Deși s-a reunit într-o primă ședință după mai bine de două luni de la alegerile de pe 27 septembrie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu va alege încă viceprimarii Capitalei.
Politic, funcțiile de viceprimari ai Capitalei aparțin PNL și USR – PLUS. PNL l-a desemnat pentru ocuparea funcției pe Stelian Bujduveanu, iar USR-PLUS l-a desemnat pe Vlad Voiculescu.
În mod normal, potrivit prevederilor Codului Administrativ de la data alegerilor de pe 27 septembrie, viceprimarii ar fi trebuit validați deja.
Dar Guvernul PNL a modificat Codul Administrativ printr-o ordonanță de urgență publicată pe 30 octombrie (la o zi după ce Nicușor Dan a depus jurământul ca primar general – n.red.).
Nicio șansă să avem viceprimari până la alegerile parlamentare
Iar potrivit noilor reguli, viceprimarii nu pot fi aleși decât după ce toți consilierii generali au depus jurământul.
Or – după cum SpotMedia.ro v-a informat deja – după mai bine de două săptămâni de proces, pe 16 octombrie, judecătoria Sectorului 1 a validat doar mandatele a 45 dintre cei 55 de consilieri care alcătuiesc forul pentru decizii administrative al Capitalei.
Pentru ceilalți 10 consilieri, a început o nouă procedură. E un dosar înregistrat pe rolul judecătoriei Sectorului 1, și în cadrul căruia, la termenul de pe 18 noiembrie, au fost validați următorii 10 consilieri generali.
Mai exact, din partea PSD este vorba despre: Rareș Hopincă, Nicolae Adrian Vigheciu, Florian Ionel Lixandru, Florentina Gherghiceanu, Nasi Călențaru și Cristian Vasile Doicin.
Din partea PMP au fost validați: Constantin Adrian Florescu, Gabriel Rădulescu, Vasile Marian Podar și Cătălin Marian Militaru.
Problema este că procesul nu s-a terminat. Pe 26 octombrie, s-a mai înaintat un apel (din partea unei persoane numite Veronica Bunescu și care a mai introdus, anterior, alte două acțiuni de apel).
Potrivit primarului general, Nicușor Dan, dosarul este încă pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (în sensul că n-a fost înaintat la instanța superioară, Tribunalul București).
SpotMedia.ro n-a identificat încă un nou termen stabilit de instanță pentru acest proces. Cert este că abia după soluționarea acestei cauze și după ce noii consilieri vor fi validați, Consiliul General se va putea reuni în ședință pentru a vota pentru alegerea viceprimarilor desemnați.
Dar acest lucru nu se va întâmpla înaintea alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie. Nu mai e timp.
În plus, primarul general Nicușor Dan a declarat deja că dorește ca în cursul săptămânii să convoace o nouă ședință a CGMB care să aibă loc săptămâna viitoare (deci o ședință ordinară, cu ordine de zi anunțată cu câteva zile înainte – n.red.).
Potritivit lui Nicușor Dan, prioritățile sunt operarea unei rectificări bugetare și schimbarea conducerilor companiilor municipale.
Vlad Voiculescu acuză un blat Nicușor Dan-Ludovic Orban
Amintim că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a acuzat direct PNL că a modificat Codul Administrativ pentru propriul interes. Voiculescu a folosit cuvinte grele la adresa partenerilor de alianță pentru alegerile locale, acuzându-i de abuz, prostie și lipsă de responsabilitate.
Vlad Voiculescu, care ar trebui să aibă ca viceprimar, conform înțelegerii prealabile, în gestionare spitalele din Capitală, a acuzat un blat între Nicușor Dan și Ludovic Orban, prin care spitalele au devenit teren de campanie.
În plus, fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș i-a acuzat pe cei doi că au legitimat personaje toxice, cum ar fi Remus Mihalcea, stând la masă cu el într-una dintre vizitele în spitale. Mihalcea este managerul Spitalului Colentina și deschide lista PSD Argeș pentru Camera Deputaților.
Stelian Bujduveanu, desemnat viceprimar al Capitalei de PNL susține, însă, că modificarea Codului Administrativ a fost una oportună.
”Există primării în țară unde - fără toți consilierii validați - majoritatea ar fi fost alta decât cea aleasă de cetățeni, la alegerile de pe 27 septembrie.
Iar asta însemna că ar fi putut fi aleși viceprimari pentru schimbarea cărora să fie nevoie de două treimi din voturi. Or, există posibilitatea ca un partid, deși are majoritatea într-un consiliu, să nu întrunească, totuși, două treimi din voturi.
Modificarea a fost una foarte bine venită, la nivel național”, a precizat Stelian Bujduveanu pentru SpotMedia.ro.