Se vor limpezi apele după alegeri?

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Întreaga suflare așteaptă cu nerăbdare să se liniștească apele. Să avem un Parlament nou, echilibrat, care să poată colabora cu președintele Klaus Iohannis și un guvern în care să aibă încredere atât președintele, cât și Parlamentul.

Dar mi-e teamă că asemenea perspectivă idilică seamănă cu aforismul tâmp al lui Bulă: ca să fie bine, trebuie să nu fie rău. Astă toamnă puteam spera la așa ceva și, de aceea, poate ar fi fost bune anticipatele preconizate atunci de unii. Acum, nu.

Acum, speranțele celor doi principali competitori s-au apropiat periculos de mult. Nu le despart mai mult de 3-4 puncte procentuale. În ziua alegerilor, se pot apropia și mai dramatic sau situația se poate chiar răsturna.

Ghid pentru alegerile parlamentare 2020 – unde, cum și pentru ce votăm

Ne poate apuca Revelionul cu structura Parlamentului nedefinitivată?

„Răsturnarea” nu schimbă mult, întrucât PSD este prea deocheat din punct de vedere politic, prea compromis, prea asociat cu corupția, cu frauda, cu mita și cu jaful, ca să-și poată găsi aliați, pentru o eventuală majoritate.

Mai mult ca oricând, se simte nevoia polarizării forțelor politice în ProPSD și AntiPSD.  La cele dintâi nu par să fie conectate decât două partide: PSD și ProRomânia.

ADVERTISING

Din celelalte, se poate selecta forța necesară pentru o majoritate confortabilă, dacă ar fi conștiente de obiectivul luptei: îndepărtarea totală a PSD de la mecanismele puterii și punerea în imposibilitatea de a subordona instituțiile statului unor interese politice, personale sau de grup.

Harta alegerilor parlamentare: Vezi candidații din județul tău

Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum par. Multe pot interveni pe parcurs, surprizele sunt inevitabile și dacă vom avea parte și la parlamentare tot de mofturile unor nemulțumiți, ca la locale – mă refer la Firea, Dan Tudorache și nu numai  -  s-ar putea să ne apuce Revelionul cu structura Parlamentului neterminată.

Nu exclud câteva hopuri majore. 

Primul hop: validarea alegerilor

Rezultatul scrutinului din 11 decembrie 2016 a fost validat și publicat la 15 decembrie, în numai 4 zile. Fără probleme. PSD, triumfător cu cele 45,67% ale sale, nu putea fi contestat, iar Dragnea se umfla în pene, anunțând: „Cei care au pierdut și Iohannis să se obișnuiască cu ideea”.

Anul acesta, se pare că tocmai PSD va trebui să se obișnuiască cu ideea, ceea ce nu-i va fi ușor.

Cam așa ceva deduc după experiența localelor din 27 septembrie, când fasoanele câtorva pesedişti au întârziat validarea rezultatelor la scrutinul din București, cu vreo două săptămâni și chiar mai bine.

Mutatis mutadis, dacă PSD va pierde parlamentarele și dacă îi va fi la fel de greu să se obișnuiască cu ideea, există riscul să nu le vedem validate nici până la Crăciun.

VotCorect.ro – Informații despre alegeri, asistență gratuită și sesizări

Al doilea hop: alegerea structurilor noului Parlament

Iarăși, mă întorc la scrutinul din 2016, când PSD, triumfător, și-a luat partea leului fără probleme, împărțind prada cu ALDE. Acum, este greu să previzionezi cum se va desfășura alegerea structurilor noului Parlament.

Și nu mă refer numai la lupta PNL/PSD, acesta din urmă neștiind să se obișnuiască cu ideea – vorba absentului Dragnea.

Presimt o luptă, mocnită sau pe față, chiar între forțele viitoarei coaliții. Nu știu cum va arăta respectiva coaliție, dar mă întreb: dacă USR-PLUS va participa la ea, nu va pretinde președinția uneia din Camere? Dar, dacă nu va participa USR-PLUS la noua coaliție, ce pretenții poate avea PMP? 

Iar dacă vor avea pretenții unii sau alții, cum va face față domnul Orban, care fără  îndoială ar fi asaltat cu exact aceleași așteptări de către liberalii câștigători, dornici de ambele Camere?

Mă sperie să văd ce au fost în stare să titreze ziarele de miercuri dimineața, cu privire la alegerile locale din Capitală. Reproduc ad litteram

Nicio șansă să avem viceprimari până la alegerile parlamentare”. Și atunci, mă întreb, ca tot omul naiv: dacă definitivarea structurii consiliului general al Capitalei durează din septembrie până în decembrie, oare cât timp îi va trebui noului Parlament, ca să și-o definitiveze pe a sa?

Al treilea hop: investirea noului Guvern

Cred că nici Mafalda nu poate face pronosticuri garantate despre cum va arăta noul Guvern, care va trebui votat de noua majoritate a Parlamentului. Domnul Iohannis întrezărește o nouă majoritate „în jurul partidului liberal” și probabil că va folosi toate prerogativele sale constituționale pentru ca așa să fie. Dar asta va depinde de noul Parlament.

La acest capitol, indiferent cât de diferit va fi noul Parlament față de cel vechi, spiritul de conservare rămâne același. Respectiv, nu s-a văzut parlamentar de niciun fel care să-și dea foc la valiză din senin, după ce tocmai s-a văzut cu toți sacii în căruță.

Ce rezultă de aici? Că noul Parlament va vota într-o voioșie orice premier ar nominaliza președintele și orice miniștri ar propune premierul, exact așa cum va veni ordinul de sus, totul „pe repede înainte”, dacă în felul acesta salvează intactă vacanța de iarnă, cu care demarează la noi activitatea oricărui nou Legislativ. Gaudeamus igitur!

Ultimul hop: viitoarea coaliție de guvernare la treabă

Cui i se pare că, odată investit noul Guvern, apele se vor limpezi automat și toată lumea va trece la treabă neîmpiedicată de nimic, acela se înșală. Oricât de limpezite ar fi apele, PSD nu va fi încă răpus. Ciolacu nu cedează. Firea nu știe să piardă. Grindeanu nu s-a întors în PSD ca să stea în Opoziție.

Una peste alta, prevăd că va reîncepe calvarul viitorului Guvern: moțiunile simple și moțiunile de cenzură.

Dar PSD n-are majoritate. Nicio grijă, chiar dacă n-are, urmașii lui Dragnea știu să și-o facă.

Depinde de Guvern, dacă va ști să treacă de acest hop. Depinde și de președintele Iohannis dacă va ști să se facă respectat de noile conduceri alese, ceea ce cu manierele majoritarilor PSD era imposibil.

Dar depinde în cea mai mare măsură de viitorul premier – Orban sau oricare altul – dacă va ști să coaguleze coaliție guvernamentală, pentru ca aceasta să reziste la încercările PSD de destructurare.

Va ști oare USR-PLUS, PMP sau oricare alții să-și sacrifice orgoliile, ferindu-se de nadele pe care cred că încă de pe acum PSD le pregătește cu râvnă?

Va ști – de exemplu – Orban să fie destul de atractiv, pentru ca USR, PMP sau oricare altul să nu muște din nadele PSD? Va rezista oare Dan Barna, sau oricare altul, să nu se lase îmbiat de irezistibilele atracții ale PSD?

Și, în cele din urmă, va ști însuși președintele Iohannis să se impună cu autoritatea funcției sale, dar și cu o anumită abilitate necesară, ca să se facă respectat?

Când spun respectat, nu mă gândesc la PSD sau ProRomânia. Acolo nu există respect. Mă gândesc la toți ceilalți, dacă ei vor ști să facă zid antiPSD, salvând țara de cei care au ruinat-o și care nu cedează până nu încearcă s-o mai ruineze încă, măcar puțin.

Vezi şi alte texte semnate de Victor Piţigoi

În această seară, la 21:30, urmăreşte SPOT LIVE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇