriile nume și medalii, au uzurpat împlinirile vreunui specialist talentat și dedicat exact domeniului pentru care primăria are nevoie de consilieri. 

Gândind așa, îmi pun o întrebare elementară: au acceptat oare acești titani ai valorilor noastre naționale să toaleteze imaginea de campanie a doamnei Firea cu diplomele și cu aurul medaliilor lor, sau au cedat într-un moment de slăbiciune, și  urmează să revină cât de curând cu demnitate, retrăgânu-se dintr-un joc impropriu pentru statutul lor? Nu exclud această variantă.

Dar ce se face coada, dacă apare altă cometă?

Cel mai ciudat aspect al problemei rămâne totuși acela că, în cazul când candidații propuși pe actuala listă vor fi votați exact în forma propusă de doamna Firea, nimeni cu garantează că dânsa va rămâne primar general.

Abia atunci presimt că va începe distracția. Poate nici multiplei campioane Elisabeta Lipă, nici respectabililor Dumitru Dragomir, Anghel Iordănescu, Cornel Dinu, Daniel Pancu sau altora nu le trece prin cap că au șanse să colaboreze, de exemplu, cu matematicianul Nicușor Dan – în prezent preferatul publicului.

Nutresc o părere excelentă despre domnul Dan, dar tocmai de aceea mă bate gândul că are de gând să ia in serios treburile primăriei. Ar fi capabil să-i pretindă unui fotbalist de renume soluționarea apei calde a bucureștenilor, altuia fluidizarea traficului sau depoluarea – ca să nu aminesc de multe altele, toate încurcate?

Ce ziceți de asta? Nu mai zic de cazul când scrutinul ne-ar putea oferi surprizele cele mai șocante pentru noi și ar pune niște medaliați cu aur să colaboreze cu Tăriceanu, cu Cataramă sau cu ilustrul necunoscut Ilan Laufer – sper că n-am greșit sub aspect ortografic.

Dar nici ei nu-mi provoacă atâta șoc emoținal, cât gândul că aș putea vedea campionii noștri de prestigiu internațonal aliniați la exigentul și neînduplecatul primar general Traian Băsescu – variantă puțin probabilă, e drept, dar deloc imposibilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇