Știți, domnule primar general, că bucureștenii stau în frig, chiar și când nu există avarii?

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

De câte ori se produce o avarie și se oprește livrarea căldurii (INC) și a apei calde de consum (ACC), specialiștii de la CMTEB (fostul RADET), șefii lor, mai marii acestora și chiar liderii Primăriei Capitalei, inclusiv primarul general, nu scapă din vedere să ne amintească despre vechimea instalației, insinuând că niciunul din primarii anteriori nu era preocupat de reparații și subliniind că noua echipă a domnului Nicușor Dan se preocupă să ne fie mai bine măcar de acum încolo.

Nu știu să cuantific ce înseamnă mai bine, dar în orice caz nu am nicio îndoială că ăsta este exact diametralul opus al lui mai rău.

Anul acesta, timp de câteva zile după Revelion, am simțit într-adevăr că e mai bine. Dar a apărut deodată o avarie gravă, iar livrarea INC și ACC s-a oprit la mii de blocuri. Caloriferul a rămas tot rece, iar pe reţeaua  ACC a venit apă călâie. Bună să speli o linguriță sau o furculiță, din insuficientă ca să faci un duș. 

ADVERTISING

CMTEB a afișat pe site o explicație, cum nu se poate mai alambicată: ”Lipsă parametri pentru livrare apă caldă de consum și încălzire”.

Rezumând, reparația avariei a durat fix două zile, iar lipsa de parametri a durat toată săptămâna. S-a reparat, am avut INC și ACC normale câteva zile (nu multe!) și iarăși a picat o avarie. Tot așa, reparată în două zile și cu „lipsă parametri” toată săptămâna.

Asta cu lipsa de parametri devine îngrijorătoare. Încet-înet, pare să devină mai gravă și mai amenințătoare decât periculoasele avarii în rețeaua învechită.

Nu pare să fie vorba aici de vechimea rețelei ruginite, nici de neglijența foștilor primari, cărora nu le-a păsat de reparații, și nici de consecința a altceva decât a faptului că niște parametri (nu se precizează care) lipsesc la inventar.

Haida-deh! M-am repezit la DEX, ca să aflu exact ce-i cu respectivii parametri și am găsit acolo patru definiții aferente acestui cuvânt:

  1. Variabilă independentă a unei funcții, care se definește pe mulțimea numerelor reale sau complexe
  2. Mărime proprie a unui obiect, unui mecanism, unui sistem, unui fenomen etc., care servește la caracterizarea unor proprietăți ale acestora
  3. Criteriu de comportare strict determinat
  4. Element constant într-un calcul, într-o operație intelectuală

Hm, e scris adânc, dacă am ajuns să fie la mijloc o operație atât e intelectuală, încât te uiți la ea, vorba ceea, ca primarul la poarta nouă!

Măi, oameni buni, stimați domni și doamne de la CMTEB, voi vă bateți joc de noi? Adică nu ne dați căldură în calorifere pentru că vă lipsește o variabilă independentă a unei funcții care se definește nu știu cum? Nu ne dați apă caldă, pentru că nu mai găsiți mărimea proprie a unui obiect etc? Dacă nu v-ar lipsi un criteriu de comportare strict determinat ne-ați fi livrat ACC ca să ne spălăm pe mâini? Sau poate vă lipsește un element constant într-o nu știu care operație intelectuală, ca să ne dați niște INC, atâta cât să nu dârdâim în apartamente?

Să mă iertați, dar chestia asta, cu parametrii care vă lipsesc vouă ca să ne dați căldură nouă, mi se pare atât de cusută cu ață albă, încât îmi vine să bănuiesc că ascunde vreo șmecherie, ceva ca în vorba lui Moromete: „Vorbește încurcat, anume ca să nu priceapă, dar să-i fie și rușine să întrebe”.

În momentul când scriu aceste rânduri (miercuri pe la prânz) INC și ACC funcționează amândouă călâi pentru a treia oară în luna ianuarie, iar faptul nu mai pare că s-ar datora vechimii semicentenare a instalației de termoficare, ci situației ciudate că cei de la fostul RADET, ajunși în actualul CMTEB, au rămas fără parametri! Haida-de!

Cel mai rău îmi pare însă pentru faptul că primarul general cuplează cu ei și, de câte ori vine vorba de încălzire, amintește neapărat de vechimea conductei, fapt real și obiectiv. Dar ce legătură are vechimea rețelei cu parametrii care lipsesc atunci când avaria s-a înlăturat??!

Mi-e teamă că mai sunt și alte cauze, pentru care nu avem ACC și INC, care înainte vreme se ascundeau sub sintagma „agentul termic”, iar acuma, bagatelizându-se sintagma până la ridicol, i-a codificat cineva șmecherește cu noua parolă „parametri”.

Mă întreb: îl duce cineva de nas pe domnul Nicușor Dan, ca să nu observe niște cauze subiective, care au aruncat bucureștenii în frig și-i țin spălați doar la ibric sau deloc?  Sau domnia sa le observă, dar, din cine știe ce cauze, a bătut palma cu foștii radetiști, actuali cemetebiști?

Îmi permit să recunosc că am fost - și în parte încă mai sunt – un simpatizant al domnului Nicușor Dan. Nu pot să nu manifest simpatie pentru un matematician de elită, cu studii superioare în Franța, cu un masterat susținut tot acolo, plus un doctorat – ați ghicit! – tot la Paris. 

Matematicianul este profesionistul preciziei și al seriozității. În seriozitate și precizie am avut încredere când l-am votat, mi-a plăcut cum lua poziție în fața susținătorilor doamnei Firea și nu pot să nu observ că domnul Dan este primul primar care a început efectiv revizia întregii rețele de termoficare, ceva ce altora li se părea un fel de luptă cu morile de vânt.

În plus, parcă îmi vine să acord mai multă încredere pentru primăria generală unui matematician decât unei prezentatoare TV, unui chirurg oportunist, unui producător de borduri sau unor domni de pe urma cărora nu mi-a rămas în amintire decât că s-au însurat cu drăgălașele lor secretare. Casă de piatră.

Dar faptul că domnul Nicușor Dan se plânge de vechimea instalației, pe care tocmai o reface – fără să observe tevatura ascunsă sub parola „Parametri”, tocmai el, matematicianul care știe foarte bine definiția termenului, mă face să cred că ori a ajuns depășit de fapte, ori este dus de nas de către cei care încearcă să mușamalizeze ceva în dosul cuvintelor iscusite.

Nici una, nici cealaltă nu este în avantajul domniei sale.

POST  SCRIPTUM 1

Cu siguranță „lipsa parametrilor” înseamnă lipsa de energie. Dar astă toamnă ministrul Energiei ne asigura că România produce suficientă, pentru ca, eventual completând cu stocurile înmagazinate la acea dată în proporție de 95%, ne dădea siguranță să nu avem nicio emoție pentru la iarnă.

Premierul confirma atunci spusele ministrului, iar primarul general tăcea mâlc – o tăcere ca un fel de conformare la cele auzite.

Ghici ghicitoare a mea: ne păcălea unul din ei, ne păcăleau toți?

POST  SCRIPTUM 2

Îmi permit o întrebare: ce părere are domnul ministru al Sănătății despre faptul că, în capitala țării, te speli pe mâini cu apă rece, te bărbierești la ibric, faci duș doar când apuci, organele competente te atenționează zilnic câte persoane s-au mai îmbolnăvit de gripă și câte au murit, iar ministerul care apără sănătatea noastră nu pare să fi luat poziție față de această situație?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇