Spitalele în flacări și împărățirea lumii

Spitalele în flacări și împărățirea lumii

Faptul că din timp în timp în România ia foc câte un spital nu mai este decât un fenomen fizic, dincolo de autorizări provizorii sau definitive.

Este efectul direct al încărcării dincolo de orice limită de suportabilitate a unităților care au și linii Covid, pentru care principala terapie este oxigenul.

Mecanismul e simplu: atmosfera se suprasaturează cu oxigen din diverse motive. Chiar și atunci când măștile sunt pe fața pacientului, ele nu sunt perfect etanșe. Pacienții în stare mai buna își scot masca atunci când pleacă la toaletă, când mănâncă, beau apă. Unii o scot destul de des pentru că o suportă greu. De foarte multe ori în astfel de situații fluxul de oxigen nu este oprit și se revarsă în încăpere.

ADVERTISING

Apoi este suficientă o scânteie infimă, care poate rezulta și din frecarea dintre două textile, pentru a se ajunge la incediu.

Cu siguranță spitalele nu au fost pregătite așa cum trebuie pentru valul 4. Și lipsurile au fost foarte bine sistematizate pentru SpotMedia.ro de prof. univ. dr. Gh. Andrei Dan.

Dar nicio pregătire nu putea mări în câteva luni atât de mult infrastructura spitalicească. Acestea sunt spitalele, acesta e numărul de locuri, acestea sunt instalațiile. Cam tot ce s-a adăugat a fost prin improvizații.

Încă un perete, încă un prelungitor, încă o înnăditură la sursa de oxigen. Toate improvizațiile sunt riscante. Dar toți managerii de spitale, toți șefii de secții au avut de ales între o certitudine și un risc.

Un om care nu primea oxigen printr-o improvizație sau o supraîncărcare murea cu siguranță. O improvizație sau o supraîncărcare generau un risc de explozie. Ce ar fi trebuit să aleagă?

Cum puteau fi evitate toate acestea? Răspunsul nu place multora, dar îmi pare rău, e singurul pe care l-a descoperit până acum lumea.

Vaccinarea nu împiedică infectarea. Și cine vorbește despre imunizare ori minte, ori nu știe. Nu, vaccinul nu imunizează în fața tulpinei Delta.

Da, o persoană vaccinată și infectată poate transmite boala. Nu la fel de mult timp, nu la fel de intens, dar o poate transmite. Și cine spune că vaccinarea oprește transmiterea formei Delta minte sau nu știe.

Marea diferență pe care o face vaccinul este la forma de boală, spitalizare și deces. Nimic pe lume nu e absolut, desigur. Există persoane vaccinate care fac forme grave, există persoane vaccinate care mor. Dar incomparabil mai puține decât cele nevaccinate și numai dacă au importante comorbidități.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), citat de DW, protecţia vaccinului împotriva unei spitalizări la secţia de terapie intensivă este de 95-93%.

În ianuarie, înainte de vaccinare, Germania avea și peste 1.000 de decese pe zi. Acum, cu aproape 70% populație vaccinată are de 5 ori mai puține, deși este în plin val extrem de agresiv.

Danemarca, o țară cu aproape 90% din populație vaccinată, avea în ianuarie 36 de decese pe zi, acum are 3. Franța a scăzut de la 800 la 33 de decese pe zi. Marea Britanie de la 1.700 la 200 de decese. Italia, de la 600 la 60.

Despre asta este vorba. O populație vaccinată nu este protejată neapărat de infectare, ci în foarte mare măsură de forme severe și moarte.

În Romania, cel puțin 90% dintre decese și formele severe sunt înregistrate la persoane nevaccinate, deși se infectează și vaccinați.

Sunt vaccinurile sigure? Există efecte adverse înregistrate și care nu sunt cu nimic mai frecvente decât în cazul altor vaccinuri. Sunt vaccinurile suficient de testate? Nu știu câte vaccinuri au fost administrate în primul an unui „eșantion” de câteva miliarde de oameni. Vaccinurile antiCovid sunt probabil cele mai testate din istoria vaccinării.

Chiar își imaginează cineva zdravăn la cap că lumea civilizată va pieri răpusă de efectele vaccinului, iar românii și bulgarii vor împărăți Europa?

Tratamente cu mare eficacitate nu există. Unele antivirale pot ajuta, dar nu sunt tratamente specifice. Acuzăm Big Pharma că se îmbogățește din vaccinuri, dar abia așteptăm medicamente care sunt cu mult mai scumpe. Anticorpii monoclonali, atât de pomeniți, sunt cu mult mai scumpi decât vaccinurile și nu sunt produse bio.

Ne temem de efectele vaccinurilor, dar luăm medicamente de la tarabă și vrem medicamente cu mult mai mare toxicitate și potențial de efecte adverse.

Una peste alta, ar trebui să ne asumăm ca societate o alegere. Cât timp acoperirea vaccinală va fi la fel de mică, numărul cazurilor severe va fi periodic foarte mare și cum spitale noi, medici și asistente noi nu pot apărea peste noapte ele vor putea fi absorbite cât de cât de spitale numai prin improvizații și supraaglomerare, cu efectele pe care le vedem.

Așteptăm să împărățim lumea cu spitale periodic în flăcări sau ne comportăm la fel ca oamenii din țările civilizate care par a nu se teme nici că le vor crește solzi, nici de infertiliate timp de trei generații, dar se tem foarte tare de efectele Covid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇